Hoppa till innehållet

Här är kvinnorna som formar tech-Sveriges framtid

Från Cristina Stenbeck till Sophia Bendz. Allt fler kvinnliga makthavare, investerare och entreprenörer tar plats i den svenska tech-sektorn. Här är namnen du behöver ha koll på. 

Di Digital listar idag 24 kvinnor som kommer forma tech-Sveriges framtid
Di Digital listar idag 24 kvinnor som kommer forma tech-Sveriges framtid

Programmerare, ingenjörer, ekonomer, spelutvecklare och entreprenörer. Techsektorn är fortfarande hopplöst mansdominerad. Andelen kvinnor som jobbar i branschen står och stampar kring 30 procent. Och över 90 procent av de svenska riskkapitalbolagens techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, enligt en genomgång som Di Digital gjorde i höstas.

 Läs även: Nio av tio riskkapitalinvesteringar går till en man

En liten ljuspunkt är att andelen kvinnliga chefer i sektorn ökat från 25 till 28 procent de senaste tio åren.

 ”Sett till siffrorna går det sakta. Men jag är mer optimistisk än på länge. Det finns kvinnliga förebilder på alla möjliga positioner nu. Och många företag jobbar aktivt med dessa frågor”, säger Sofia Yngwe, kommunikationsansvarig på IT & Telekomföretagen, en arbetsgivarorganisation inom Almega som bland annat står bakom 50/50-klubben, ett nätverk för kvinnor i it- och telekombranschen.

Jag är mer optimistisk än på länge. Det finns kvinnliga förebilder på alla möjliga positioner nu.

Di Digitals genomgång ger henne rätt. Vår lista med kvinnor som formar framtiden för Sveriges tech-sektor har en enorm spännvidd, från tunga makthavare till unga inspiratörer.

En av de mäktigaste företagsbyggarna i branschen är Kinneviks storägare och ordförande Cristina Stenbeck. De senaste tio åren har hon omvandlat pappa Jans medie- och telekombygge till ett av Europas viktigaste tech-imperium. Även Stenbecks förre trontjänare, Kinneviks före detta vd Mia Brunell Livfors, förblir en makthavare inom e-handel som vd för Axel Johnson AB och blivande ordförande i Axfood.

Allt fler kvinnor står dessutom bakom de nya startupbolagen. En av de mer uppmärksammade är förre Googlechefen Stina Honkamaa, idag vd och medgrundare på Youtube-nätverket United Screens. Bolagets Youtubestjärnor genererar idag över 200 miljoner visningar per månad.

Vilka av kvinnorna på Di Digitals lista får största inflytande över branschens framtid är givetvis omöjligt att säga. Men forskning visar att många grundare ofta söker ny personal i sina privata nätverk, något som ofta leder till rekryteringar av samma kön.

”Förutsatt att kvinnor inte kommer premiera män i samma utsträckning som män hittills har gjort, kommer det naturligtvis att göra skillnad för hela branschen att fler kvinnor i egenskap av grundare och investerare besitter både makt och pengar”, säger Sofia Yngwe, på IT & Telekomföretagen.

Läs även: Kommentar: "It-nörden är förlegad"

Om urvalet: Di Digital har valt ut 24 kvinnor som spelar – eller kommer att spela – en nyckelroll i det svenska näringslivets digitala transformation. Urvalet syftar till att synliggöra kvinnor utöver de som finns i de traditionella it- och telekomsektorn.

Till det kommer namn nominerade av Di Digitals läsare och deltagarna på eventet Women In Tech. 


24 kvinnor som formar framtiden för Sveriges tech-sektor:

Sophia Bendz

Hon spelade en nyckelroll i etableringen av musikjätten Spotify. Nu är Sophia Bendz verksam som affärsängel och styrelseledamot samt med ett nytt prestigeuppdrag för Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico – där hennes uppgift är att hitta Stockholms framtida miljardbolag.

Jessica Nilsson

Hon var med och startade den tyska matjätten Hellofresh, som idag värderas till över 20 miljarder kronor. Men Jessica Nilsson hoppade av för ett jobb som investment manager på riskkapitaljätten Northzone. Där ansvarar hon idag för investeringar i snabbväxare som Fyndiq, Matsmart och jätten Klarna.

Anna Felländer

Blockkedjan, tekniken som ligger till grund för bland annat den digitala valutan bitcoin, har potential att helt vända upp och ned på bankvärlden. Dess kanske tyngsta förespråkare i Sverige är Anna Felländer, tidigare chefsekonom och numera framtids- och digitaliseringsekonom hos bankjätten Swedbank. Hennes jobb är att få de konservativa finansjättarna att omfamna den moderna teknikens möjligheter.

Jane Walerud

Nestorn bland kvinnliga serieentreprenörer och affärsänglar. Blev förmögen när hon år 2000 sålde programvaruföretaget Bluetail, en avknoppning från Ericsson som gjorde e-postsystem och webbplatser mer driftsäkra. Tidig investerare i ett dussintal bolag, bland annat Klarna och Lensway. Idag affärsängel och vd för Teclo Networks.

Stina Honkamaa

Många höjde på ögonbrynen när Stina Honkamaa lämnade toppjobbet på Google för att starta Youtube-nätverket United Screens. Tre år, och hundratals miljoner visningar senare är det få som ifrågasätter karriärvalet. United Screens omsätter idag över 50 Mkr och går i bräschen för den skandinaviska tv-branschens framtida utveckling.

Stina Honkamaa utmanas för övrigt av en annan kvinna: Edit Brunner, Sverigechef på Youtube-nätverket Splay, med MTG som storägare.

Mengmeng Du

Efter några år som managementkonsult på Bain äntrade Mengmeng Du den svenska internetscenen via Stardoll, där hon jobbade med produktutveckling. Sedan snappade Spotify upp henne och gav henne den viktiga rollen att ansvara för musiktjänstens internationella expansion. I dag är hon operativ chef på poddcasttjänsten Acast och sitter i en rad bolagsstyrelser.

Miriam Grut Norrby

Hon sitter i styrelserna för Prisjakt, Lendo, Mittbolån och SUP46 och har insyn i många techbolag på nära håll. Som investeringschef på Schibsted Growth hjälper hon svenska startups att växa.

Ashley Lundström

En relativt okänd talang som med stor sannolikhet kommer att ha inflytande över techsveriges framtid. Hon började sin bana som praktikant på Toca Boca, gick sedan vidare och investerade i bland annat mediebolag för Bonniers räkning och i höstas rekryterades hon till EQT Ventures som investeringsrådgivare.

Sabina Wizander

Lämnade nyligen konsultjätten McKinsey i Silicon Valley for att bli investment manager på riskkapitalbolaget Creandum.

Sara Öhrvall

Digital expert med bakgrund inom Bonnierkoncernen, numera i Investors och SEB:s styrelser. Har en central roll för digitaliseringen av Wallenbergssfären.

Caroline Walerud

Medgrundare av Volumental och del av referensgruppen till entreprenörskapsutredningen. Dotter till Jane Walerud.

Tuva Palm

Tidigare produktchef på snabbväxande Klarna numera it-chef för nätmäklaren Nordnet. En nyckelperson för att ta Nordnet (och den svenska privathandeln med aktier) in i framtiden. Konferencier på Sthlm Tech meetup.

Jeanette Andersson

Affärsängel som bygger ett nätverk av kvinnliga investerare i Skåne. Ansvarar för ängelnätverket på Connect Skåne och är rådgivare på startupacceleratorn Minc i Malmö.

Anna Wikland

Tidigare vd för Keybroker. Idag Sverigechef för Google, med säljansvar mot alla företag som köper nyckelord och optimerar sina sidor för sökmotorn. Tjänsten har visat sig vara en plantskola entreprenörer som startar nya techbolag.

Robin ”Robyn” Carlsson

Det är svårt att överskatta symbolvärdet i en superstjärna som berättar för unga tjejer att tech är coolt. Robyn är initiativtagare till Teklafestivalen som ger flickor i åldern 11 – 18 möjligheten att testa bland annat robotprogrammering och speldesign.

Sigurlina Ingvarsdottir

Electronic Arts-ägda Dice är Sveriges mest tongivande spelstudio. Och uppdraget att förvalta Star Wars-serien i spelform är studions mest prestigefyllda. Chef för projektet är Sigurlina Ingvarsdottir, som därmed spelar en nyckelroll i både den svenska och den globala spelindustrins framtid.

Lydia Winters

Tidigare Director of Fun på Mojang, studion bakom succéspelet Minecraft. Blev bolagets varumärkeschef efter försäljningen till Microsoft för 18 miljarder kronor. Kan inspirera unga tjejer att bli utvecklare i Sveriges lukrativa, men ack så mansdominerade spelsektor.

Marie Wall

Papperstiger eller tecken på verklig förändring? Som startupansvarig på Näringsdepartementet ska Marie Wall förverkliga näringsminister Mikael Dambergs löften om en ny politik för svenska startupbolag. Det återstår att se vilket inflytande hon får i praktiken.

Cristina Stenbeck

Kinneviks storägare och ordförande. Har omvandlat pappa Jans medie- och telekomkoncern till ett av Europas viktigaste tech-imperium. Inom sfären: tyska e-handelsjätten Zalando, tyska startupfabriken Rocket Internet, svenska e-handelsgruppen Qliro och mediekoncernen MTG med satsningar som Netflixutmanaren Viaplay och Youtubenätverket Splay.

Mia Brunell Livfors

Vd på Axel Johnson AB, som äger merparten av restaurangleverantören Martin & Servera, med nästan hälften av sin omsättning på 13 miljarder kronor på nätet. Hon ska även ta klubban i sfärbolaget och börsjätten Axfood, som nu storsatsar på e-handel på Willys och Hemköp.

Anna Settman

Som medgrundare på The Springfield Project investerar hon i dussintals nystartade bolag. Tidigare vd för Aftonbladet, Sveriges största nyhetssajt på nätet, samt engagerad i ett antal styrelser.

Kerstin Cooley

Som partner på riskkapitalbolaget Moor Capital ansvarar hon för att investera de finska Angry Birds-miljarderna på den nordiska startupmarknaden. Jobbade tidigare med startupinvesteringar på SEB.

Linnea Lindau

Sveriges näst största stad för en blygsam närvaro på den svenska tech- och startupscenen. Kvinnan med uppdrag att ändra på den saken är Linnea Lindau, vd för nystartade Chalmers Ventures. Med över 300 Mkr i kapital att investera är det hennes jobb att sätta Göteborg på startup-kartan jämte Stockholm och Malmö.


Hjälp oss fylla på listan!

Vilka namn har vi missat? Vem borde absolut vara med? Twittra din nominering till oss! Pinga @didigital_se på Twitter så samlar vi namnen nedan för framtida listor och artiklar på Di Digital!


Anna Caracolias

Strateg, entreprenör och ledamot i IIS som administrerar och sköter den tekniska driften av .se-domänerna.

Nominerad av: Danis Caracolias

Judith Wolst

Talare, moderator. Partner och digital strateg på den digitala byrån Forsure.se.

Nominerad av Feffe Kaufmann

Mona Landh

Nybliven vd och delägare för Clique, en social marknadsplats för second-handmode. Tidigare marknadschef för Stardoll, huvudägaren bakom Clique. Platsar hon på stora listan 2017? 

Nominerad av Jonas Leijonhufvud, reporter Di Digital.

Aurore Belfrage

Aurore Belfrage var med och grundade presentkortsbolaget Wrapp år 2011, tillsammans med bland andra Hjalmar Winbladh. De senaste åren har hon varit aktiv på startup-scenen i framförallt Mellanöstern, och arbetar idag på nystartade EQT Ventures. 

Nominerad av: Anna Fredrixon

Darja Isaksson

Grundare av digitalbyrån Ziggy Creative Colony och medlem i statsministerns Innovationsråd. Utsedd till årets viktigaste opinionsbildare av tidningen Veckans Affärer. 

Nominerad av: Johan Berndtsson

Helene Barnekow

Sverigechef på Teliasonera, ett av Sveriges mest tongivande företag och numera även delägare i startupbolag som Spotify, Zound industries och Soundtrack your Brand. 

Nominerad av: Johan Dennenlind

Louise Fritjofsson

Välkänd entreprenörsprofil, grundare av Adprofit och Vint. Bor sedan en tid tillbaka i San Francisco. 

Nominerad av: Dani Backteg

Cecilia Borg

Utvecklare med lång erfarenhet från it-jätten Oracle. Numera teknikchef på startupbolaget Looklet

Nominerad av: Dani Backteg

Johanna Nylander

Ansvarig för samhällsfrågor på branschföreningen Dataspelsbranschen och en nyckelperson i den ständigt pågående debatten om datorspelens inverkan. 

Nominerad av: Louise Grandinson

Susana Meza Graham

Vice-vd på Paradox Interactive, ett av Sveriges snabbast växande spelföretag och nu på väg mot en börsnotering. 

Nominerad av: Louise Grandinson

Annika Fogelgren

Producent på speljätten King med ansvar för miljardframgången Candy Crush. 

Nominerad av: Louise Grandinson

Susanne Birgersdotter

App-entreprenör som bland annat står bakom spelet Igotcha. 

Nominerad av: Peter Åsbrink

Anna Gernandt

Anna Gernandt är chef för Youtubes partnerskap i norden och spelar därmed en nyckelroll i att kratta för en ny generation stora videostjärnor.

Natalia Brzezinski

Podcastare och vd för Symposium Stockholm, en tongivande konferens för musik, teknik och andra kreativa industrier. 

Nominerad av: Elin Titus

Henriette Zeuchner

Vd för Berling media, som bland annat arbetar med att digitalisera mediehus.

Nominerad av: Lisa Lindström

Natalie Francis

Head of operations på DICE, vilket betyder att hon ser till att jättespel som Star Wars: Battlefront fungerar som de ska. 

Nominerad av: Naseer Alkhouri

Cilla Benkö

Vd för Sveriges Radio och därmed ansvarig för att ta en av hörnstenarna i svensk media in i den digitala framtiden.

Nominerad av: Lisa Lindström

Mernosh Saatchi

Entreprenör och styrelseledamot i bland annat Tradedoubler. Tidigare medlem i regeringens Framtidskommission. 

Nominerad av: Andreas Ekman

Ellen Sundh

"Creative technologist" som bygger installationer och konstverk med digital teknik. På kundlistan finns bland andra Teknikföretagen, Svenska Kyrkan och Norrköpings stad.

Nominerad av: Kim Gustafsson 

Jessica Stark

Grundare av co-working-spacet SUP46, en viktig knutpunkt på Stockholms växande startups-scen. 

Nominerad av: Maral Kalajian

Rosie Linder

Grundare av Peppy pals, ett mobilspel som ska utveckla barns empati och känslomässiga intelligens. 

Nominerad av: Maral Kalajian

Anette Novak

Chef för Interactive Institute Swedish ICT och statens medieutredning. Erfaren journalist som spelar en viktig roll i att avgöra medierna digitala framtid. 

Nominerad av: Ninni Uden

Brit Stakston

Debattör, sociala medier-guru och initiativtagare till bland annat Blank Spot Project.

Nominerad av: Ninni Uden

Katja Bergman

Partner på riskkapitalbolaget Moor, med ägarandelar i bolag som Universal Avenue, Acast och Instabridge. Tidigare entreprenör och grundare av Pipebeach.

Nominerad av: Kerstin Cooley

Malin Ströman

Leder utvecklingen av Barnkanalen och Bolibompa online på SVT. 

Nominerad av: Peter Wissmar

Therese Thorstorp

Business evangelist på Microsoft som leder it-jättens offensiv mot unga startupbolag inom tech.

Nominerad av: Sofia Gunnarsson

Ylva Hambraeus Björling

Styrelseordförande för IIS, stiftelsen som ansvarar för den svenska toppdomänen .se. Spelar därmed en viktig roll i utveckling av den svenska internetinfrastrukturen. 

Nominerad av: Anna Caracolias

Martina Elm

Medgrundare av eventplattformen Confetti samt initiativtagare till utvecklarkonferensen Nordic.js. 

Nominerad av: Jonny Strömberg 

Sara Wimmercranz

Entreprenör och investerare i The Springfield Project samt grundare av börsnoterade e-handlaren Footway. 

Nominerad av: Anton Johansson

Charlotte Sundåker

Vd för den tongivande skolan Hyper Island, som utbildar i bland annat digital strategy, utveckling och digitala medier.

Nominerad av: Emma Stjernlöf 

Hanna Meiton

Tillväxtchef på Spotify-avknoppningen Soundtrack your brand. Spelar en avgörande roll i arbetet med vad grundarna hoppas ska bli nästa svenska exportsuccé inom musikstreaming. 

Nominerad av: Anna Fredrixon

Lisa Gunnarsson

Nordenchef på Linkedin, världens största professionella sociala nätverk.

Nominerad av: Anna Fredrixon 

Anna Borg

Nordenchef på det snabbväxande och svenskgrundade betalbolaget Klarna. Spelar en viktig roll i utvecklingen inom e-handel och nätbetalningar.

Nominerad av: Anton Johansson

Bonnie Roupe

Välkänd entreprenörsprofil. Vd och grundare på Bonzun, en medicin- och hälsoapp för den kinesiska marknaden. 

Nominerad av: Jessica Löfström

Elina Berglund

Grundare och vd på p-appen Natural Cycles, tillika kärnfysiker med en bakgrund på partikelacceleratorn CERN i Schweiz.

Nominerad av: Natural Cycles 

Paulina Modlitba Söderlund

Programchef för konferensen WIT, Women in tech samt projektledare för KTH-anknutna Teklafestival, som ska få unga kvinnor att intressera sig för teknik. Har en bakgrund på Toca Boca och Stardoll. 

Nominerad av: Marie Sundström

Olga Stern

Skapare av genews.io, ett verktyg för att mäta representation av kvinnor i medier. 

Nominerad av: Sandra Uddbäck

Donna Hanafi

Head of customer satisfaction på snabbväxande Tictail, tidigare marknads- och tillväxtchef på Mentimeter. 

Nominerad av: Sandra Uddbäck

Pernilla Rydmark

Projektledare på Internetfonden, som varje år delar ut flera miljoner kronor till projekt som utvecklar internet i Sverige. 

Nominerad av: Anna Caracolias

Lotten Skeppstedt

Ansvarig för Type & Tell, Bonnierförlagens satsning på digital självpublicering. 

Nominerad av: Hanna Everö

Sara Mattsson

Tidigare communityansvarig för STING, Stockholm Innovation and Growth, numera projektledare på Industrifonden. 

Nominerad av: Sandra Uddbäck

Anna Omstedt

Entreprenör. Grundare av Tasteline och Meduniverse

Nominerad av: Bonnie Roupe

Sandra Uddbäck

Tillväxtchef på skånska Mapillary, ett av Sveriges just nu mest omtalade startupbolag som nyligen tog in 68 Mkr i ny finansiering. 

Nominerad av: Sara Mattsson

Lisa Lindström

Grundare och vd för den digital designbyrån Doberman, med kunder som SVT, SR, Teliasonera och Ikea. 

Nominerad av: Anna Augustson

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera