Annons

Zakaria Hersi ska hitta programmeratalanger i förorten

Zakaria Hersi står bakom orten.io som arbetar för att rekrytera programmerare från förorten.
Zakaria Hersi står bakom orten.io som arbetar för att rekrytera programmerare från förorten. Foto: Amanda Lindgren
Zakaria Hersi gjorde succé i Nigeria med Kinnevik-ägda Efritin, en motsvarighet till Blocket. Nu är han tillbaka i Sverige för att säkra tillgången på programmerare och öka mångfalden i techbranschen genom eventet orten.io.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Zakaria Hersi har stått på scen inför tusentals tech-människor. Men han säger att han aldrig varit så nervös som nu, då han ska prata inför klass 8b i Järvaskolan i Kista.

Nervositeten skiner dock inte igenom när han börjar prata om sin bakgrund, född i Somalia och inflyttad som fyraåring till Sverige, en berättelse som flera av eleverna, allihop med invandrarbakgrund, kan relatera till.

”Det finns inga barriärer, vilket är bra. Om man talar på Webbdagarna så kommer folk fram och ställer mer eller mindre vaga frågor men när man kommer hit då frågar de direkt: ’Vad tjänar du?”, säger Zakaria Hersi.

Det är inga krigszoner det handlar om, herregud, jag kommer från Somalia och inte ens där kallas det för no-go-zoner

Entreprenören som vill sammanföra techbranschen med talanger med invandrarbakgrund tar sig sedan tid att fråga varenda en av de samlade eleverna om deras framtidsplaner.

Det är Zakaria Hersis engagemang som ligger bakom satsningen på orten.io, ett program som har till syfte att utbilda personer mellan 18 och 35 år från så kallade ”No Go Zones” i programmering och sedan sammanföra dem med arbetsgivare.

Användningen av det kontroversiella uttrycket ”No Go Zones” är högst medvetet från Zakaria Hersis sida.

”Enligt polisen finns det cirka 55 no-go-zoner i Sverige idag. Vi försöker medvetet ta tillbaka uttrycket. Ingen som bor i de här områdena förtjänade det, vi vill bevisa att det finns positiva bilder här också. Det är inga krigszoner det handlar om, herregud, jag kommer från Somalia och inte ens där kallas det för no-go-zoner!”

Programmet riktar i huvudsak in sig på kvinnor och har haft ett event i Tensta och kommer att hålla ytterligare ett i Rosengård i Malmö i oktober och ett i Bergsjön i Göteborg i november.

Techföretag som Bambora, Paradox Interactive, Backing Minds och Qliro är några av de som erbjuder praktikplatser till programmets deltagare.

Tech har lägst barriärer, du behöver såklart kunskap men de skiter i vilket efternamn och bakgrund du har vilket de inte alltid gör i andra branscher.

I grunden är Zakaria Hersi marknadsförare men genom sitt arbete inom techbranschen så har han stött på ett återkommande problem, nämligen den kroniska bristen på programmerare.

”Jag har suttit i alla typer av techföretag och varje dag hör jag samma fråga; känner du folk som kan programmera? Samtidigt är arbetslösheten mycket större bland invandrare och nyligen anlända. Nu fokuserar jag på att vara bryggan emellan de här två”, säger Zakaria Hersi.

Foto: Amanda Lindgren

Enligt Zakaria Hersi finns det andra skäl till varför just programmering är ett bra område för integration.

”Tech har lägst barriärer, du behöver såklart kunskap men de skiter i vilket efternamn och bakgrund du har vilket de inte alltid gör i andra branscher.”

Mest känd är Zakari Hersi för att startat Nigerias motsvarighet till blocket, Kinnevik-ägda Efritin som på bara fem månader gick från noll till 150 anställda. Han imponerades av den entreprenörsanda som råder i landet och upplevelserna från den tiden ligger till viss del bakom hans inspiration till orten.io.

”I Nigeria såg jag ett företag som hette Andela som tog in afrikanska utvecklare i ett program för att lära dem att koda, för att sen hyra ut dem till Silicon Valley-företag. Om det funkar där så borde det funka även i Göteborg eller Stockholm.”

Orten.io är idag en förening men tanken är att det ska bli ett företag som ska växa med tiden. Just nu riktar sig Zakaria Hersi in sig på att förse techbranschen med programmerare. Men målet är att även andra branscher som har behov av arbetskraft ska kunna bemannas i framtiden.

Ett ytterligare mål är att på lång sikt även påverka branschens struktur.

”Någonstans måste man börja. Mitt mål är att skapa 1 000 utvecklare från förorten till 2020. Jag vet att det här lyckats när man ser att de här människorna börjar skapa företag och komma in i styrelser, det i sig är mycket mer värdefullt.”

Läs även: Digitala entreprenörer vill inspirera i förorten

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer