Hoppa till innehållet

Investeraren: ”Vi är bara i början av e-sporten i Sverige”

Tillväxten för svensk och internationell e-sport ser ut att lyfta som en raket den närmsta tiden. Fler svenska investerare inom e-sport tror att pengar finns att hämta från den omogna marknaden.

Fans till svenska storlaget Ninjas in Pyjamas (NiP).
Fans till svenska storlaget Ninjas in Pyjamas (NiP).Foto: Björn Lindgren/TT

Svenska investerare har sakta men säkert riktat blickarna mot e-sporten och det enorma intresse sporten drar till sig. Totalt spås den glödheta branschen omsätta 6,5 miljarder kronor globalt i slutet av året, då räknas inte spelutvecklarnas licensavgifter in, enligt en rapport av analysföretaget Newzoo.

Läs mer: Sverige näst störst inom e-sport i Europa 

Trots det har investeringarna på hemmaplan gått trögt och vissa bolag har haft svårt att få upp farten. Bland de investerare som tagit steget anser dock många att e-sporten är en oslipad diamant som kan generera rejält med intäkter inom en mycket snar framtid.

”E-sporten kommer växa enormt. Det är bara att kolla på de vanliga tv-kanalerna som till och med har börjat visa e-sport. I takt med att Twitch, Youtube och andra aktörer ökar så kommer intresset att öka, vi är bara i början”, säger Viktor Vallin, delägare i spelutvecklarbolaget Starbreeze.

Han har investerat i svenska e-sportbolaget G:loot som drog in 100 miljoner kronor i investeringar tidigare i år.

”Speciellt de barn och ungdomar som växer upp i Sverige i dag. Det är inte självklart att de ska börja kolla på fotboll. Istället kan de bli e-sportfans.”

Läs mer: MTG: E-sportjätten med 3,3 miljarder på fickan

Under Nordic Game 2016 i Malmö träffade Viktor Vallin bolaget G:loots grundare Patrik Nybladh och vd Simon Sundén och blev såld på deras idé om att satsa pengar på sig själv när man spelar mot andra i mobilspel, senare också via PC.

”I dag kan små team bestående av en handfull personer få en global hit med sina spel. Har man som bolag en e-sportinriktning kommer folk vilja börja tävla i det på ett eller annat sätt”, säger Viktor Vallin.

E-sporten öppnar upp för en bred marknad med många områden: Streaming av matcher, turneringar med fysiska besökare och plattformar för matchningar av spelare är en handfull. 

Läs mer: Spons av e-sport växer snabbt

”Området som sådant är utmärkt. Det finns förutsättningar för nya företag att komma in och skapa stort värde för användarna, ägare och investerare", säger Michael Mandahl på Northcap, en dansk startup-investerare som ofta köper in sig i svenska bolag.

Northcap har de senaste åren gjort två investeringar i Znipe, en plattform för streaming av e-sport som säljer pay-per-view-biljetter till de stora evenemangen. Det beskrivs som ett slags Spotify för e-sport där tittare köper en prenumeration för att slippa reklam. 

Bolaget satsar men är fortfarande litet, under startåret 2016 omsatte man 8 miljoner kronor, siffrorna för 2017 är inte klara. Under två kapitalrundor under 2016 och 2017 tog bolaget in totalt 35 Mkr.

”Vi tror att det finns utrymme för att skapa premium-upplevelser av e-sport. Ett bolag som Znipe finns till för att hjälpa MTG, Turner och andra ägare av innehåll att få fler sätt att nå användarna och kapitalisera bättre på innehållet. Det är en symbios”, säger Michael Mandahl.

Pengarna finns att hämta, menar Michael Mandahl. Däremot finns det inte tillräckligt med varor och tjänster för fansen att lägga sina pengar på.

”Det som saknas i e-sport är affärsmodeller riktade mot slutkunden. Jämfört med andra sporter spenderar e-sportfansen än så länge väldigt lite pengar på sitt intresse. Viljan att spendera finns men det behövs fler möjligheter att välja mellan. Där finns en enorm potential”, säger han.

Läs mer: E-sportsprofilen tar in 30 miljoner

Även Tommy Jacobson, ordförande i riskkapitalbolaget Zenith VC, ser en växande marknad med potential. 2016 gick hans bolag in med 7 Mkr i Strafe, en tjänst som samlar matchdata och nyheter om spelare och lag inom e-sport i en app.

”Från början hade jag en bild av att e-sport är en smal nisch med väldigt unga människor som sitter och spelar men så är det ju inte. Marknaden är stor och växer enormt, många utifrån har nog inte förstått hur stort det är”, säger han.

Men trots potentialen i e-sport finns det risker, enligt Tommy Jacobson.

”När man går in så tidigt i en marknad finns en risk, det är klart. I vårt fall är det en satsning på killarna bakom Strafe. Bolaget är annorlunda och ska ta de globala spelarna till sig. Marknaden är bara i sin början".

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera