Hoppa till innehållet

Han spår en motreaktion mot teknisk utveckling

Robotar och artificiell intelligens kommer att ta ditt jobb. Det uppger författaren och futuristen Martin Ford under ett besök i Stockholm.

Futuristen Martin Ford är optimistisk i det långa perspektivet.
Futuristen Martin Ford är optimistisk i det långa perspektivet.Foto: Christina Samuelson.

”Jag är optimistisk i det långa perspektivet men pessimist i det korta”, berättar Martin Ford, författare och föreläsare som rönt stor uppmärksamhet med sina dystra prognoser om framtidens arbetsmarknad, när robotar och artificiell intelligens konkurrerar ut människor.

Under ett Stockholmsbesök i dagarna berättade Martin Ford om hur allt mer avancerade yrken, som jurister och revisorer, hotas av smartare teknik som någorlunda snart kan radera ut hälften av jobben.

”Det kommer att bli värre i framtiden”, säger han, och tillägger att han ser stora effekter redan inom 10 till 20 år.

”Det är då jag tror att det kommer att märkas på arbetsmarknaden. Men det är bara min gissning, det kan bli tidigare än så.”

Läs även: Han tror att robotar kommer ta hälften av alla jobb 

Hög arbetslöshet och större klasskillnader är två givna konsekvenser om han blir sannspådd. Politisk påverkan har utvecklingen redan fått.

”Om du ser på människorna som stöder Trump eller brexit så pekar de kanske på invandring och globalisering. Men alla bevis tyder på att teknisk utveckling är en viktigare faktor när medelklassens jobb försvinner.”

Det är fullt möjligt att vi i framtiden får en motreaktion mot teknik. Jag har hört uttryck för de känslorna, som förslag om att förbjuda robotar.

Men många människor vill heller inte inse var utvecklingen är på väg, eller hur fort det sker.

”Historien visar att stora förändringar bara händer när en kris uppstår.”

Att många människor inte vill acceptera det, förklarar han med att utvecklingen inte är särskilt synlig, åtminstone inte än.

”Ett traumatiskt fall är självkörande bilar. Det kommer att bli väldigt synligt när alla lastbils- och taxichaufförer förlorar sina arbeten”, säger han och tillägger att området är väldigt hett i Silicon Valley, med många bolag som lägger stora resurser på utvecklingen.

Det är inte omöjligt att mänsklig ilska snart kommer att riktas mot robotar.

”Det kan bli en stor fråga. Det är fullt möjligt att vi i framtiden får en motreaktion mot teknik. Jag har hört uttryck för de känslorna, som förslag om att förbjuda robotar.”

Att beskatta robotar är ett annat hett förslag, som bland annat tagits upp av Bill Gates.

”Jag tror inte att det är en bra idé. Det är svårt att avgöra vad en robot är, i många fall är det bara en mjukvara.”

Läs även: Nationalekonom: Robotskatt är en dålig idé 

Däremot måste skattesystemet göras om i grunden när färre kan arbeta. Martin Ford förespråkar högre bolagsskatter, moms, eller skatt på koldioxidutsläpp.

”Vi måste röra oss bort från att beskatta arbete.”

Samtidigt förespråkar han så kallad medborgarlön, alltså en grundläggande inkomst som ges till alla medborgare. Utan en allvarlig diskussion om sådana lösningar, tror han att världen står illa rustad.

Det kommer att bli väldigt synligt när alla lastbils- och taxichaufförer förlorar sina arbeten.

Att problemet oroar många, märker Ford av att många oroliga föräldrar frågar honom vad deras barn ska arbeta med. Yrken som kräver stora inslag av kreativitet, eller hantering av människor, är områden som robotarna kommer att få svårare att ersätta, jämfört med rutinmässiga och förutsägbara jobb.

”Ett annat säkert område, är avancerade hantverkaryrken, som elektriker och rörmokare. Att bygga robotar för de uppgifter är fortfarande mycket avlägset.”

Läs även: Robotskatt: Bromskloss eller livlina?

Artificiell intelligens och robotisering är samtidigt områden med stor potential. Vid sidan av det föreläsande som sysselsätter Martin Ford, arbetar han tillsammans med franska Société Général.

”Vi utvecklar en fond för människor som vill investera i robotisering och AI.”

Redan i dag finns ett par ETF:er, alltså börshandlade fonder, med sådan inriktning. Martin Ford arbetar nu med att lokalisera de börsnoterade bolag som är aktiva inom området. IBM, Google och Facebook är några storspelare i sammanhanget.

”I början blir det en fond för bankens företagskunder, men målet är att det ska bli en ETF också.

För även om robotarnas övertagande är en skrämmande tanke, är det något som omfamnas av allt fler placerare.

”Det börjar lyfta nu när det gäller investeringar.”

Läs även: Så många jobb tar en industrirobot 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera