Annons

Vita huset: "Vi håller ett öga på kryptovalutor"

Presidentens representanter i Vita huset i Washington DC håller ett öga på kryptovalutorna.
Presidentens representanter i Vita huset i Washington DC håller ett öga på kryptovalutorna. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Snart kommer bitcoin kunna handlas som terminskontrakt på en amerikansk handelsplats. Samtidigt flaggar Vita huset för att man "håller ett öga" på den snabbt växande kryptomarknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Prissvängningar i världens mest populära digitala valuta har varit något att hålla koll på de senaste dagarna. I onsdags eftermiddag nådde Bitcoin ny rekordnivå på över 11 000 dollar. 

Bara timmar senare hade valutakursen fallit till runt 9000 dollar. Ett tapp på över 15 procent. Det är inte ovanligt att bitcoin-kursen är volatil men de senaste månaderna har den övergripande trenden stadigt gått uppåt. Många har frågat sig hur högt kursen kan gå. Bara i år har bitcoin stigit med mer än 1000 procent. 

En av de aktörer som har intresserat sig för bitcoinhandeln är CME Group, Chicago Mercantile Exchange, som under fredagen satte datumet för handelsstart av sin ”bitcoin futures”. Datumet är satt till den 18 december och det blir den första av sitt slag på börssida.

Terminskontrakt av bitcoin kan bäst beskrivas som ett avtal om köp av bitcoin vid en framtida tidpunkt till ett bestämt pris. Sedan nyheten släpptes i slutet av oktober har kursen för bitcoin rusat uppåt.

Sedan CME Group gick ut med datumet har bitcoinkursen stigit till 10 500 dollar.

Men det är inte bara handelsplatser som intresserar sig för kryptovalutorna, som det har investerats över 100 miljarder dollar i, utan även amerikanska myndigheter. 

Vita huset och inrikesdepartementet, Homeland Security, ”håller ett öga” på kryptovalutor, enligt ett uttalande från pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders.

Hon uppges däremot inte ha velat gå in på exakt hur Trump-administrationen övervakar valutorna, skriver Marketwatch

Samtidigt kommer röster som varnar för en bubbla. En av kritikerna är nationalekonomen och Nobelpristagaren Joseph Stiglitz, som anser att den enda anledningen att kryptovalutan är populär är därför att den har potential att kringgå övervakning.

Läs även: Nobelpristagaren: ”Bitcoin borde vara förbjuden”

Andra menar att svängningarna beror på inflödet av privatinvesterare med ett intresse att tjäna snabba pengar. Den typen av investerare är snabba med att sälja sina innehav vid minsta känning av nedgång i kursen. De många investerarna har även satt växlingskontoren på prov. I och med den senaste tidens toppnoteringar har antalet personer som handlar på bitcoinsajterna ökat, vilket  orsakat tekniska problem som i sin tur lett till oro och negativa kursreaktioner.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies