Hoppa till innehållet

Bzzt: ”Vi kan inte fortsätta med en massa avgaser”

I en dryg vecka har taxitjänsten Bzzt:s eldrivna fordon rullat på Stockholms gator. "Vi vill vara en schysst arbetsgivare. Hållbarhet handlar också om arbetsförhållanden", säger bolagets vd Sven Wolf.

Sven Wolf är vd för startupföretaget Bzzt.
Sven Wolf är vd för startupföretaget Bzzt.Foto: Hanna Wemmenhag

En av veckans trafiksnackisar i Stockholms innerstad är lanseringen startupbolaget Bzzts eldrivna trehjulstaxi. Bolagets mål är att bygga ett nytt sätt att färdas i Stockholm, med hänsyn till både miljö och arbetsvillkor för förarna.

I dag rullar 18 eldrivna Bzzt-fordon på stadens gator. Under veckan levererades ytterligare sex stycken, som snart ska lämna garaget. De är efterlängtade, enligt Sven Wolf, vd på Bzzt.

Just nu är vi mer nedladdade än Ubers app

Trycket har varit extremt hårt på bolagets förare sedan förra veckans Stockholmslansering.

”Det är helt galet. Vi har räknat till 10 000 nedladdningar av appen på bara en vecka. Just nu är vi mer nedladdade än Ubers app. Vi hade aldrig vågat drömma om ett sådant här stort intresse. Baksidan är det ibland är svårt för våra användare att få tag på en pod”, säger han.

Snittsträckan för en resa med Bzzt är knappt 2 kilometer och fordonen bokas både dag och kvällstid. Bolaget har drygt 60 förare anställda. 

”Vi har öppet 127 timmar i veckan och för varje pod som vi har ute skapas 3 heltidsjobb”, säger Sven Wolf.

Till skillnad från taxiutmanare såsom Uber har Bzzt valt att anställa samtliga förare och dessutom tecknat kollektivavtal.

”Vi vill vara en schysst arbetsgivare. Hållbarhet för oss handlar inte bara om miljö och klimat utan också om arbetsförhållanden”, säger  Sven Wolf.

Historien om Bzzt började i Lerum

Lanseringen i Stockholm är kulmen på många års stenhårt arbete för bolaget. 

Historien om Bzzt började i Lerum, utanför Göteborg. Därifrån kommer de tre grundarna och även det lilla teknikbolaget Clean Motion, som tillverkar de elfordon Bzzt använder sig av.

Clean Motion är investerat på First North och ägs till 5,9 procent av Skypegrundaren Niklas Zennström. Sven Wolf berättar att idén till Bzzt föddes när grundarna "fick span" på Clean Motion och deras elfordon på gatorna i Lerum.

Läs mer: Zennströms trehjuling ska köra taxi med Bzzt 

"Vi gjorde vårt första test i Lerum hösten 2014. Då hade vi tre podar och ville vi ta reda på hur väl de fungerade för taxitrafik", säger han.

Nästa steg var att ta elmopparna in till storstaden. Valet föll på Göteborg. Grundarna körde själva och anställde ett antal personer. Resultatet för 2015 var 500 betalda resor. Feedbacken var god och användarna älskade tjänsten, men fanns det en affär?

För att få svaret köpte grundarna in ytterligare sex stycken fordon och ökade antalet anställda till 20 personer som turades om att köra. Man genomförde också ett test där Bzzt:s fordon kopplades upp mot Ubers app under namnet Uber Pod. 

Vi körde och körde och det var helt fantastiskt

"Det blev otroligt lyckat. År 2016 landade vi på 3000 betalda resor och försöket med Uber gav oss råg i ryggen. Vi körde och körde och det var helt fantastiskt", berättar Sven Wolf.

Expansionen till Stockholm haft dock haft sitt pris. Behovet av resurser inför storsatsningen tvingade Bzzt att lämna hemmaplanen Göteborg. 

”Vi hade inte resurser att klara av båda städerna, men vi hoppas kunna starta upp i Göteborg igen framöver”, säger Sven Wolf.

En Zbee kostar runt 80 000 kronor att köpa in, en femtedel av en fullt utrustad "fossiltaxi", enligt Bzzts vd. 

6 miljoner kronor från 850 individer på bara fem dagar

Målsättningen är att ha 200 fordon nästa år, en satsning som ska finansieras bland annat av den crowdfundingkampanj bolaget just slutfört. Enligt Sven Wolf har man tagit in 6 miljoner kronor från 850 individer på bara fem dagar. Bzzt har tidigare tagit in 3 miljoner i riskkapital från bland annat aktieprofilen Oliver Molse och hans investeringsbolag Modelio Equity.

Läs mer: Nya miljoner ska ta Bzzts poddtaxi till Stockholm 

"Vi vill ha engagerade småägare. De blir våra ambassadörer", säger Sven Wolf.

Många har förstått att vi inte kan fortsätta med stora tunga bilar som släpper ut en massa avgaser

Tror du att det finns en risk att intresset för Bzzt är en fluga?

"Nej, inte alls. Många har förstått att vi inte kan fortsätta som vi gör i dag med stora tunga bilar som släpper ut en massa avgaser i stadsmiljöer. När folk hör om oss tänker de: vad kul, här kommer ett bra alternativ. Billigt, snabbt smidigt och utsläppsfritt. Bra erbjudande med bra värderingar. Folk gillar det", säger Sven Wolf.

Fakta Bzzt:

Bzzt:s podar bokas via företagets app. Kunderna betalar 3 öre per meter och beloppet dras  automatiskt via appen från deras kontokort när man är framme.

Förarna har kollektivavtal, med en timlön på 130 kronor i timmen och chaufförerna behöver enligt lag ingen taxilicens eftersom fordonen (Zbee från Clean Motion) är trehjuliga.

Bolaget drivs i dag av de två grundarna vd:n Sven Wolf och marknadschefen Per Nyrenius.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera