Hoppa till innehållet

... och Swish! Så var knarkaffären klar

Betaltjänsten Swish gör succé även hos kriminella, som nyttjar den för att sälja droger och begå bedrägerier. Tjänsten har använts vid brott i fler än 30 domar hittills i år, visar Di Digitals granskning. Men brottslingarna går också på en nit.

Swish har använts som redskap vid en handfull narkotikabrott i år.
Swish har använts som redskap vid en handfull narkotikabrott i år.Foto: Joey Abrait

Sedan 2012 har Swish seglat upp som bankernas stora framgång inom produktutveckling. I dag använder 4,3 miljoner privatpersoner appen för att med endast mottagarens mobilnummer föra över pengar till varandra. Det motsvarar över hälften av Sveriges befolkning från 15 år och uppåt.

Men det är inte bara småskulder och restaurangnotor som hanteras via Swish. Di Digitals genomgång visar att appen har förekommit som brottsredskap i 32 tingsrättsdomar hittills under 2016. Det rör sig om fall där Swish har spelat en central roll i brottets fullbordande.

Det är en helt annan ålderstruktur på köparna

Bland de dömda finns bluffannonsörer som har tagit betalt via Swish för telefoner eller väskor annonserade på Blocket som de sedan inte har skickat. Det handlar också om narkotikabrott. En droghandlare i Skåne mottog till exempel tiotusentals kronor för amfetamin och andra substanser via just Swish. Detta efter att ha lockat till sig köpare inom stängda grupper på Facebook.

Läs mer: “Bankerna missar var tionde betalning”

Bland de dömda finns också två personer som genom en serie snabba transaktioner via Swish och andra tjänster lyckades övertrasera banksystemet och därmed tillskansa sig 100 000 kronor.

Det är framförallt yngre personer som använder Swish i brottsligt syfte, enligt Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg.

”Det är en helt annan ålderstruktur på köparna. Detta är ett betalningssätt som kräver att man är med. Man måste ladda ner en app, skaffa sig ett Bank-id och ha en telefon av en viss nivå”, säger Thomas Ahlstrand.

Läs mer: Swish utmanar Klarna - vill ta 30 procent av e-handeln

Utvecklingen är dessutom glädjande för polis och åklagare. För att skaffa sig Swish behöver varje användare ha ett Bank-id, en legitimationstjänst som kräver verifikation via användarens eget konto.

Det finns en nackdel om du tror att du är jättelistig

Alltså går i princip alla Swish-transaktioner att spåra till både avsändare och mottagare. Den som till exempel säljer droger via Swish gör det alltså relativt enkelt för polisen att spåra pengarna.

”Det finns en nackdel med Swish om du tänker att du är jättelistig. Swish lämnar ju spår. Och pengarna kommer in på ett konto som är knutet till dig”, säger Thomas Ahlstrand.

Grafik: Går på nit med Swish

Grafik: Går på nit med Swish

Totalt tio banker, däribland samtliga storbanker, har anslutit sig till Swish. Carl Molinero, chef för mobila betalningar på Swedbank och styrelseordförande för Swish, hyllar tjänstens popularitet men ser allvarligt på att den förekommer i brottsmål.

”Det är förstås inte bra. Men det är svårt att värja sig mot precis all kriminalitet där pengar är inblandade”, säger han och påpekar att Swish ökar spårbarheten i kriminella transaktioner jämfört med till exempel kontantbetalningar.

Med bedrägeri på nätet måste man alltid identifiera en mottagare

 Det vanligaste brottet som begås med Swish är bedrägeri, som står för sju av tio tingsrättsdomar i år. Den som vill bluffa på nätet måste på något sätt ange en mottagare, säger Thomas Ahlstrand.

”Med bedrägeri på nätet måste man alltid identifiera någon. På något sätt vill man komma åt pengarna. Det går det inte att undvika att ange en mottagare i någon form”, säger Thomas Ahlstrand.

Sedan i höstas har Skatteverket satt Swish under lupp för svartbetalningar. Till skillnad från vanliga kassaapparater uppträttar tjänsten inga kvitton, något som krävs enligt kassaregisterlagstiftningen.

Digitalpodden: Supersiffror från Swish och SEB:s vågade bitcoin-satsning

Betalningar under bordet via Swish vid till exempel lunchserveringar är en ”utbredd företeelse”, enligt Conny Svensson på Skatteverket.

”Behöver vi göra lagändringar kommer vi att lägga fram dem till regeringen”, säger han om myndighetens pågående granskning.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera