Hoppa till innehållet

Grundaren började blanka aktier i krisen – blev sedan vårdens bästa vän

Affärsängeln Dan Castillo såg en chans till snabba pengar på börsen i coronakrisens start – innan samvetet satte stopp. ”Vi förstod allvaret och ville vara en del av lösningen istället”, säger han om sin nya rörelse ”Wefightcovid.org”.

Dan Castillo grundade en gång Onlinepizza – nu lägger han både tid och pengar på att stoppa spridningen av Covid-19.
Dan Castillo grundade en gång Onlinepizza – nu lägger han både tid och pengar på att stoppa spridningen av Covid-19.

Från Onlinepizza och senare Foodora gick Dan Castillo och blev affärsängel. Men allt det är pausat.

Nu har han istället plöjt ned fem miljoner kronor i sitt eget initiativ för att motverka spridningen av coronaviruset.

En första miljon har gått åt till att köpa skyddsmaterial, säger han. Fyra miljoner ligger som grundplåt i stiftelsen ”Stockholm pandemic resilience” där han hoppas kunna ta in mer pengar för att kunna köpa det som är, eller håller på att bli, en bristvara.

”Vi har fem team som jobbar med olika saker just nu. Totalt är vi 35 personer i det här projektet”, säger Dan Castillo.

Läs mer: Onlinepizza och Hungrig skrotas av tyska börsjätten: ”Gör ont i hjärtat”

Ett team jobbar uteslutande med att jaga svenska bolag inom plast- och textilindustrin för att se om de kan lockas till att ställa om sin produktion mot sjukvårdsutrustning.

Ett annat team samordnar hyrbilar från Hertz, OKQ8, Sixt och M från Volvo mobility som sjukvårdspersonal ska få tillgång till för att slippa åka kommunalt till jobbet.

”Om vi kan samla ihop 10 000 bilar som gör att personalen kommer 30 minuter snabbare till jobbet så är det 5000 timmar de kan lägga på att hjälpa sjuka”, konstaterar Dan Castillo.

Det tredje teamet består av entreprenörer som drar i sina kontakter i Kina för att få loss mer sjukhusmaterial därifrån.

Ytterligare ett team jobbar med digitala snabbutbildningar för personer som kan och vill hjälpa till.

Läs mer: Började hjälpa nyanlända till arbete – nu tar han sig an sparkade från Voi

Det femte teamet jobbar med covid-19-tester som Castillo och hans volontärkollegor köpt in och just nu validerar tillsammans med ett forskarlag från Karolinska institutet.

”Vi gör ett så kallat antikroppstest som tar reda på om du haft covid-19. Om du haft det kan du gå till jobbet. Vi tycker också att det är viktigt att göra sådana tester på barn till sjukvårdspersonal som då kan gå tillbaka till förskola eller vara med mor- eller farföräldrar utan problem”, säger han.

Det hans projekt lyckas jaga fram skickas vidare till Socialstyrelsen som också har den sambandscentral som håller ordning på alla inflöden.

”Där sitter några riktiga hjältar som verkligen jobbar hårt”, konstaterar Castillo och fortsätter:

”Vi kommer fortsätta med det här tills myndigheterna säger åt oss att sluta och att de själva har kontroll på läget.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera