Hoppa till innehållet

Finanskändis miljonsatsar i anti-dyslexi-startup

Optolexia använder artificiell intelligens för att upptäcka dyslexi hos svenska skolelever. Nu tar bolaget in 10 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Segulahs vd Gabriel Urwitz.

Eleverna i ÅK 1-3 läser en kort text på en skärm. Samtidigt spelas ögonrörelserna in med hjälp av eyetrackingteknik.
Eleverna i ÅK 1-3 läser en kort text på en skärm. Samtidigt spelas ögonrörelserna in med hjälp av eyetrackingteknik.Foto: Optolexia

Läs- och skrivsvårigheter är ett problem många barn i skolåldern brottas med. KI-bolaget Optolexia (NTL) har utvecklat ett verktyg som med hjälp av läsning av ögonrörelser kan upptäcka dyslexi hos barn i ett tidigt skede. 

Nu tar Optolexia in 10 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Segulahs vd Gabriel Urwitz. Affären, som skedde i början av sommaren, värderade bolaget till 60 miljoner kronor. 

”Det är ett intressant bolag som löser ett viktigt mänskligt problem. Det är den första vetenskapliga metoden för att fånga upp dyslexi redan hos yngre barn”, säger Gabriel Urwitz.

Läs även: Här är startup-bolagen som vill rädda den svenska skolan 

Optolexia grundades 2015 av forskarkollegorna Gustaf Öqvist Seimyr och Mattias Nilsson Benfatto tillsammans med entreprenören Fredrik Wetterhall. Efter lanseringen i våras används verktyget i dag i en rad svenska kommuner, men nya marknader hägrar. 

”Under första halvan av 2017 planerar vi att lansera i USA och England. Vi har redan gjort pilotförsök i USA med gott resultat. Vi sneglar också på att översätta tjänsten till arabiska”, säger Optolexias vd Fredrik Wetterhall.

Optolexias metod bygger på forskning som visar att dyslexi medför avvikande ögonrörelser vid läsning. Verktyget består av en liten kamera, som spelar in elevers ögonrörelser, vilka sedan analyseras med hjälp av artificiell intelligens baserad på ögonrörelsemönster hos barn med och utan dyslexi. 

Vi har redan gjort pilotförsök i USA. Vi sneglar också på att översätta tjänsten till arabiska.

Testet tar bara tre minuter att genomföra, vilket gör att hela klasser snabbt kan undersökas. 

”Det handlar inte om att sätta en diagnos utan är ett sätt att identifiera elever som är i riskzonen för att ha dyslexi. Vad skolorna gör med informationen är upp till dom, vanligtvis utreder man barnet vidare för att se vad avvikelsen beror på så att man kan sätta in rätt insatser”, säger Fredrik Wetterhall. 

Målet är att fånga upp drabbade elever i ett så tidigt skede som möjligt. Därför kan barn scannas med hjälp av Optolexias teknik redan i årskurs ett. 

”Tidiga insatser ger större möjlighet för drabbade barn att hänga med i undervisningen redan från början. Dyslexi påverkar både elevers möjlighet att ta till sig undervisning, men också deras självkänsla i skolan. Idag hittas de flesta alldeles för sent”, säger Fredrik Wetterhall. 

Tekniklösningar för skolvärlden, så kallad edtech, har blivit ett hett område bland svenska investerare. I våras tog Göteborgsbolaget Eeducation in 7 miljoner kronor från bland annat Collector-grundaren Lena Apler för att utveckla sin läxtjänst Albert (NTL), som coachar elever i matte med hjälp av artificiell intelligens.

Ett annat favoritbolag bland svenska skolinvesterare är Digiexam (NTL), som utvecklat en tjänst för digitala prov. Bolaget har hittills fått in 45 miljoner kronor i finansiering från bland annat finansmannen Sven Hagströmer och Spotifys tidigare marknadsdirektör Sophia Bendz.

Läs mer: Digiexam värderas till nära 300 miljoner

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera