Hoppa till innehållet

De är Sveriges mest aktiva tech-investerare

Mer pengar än någonsin strömmar till nordiska startups och samtidigt skruvas tempot upp för exits. Di Digital har tittat på vilka aktörer som under 2017 har investerat i flest startups och vilka som har sålt flest bolag.

Bo Mattsson, privatinvesterare och partner på DHS Ventures och Linnea Lindau, vd på Chalmers Ventures, är två av Sverigest mest aktiva tech-investerare. Foto: DHS Ventures Partners/Chalmers Ventures. Kollage.
Bo Mattsson, privatinvesterare och partner på DHS Ventures och Linnea Lindau, vd på Chalmers Ventures, är två av Sverigest mest aktiva tech-investerare. Foto: DHS Ventures Partners/Chalmers Ventures. Kollage.

Ekosystemet för startups börjar mogna i Norden. Det är slutsatsen i den senaste rapporten från Di Digitals databastjänst Nordic Tech List.

Första halvåret i år blev antalet finansieringsrundor färre men större. Totalt fick nordiska bolag in motsvarande 10 miljarder kronor uppdelat på 350 investeringar. Under de två första kvartalen förra året var motsvarande siffror 7 miljarder respektive 384 investeringar.

Läs även: Här är branscherna som är hetast för investeringar i år

Samtidigt har ett gott börsklimat och flera år av stigande investeringar skruvat upp tempot vad det gäller exits av techbolag, alltså försäljningar eller noteringar.

Läs mer: Uppskruvat tempo när svenska teknikbolag byter ägare

Med hjälp av Nordic Tech List har Di Digital kikat på vilka svenska aktörer som har gjort flest exits och vilka som har gjort flest investeringar hittills i år. Eller kort sagt vilka som har varit mest aktiva under 2017.

Almi Invest sticker ut genom att ha gjort både flest exits och investeringar i år. Men det är ganska väntat med tanke på den breda och stora portfölj det statliga riskkapitalbolaget har.

Intressant att notera är även att privatpersonen Bo Mattsson håller jämna steg med riskkapitalbolagen och är en av Sveriges mest aktiva investerare. Han har själv en gedigen erfarenhet som bolagsbyggare och var med och skapade aktiehandelstjänsten Nettrader på Swedbank för att därefter grunda Eurotrader, Mangold fondkommission och Cint.

Läs mer: Sveriges mäktigaste tech-investerare: Bo Mattsson

Här är de som investerade mest januari till juni 2017 enligt NTL:

Almi Invest (NTL): 21 investeringar
Sally R 
Sportswik 
Virkesborsen 
Showify AB 
Wrebit
Swedish Algae Factory 
Flarie 
RaceONE 
reve 
SpaceTime Communication
World's Marathons 
Comordo Technologies 
Pickit 
Elastisys
dLaboratory Sweden AB
Geztio
Evothings
Hexagem
Boostified
CBot
XMReality

Propel Capital/Sting (NTL): 15 investeringar
Tölve
AppJobs
Meloq
Challengize 
CaCharge 
Privlic 
Wehype 
Adoveo 
Beleco 
Elly Pistol 
Just Football 
Medpeople 
Newsvoice 
Vyer Technologies 
Henry Labs AB

Industrifonden (NTL): 10 investeringar
Sol Voltaics 
Fyndiq
Fishbrain
Barnebys 
Nextory 
Meniga 
Qapital 
Widespace 
Soundtrack Your Brand 
AMRA

Wellstreet (NTL): 8 investeringar
Elias (Mars och juni)
Nuttery Entertainment
Zalster
reve
Ocast
Elias
Touchize
Scrive

Chalmers Ventures (NTL): 7 investeringar
Mevia 
equilab
TRINE 
Swedish Algae Factory 
Monivent
ZeroPoint Technologies 
sportlala.se 

Creandum (NTL): 7 investeringar
RFRSH Entertainment 
KRY 
Small Giant Games 
Xeneta
pleo
Soundtrack Your Brand
Armada Interactive

Bo Mattsson (NTL): 7 investeringar
Formulate
Hygglo
Insurello
Sigmastocks
Paynova
Tracklib
Zaver


...och här är de som gjorde flest exits:

Almi Invest (NTL): 7 exits
Bambuser
Dapresy
Donya Labs
Limes Audio
Satmission
Sonetel
XMReality

LMK Venture (NTL): 3 exits
Bambuser
MIPS
Zaplox

Industrifonden (NTL): 3 exits
Fältcom
Movimento
Zaplox

Gullspång Invest (NTL): 2 exits
Mat.se
Sonetel

Värt att notera är att i statistiken ovan räknas en börsnotering som en exit, även om ägarna inte nödvändigtvis säljer av sitt innehav i samband med att ett bolag går till börsen.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera