Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Unionen

5 sätt att få ekonomiskt stöd under coronan

Många egenföretagare kämpar just nu med att hålla verksamheten vid liv.  Men det finns hjälp att få – både från statligt och fackligt håll.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Gå med i Unionen Egenföretagare. De tre första månaderna är kostnadsfria. 

Medlemmar strömmar som aldrig förr till de svenska fackföreningarna. Samtidigt som allt fler väljer att starta företag. Trenden är tydlig under hela 2020. Bara under oktober månad ökade antalet nyregistreringar med över 20 procent, visar färska siffror från Bolagsverket.

En del av ökningen utgörs av egenföretagare – en grupp som ibland kan kännas särskilt utsatta. Rollen är speciell; det handlar om att hela tiden både hinna få ro och stabilitet i sin dagliga ekonomi, samtidigt som man alltid måste vara på tårna för att hålla sig uppdaterad och inte tappa kunder. 

För att få ekonomiskt andrum, lyckas överleva den här perioden och få möjlighet att se över sin verksamhet finns hjälp som egenföretagare kan ta del av. 

Här är några av de senaste – och viktigaste – stödåtgärderna som kan underlätta för just dig de närmaste månaderna:

1. Omsättningsstöd för enskild firma

Nu finns ett nytt stöd för egenföretagare som drabbats av minskad omsättning under coronapandemin. För att ta del av det måste man haft en omsättning på minst 200 000 kronor under 2019. Stödet är uppdelat i tre perioder under 2020 och man kan ansöka till och med 31 januari 2021. Stödet ger upp till 75 procent av den tappade omsättningen. Omsättningsstöd söks på Boverkets webbplats.

2. Korttidsarbete 

Egenföretagare med aktiebolag har rätt att gå ner i arbetstid och lön, och få hjälp att täcka stora delar av kostnaden. Stödet, som tidigare kallades kortidspermittering, kan sökas hos Tillväxtverket och gäller retroaktivt från 16 mars 2020. Regeringen föreslår också att stödet förlängs till juni 2021.  

3. Lättnader i A-kassan för företagare

De tillfälliga förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen förlängs, föreslår regeringen. Företagare som väljer att lägga verksamheten vilande under 2021 kommer alltså att runda femårsregeln kring när man kan göra ett nytt uppehåll. 

4. Snabbare kvalifikationstid för a-kassan

Nya medlemmar i a-kassan behöver bara ha ett medlemskap i 3 månader för att ha rätt till inkomstbaserad ersättning. Detta eftersom varje månad som ny medlem räknas som fyra månader fram till årsskiftet. 

5. Ökad ersättning med Unionen Egenföretagares inkomstförsäkring

Den statliga a-kassan har tillfälligt höjt taket till 33 000 kronor i månaden. Till skillnad från den ger Unionens inkomstförsäkring 80 procent av inkomsten upp till 60 000 kronor i månaden. Försäkringen gäller i max 150 dagar och ingår kostnadsfritt i medlemskapet. 

6. Bli medlem du också! 

Unionen Egenföretagare har tagit fram en mängd förmåner för sina medlemmar, som: kostnadsfri inkomstförsäkring, småföretagar- och pensionsförsäkring, affärscoaching, affärsjuridisk rådgivning, företagsekonomisk rådgivning och kurser i digital marknadsföring.  

Här kan du bli medlem 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av Unionen och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer