Annons
Johan Castevall, vd på XMReality som genomför en nyemission.

AR-bolag tar in pengar från tunga industriprofiler

Nordkoreas president Kim Jong-Un och hustrun Ri Sol Ju.

Så använder Nordkorea nätet: Gillar Facebook och krigsspel

Elon Musk, grundare av elbilsföretaget Tesla.

Elon Musk: Zuckerberg förstår inte AI-hotet

32 år gamla Paint kommer inte försvinna, utan bli ett gratisprogram, berättar Microsoft.

Microsoft kovänder: Pensionerar inte Paint

Sellpys grundartrio Philip Gunnstam, Michael Arnör och Oskar Nielsen.

H&M-finansierade Sellpy fyrfaldigar omsättningen

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

AR-bolag tar in pengar från tunga industriprofiler

Johan Castevall, vd på XMReality som genomför en nyemission.
Johan Castevall, vd på XMReality som genomför en nyemission. Foto: Patrik Olsson
XMReality genomför en nyemission på 60 miljoner kronor för att utveckla sin produkt. Omkring 40 miljoner kronor är redan säkrade genom institutionella investerare och veteraner från tung svensk industri.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska augmented reality-bolaget XMReality (NTL) genomför en nyemission på totalt 60 miljoner kronor. Teckningstiden inleds 16 mars men redan nu är omkring 40 miljoner kronor säkrade genom ankarinvesteringar från AMF Småbolagsfond, Handelsbanken Microcap och C Worldwide Asset Management, som nyligen bytte namn från Carnegie Asset Management.

Med på tåget är även Industrial Development Partners (NTL) som är ett bolag som bildats av Sandviks före detta ordförande Anders Nyrén och Industrivärden och SCA:s tidigare ordförande Sverker Martin-Löf.

”Vi är väldigt glada för det stora intresset kring bolaget. Det är ett styrkebesked att de här ankarinvesterarna åtar sig att delta i emissionen. Dessa investerare är långsiktiga och aktiva i de investeringar de åtar sig", säger XMRealitys vd Johan Castevall till Di Digital.

”Industrial Development Partners har en otroligt gedigen erfarenhet av globala svenska industriföretag och det är mycket positivt för bolaget att kunna ha dem i ägarskaran. Sen är jag ödmjuk för att de har begränsat med tid, men de möten vi har haft har varit väldigt givande och jag hoppas att det ska fortsätta så.”

Läs även: Näringslivstopparna satsar fler miljoner i Coala Life

Linköpingsbolaget XMReality som grundades 2007 har utvecklat ett system som gör det möjligt för tekniker att med hjälp av en mobilkamera eller smarta glasögon bli vägledda av experter på distans. Systemet, som bygger på AR, eller förstärkt verklighet som det ibland kallas på svenska, ska spara pengar åt företag som slipper flyga experter till olika ställen i världen.

Pengarna XMReality tar in nu ska användas till att satsa på försäljning och marknadsföring och att utveckla produkten, främst mjukvaran.

"Vi ser väldigt mycket fram emot att kunna vidareutveckla våra befintliga kunder som Bosch och Bombardier och kunna följa dem på en global expansion samt öka vår användar och omsättningstillväxt ytterligare.”

XMReality kommunicerade i november förra året att de är på väg att börsnoteras.

Läs mer: AR-bolaget XMReality väljer bort riskkapital – går till börsen

Augmented reality är en teknik som just nu hajpas rejält, bland annat av Apples vd Tim Cook. Johan Castewall tror att det kommer att komma fler tillämpningar för AR framöver.

”AR har generellt sett fler tillämpningsområden än VR, för där är det en hundra procent virtuell värld till skillnad från AR som stärker världen vi har omkring oss."

Läs mer: AR har gått från dröm till hajp – här är de svenska bolagen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post