Annons

Zennströms Atomico investerar 100 miljoner i innovativ flygfarkost

Niklas Zennströms Atomico tror att VTOL är flygets framtid.
Niklas Zennströms Atomico tror att VTOL är flygets framtid.
Skypegrundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico investerar 98 miljoner kronor i flygtillverkaren Lilium Aviation. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investeringen presenterades under måndagen vid Tech Crunch Disrupt i London. Totalt tar bolaget in 10,7 miljoner euro, motsvarande 105 miljoner kronor.

Lilium utvecklar flygplan av modellen VTOL (vertical takeoff and landing), mindre plan som precis som en helikopter kan lyfta och landa vertikalt. Detta gör dom lämpade för användning i urbana miljöer. 

“Vad vi gillar med bolaget är att deras designkoncept är skalbart. Det är enklare att börja i liten skala och sedan växa" säger Niklas Zennström till Tech Crunch.

Läs mer: Uber vill satsa på VTOL-flygfarkoster

Målet för Lilium är att utveckla ett alternativ till flygplan och helikoptrar för att flyga kortare distanser. De farkoster bolaget tillverkar väntas ha en räckvidd på 300 kilometer och en hastighet på runt 300 kilometer i timmen. De är tillverkade av kompositmaterial och bärs av eldrivna fläktmotorer.

Lilium grundades 2015 av fyra ingenjörer med bakgrund från Technical University of Munich. Bolaget har tidigare tagit in finansiering från e24 och den europeiska rymdstyrelsen.

Bolaget planerar att genomföra sina första fullskaliga testflygningar under nästa år.

Läs mer: Niklas Zennströms Atomico tar sikte på ”deep tech”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer