Hoppa till innehållet

”Det svenska bitcoin-äventyret – som en parodi på riskkapitalbranschen”

Historien om bitcoinbrytaren KNC Miners uppgång, fall och återuppståndelse är som hämtad ur HBO:s komediserie Silicon Valley. Mindre kul är det för investerarna bakom riskkapitalfonderna, skriver Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.

Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.
Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.

Till att börja med: Jag är inte heller en bitcoinexpert. Jag har länge imponerats av den underliggande tekniken blockchain. Men jag har haft svårt att förstå värdet i själva valutan. Hade du frågat mig om bitcoinkursen för ett år sedan hade jag inte gissat att kursen skulle stiga till skyarna.

Men jag har å andra sidan inte investerat hundratals miljoner kronor av andras pengar i KNC Miner. Bolaget, som byggde servrar för brytning av bitcoin i lador i Boden, har ju uppmärksammats åtskilliga gånger i Di Digitals spalter. I flera år rapporterades det om enorma vinster. Men för ett år sedan var konkursen plötsligt ett faktum.

En rad välrenommerade techinvesterare som Creandum, Accel, GP Bullhound, Gullspång Invest och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert brände sig ordentligt på bolaget. Totalt gick 220 miljoner kronor upp i rök.

Vi var ordentligt bakfulla.

Exakt hur det gick till kommer vi aldrig att veta. Men Avito-grundaren Jonas Nordlander kostar ofta på sig att beskriva sitt snabba investeringsbeslut i humoristiska termer.

“Vi var ordentligt bakfulla. Så ringde en kille, jag ska inte hänga ut honom med namn – Per Roman på GP Bullhound – och sa att det här var det bästa som hade hänt världen. Vi visste faktiskt inte riktigt vad bitcoin var, men vi satsade 6 miljoner”, sa han från en scen på Di Digitals Startup Tour i Linköping i oktober i fjol.

Läs mer: Avito-grundaren talar ut om bakfylle-satsningen på KNC Miner 

Är man techmiljardär kan man kosta på sig att skratta åt sånt. Är man ett riskkapitalbolag som i huvudsak investerar andras pengar är det mindre kul. Så här i efterhand måste det vara svårt för aktörer som Creandum och GP Bullhound att motivera sina beslut för investerarna.

Mycket tyder på att det hela gick lite för snabbt och gjordes på lösa grunder. Vidare tycks fokus ha legat på tillväxt och världsherravälde, istället för effektivitet och kvalitet. En strategi som i backspegeln ser missriktad ut. 

Läs mer: Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar

För er som inte följt Di Digitals rapportering den senaste veckan:

KNC Miners konkurs hade kunnat undvikas om någon av investerarna hade varit redo att ta på sig ledartröjan i ännu en kapitalrunda. Men trots att man tidigare storsatsat på bolaget valde man att låta dess chef Sam Cole skicka in en konkursansökan.

Utifrån ser det ut som en storyline för HBO:s Silicon Valley.

I samma stund inleddes ett prisrally som har femfaldigat bitcoinkursen på ett år. Knappt tre månader efter konkursen köpte Sten Oscarsson, en 50-årig företagare från Uppsala, ut KNC:s tillgångar. Med hjälp av en stigande bicoinkurs, fallande elpriser och lite kvalitetsmedvetet gnetande har han på kort tid gjort bolaget lönsamt. Plötsligt framstår han som Sveriges nya bitcoin-kung.

 Foto:
HBO:s serie Silicon Valley driver stenhårt med riskkapitalbranschen.

Läs min kollega Viktor Ströms beskrivning av denna osannolika historia här, eller hör den berättas om i senaste Digitalpodden.

Hade Creandum och de andra otur med bitcoinkursen? Ja. Men mycket tyder på att de även hade dålig koll på bitcoinsektorn. 

Sten Oscarssons vittnesmål tyder på att serverhallarna drevs på ett ineffektivt sätt på Sam Coles tid. Man hade kanske kunnat professionalisera ledningen. Vidare ser det ut som att riskkapitalbolagen eldade på med tanken att man måste bli störst i världen om man ska lyckas. Antagandet ser i efterhand ut att vara fel. Borde inte den turbulenta bitcoinkursen ha framstått som en enorm riskfaktor redan från början? Ett mer sobert fokus på långsiktighet hade uppenbarligen varit bättre. 

”Aldrig mer bitcoin” tänker nog många av de investerare som deltog. Kanske har de lärt sig en läxa. Ja, det här är en oerhört svårbedömd marknad. Men det ökar bara kraven på kunnighet och uthållighet. Det är ju dessa egenskaper riskkapitalbolag påstår sig vara bäst på. 

I många fall lever de upp till detta löfte. Men i fallet KNC Miner ser det mer ut som de ägnat sig åt en kombination av följa John och viskningsleken. Utifrån ser bitcoinbolagets uppgång, fall och återuppståndelse ut som en perfekt satirisk storyline för ett avsnitt av HBO:s skruvade och initierade komediserie Silicon Valley.


Lyssna på veckans avsnitt här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/saficksverigesinnyabitcoin-kung

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera