Annons

Yubicos vd om Google-samarbetet och mötet med Obama

Nätsäkerhetsföretaget Yubicos vd Stina Ehrensvärd är verksam i Kalifornien, men var nyligen i Sverige för att ta emot KTH:s stora pris.
Nätsäkerhetsföretaget Yubicos vd Stina Ehrensvärd är verksam i Kalifornien, men var nyligen i Sverige för att ta emot KTH:s stora pris.
Stina Ehrensvärds Yubico samarbetar redan med Google kring säkerhet över nätet. Nu öppnar hon för att ta in mer kapital. ”Jag känner mig som i en actionfilm just nu”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen tilldelades Yubicos vd och grundare Stina Ehrensvärd KTH:s stora pris. Priset går till en person som har skapat värde genom epokgörande upptäckter.

”Jag är jätteglad för det här priset, men egentligen är det tre år för tidigt. Vår resa har ju precis tagit fart”, säger Stina Ehrensvärd i Konserthusets lobby, strax före prisutdelningen.

Några dagar senare återupptas intervjun via Skype. Stina Ehrensvärd har då hunnit passera London på sin väg hem till Palo Alto i Kalifornien.

Läs mer: Hon nobbar riskkapitalet – gör miljonvinst i Silicon Valley

I London träffade hon bankjätten Barclays säkerhetschef för att prata om Yubicos arbete med en världsstandard för inloggning på internet, något företaget utvecklar tillsammans med Google.

”Vi gör egentligen samma sak som Ericsson gjorde med gsm och Autoliv och Volvo för bilbältet. Genom att göra tekniken till en global standard skapar vi vår egen marknad. Vi har nio av de tio största internetföretagen ombord. Nästa steg är de finansiella tjänsterna”, säger hon.

Med det stödet i ryggen är Stina Erhensvärd övertygad om att deras teknik också blir standarden för internetinloggning.

Läs mer: Svensk lösenordsnyckel tar Silicon Valley med storm

Yubico grundades 2007 och tillverkar och säljer en usb-sticka som garanterar säker inloggning på till exempel en internetsida eller ett privat nätverk. För varje användning genererar usb-nyckeln en unik kod som därför blir omöjlig att knäcka.

”Det fungerar ungefär som Bank-id fast utan att du behöver ladda ned någon programvara och till obegränsat antal tjänster utan att dessa delar någon information om användarna”, säger Stina Ehrensvärd.

Företaget började sin resa på KTH-inkubatorn Sting. Huvudkontoret ligger fortfarande i Stockholm, men Stina Ehrensvärd och hennes medgrundare och make Jakob Ehrensvärd flyttade 2010 till Palo Alto.

Beslutet att flytta till hjärtat av Silicon Valley var avgörande för bolagets utveckling

”Vi var bara ett tiotal anställda, vi var knappt lönsamma, vi hade begränsat med kapital och vi hade inte råd att sätta upp ett globalt sälj- och marknadsföringsteam. Men jag tänkte att om vi fokuserade på en handfull av de största internetföretagen i världen, då skulle vi kunna skala vår teknik till över en miljard användare”, säger Stina Ehrensvärd.

Beslutet att flytta till hjärtat av Silicon Valley beskriver Stina Ehrensvärd i efterhand som avgörande för bolagets utveckling.

”Det finns ingen annanstans i världen vi hade kunnat göra det vi har gjort. Google, Microsoft och ett par andra stora it-jättar avgör hur framtidens internet kommer att se ut och vill man vara med och påverka så måste man jobba med dem”, säger hon.

I år väntas bolaget omsätta över 200 miljoner kronor och göra knappt 20 Mkr i vinst.

”Visst är vårt mål att bygga ett bra bolag, men visionen som sporrar oss och som gör att vi kan anställa de bästa ingenjörerna är att vi driver den här standarden. Det är det roligaste jag har gjort”, säger Stina Ehrensvärd.

Hennes arbete med att skapa en världsstandard för internetsäkerhet har gett henne möjligheten att träffa några av världens mest framgångsrika techentreprenörer och inte minst USA:s president Barack Obama.

”Jag har fått träffa så många människor som jag har stor respekt för”, säger Stina Ehrensvärd.

Stina Ehrensvärd har i flera intervjuer talat om att Yubico inte är intresserat av att ta in kapital. Men på nästa styrelsemöte, den 15 december, ska frågan ändå upp på bordet.

Jag har en stor idealistisk vision, men det är för tidigt att prata om den

”Eftersom vi är lönsamma och har pengar på bankkontot har jag inte varit lockad av att ta in kapital. Att springa fort är inte alltid det som lyckas i längden. Men nu har vi faktiskt idéer om vad vi kan göra med mer pengarna. Ingenting är bestämt, men vi kommer att lyfta frågan på nästa styrelsemöte och diskutera om det kan bli aktuellt under nästa år”, säger Stina Ehrensvärd.

På längre sikt saknas inte heller planer.

”Jag har en stor idealistisk vision, mycket större än det här, men det är för tidigt att prata om den. Just nu är jag inriktad på att bygga Yubico till ett miljardföretag. Först ska vi finnas i alla webbläsare, i alla datorer och i alla mobiltelefoner. Det är nu det håller på att hända”, säger hon.

Fakta Stina Ehrensvärd
Vd för och grundare av internetsäkerhetsföretaget Yubico.
Ålder: 49 år.
Bor: Palo Alto, Kalifornien, USA.
Familj: Make och tre barn.
Utbildning: Industriell design, Konstfack.
I Yubicos kundlista finns nio av de tio största internetjättarna som Google och Facebook. Även det amerikanska försvaret använder deras usb-lösning för säker inloggning.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies