Hoppa till innehållet

Kryphål i drönarlagen – omfattar inte EU-bolag

Det nya fotoförbudet gäller inte alla drönare innanför Sveriges gränser. För bolag i andra EU-länder är det fritt fram att fortsätta fotografera i Sverige.

Smartplanes överväger att flytta sin verksamhet utomlands efter fotoförbudet för drönare.
Smartplanes överväger att flytta sin verksamhet utomlands efter fotoförbudet för drönare.Foto: Pressfoto.

Ett nytt beslut i Högsta förvaltningsdomstolen har skapat stor upprördhet bland svenska drönarbolag. Enligt beslutet ska svenska drönarbolag lyda under den såkallade kameraövervakningslagen. Det innebär att de behöver samma tillstånd som övervakningskameror för att få fotografera på offentlig plats. Det för att undvika integritetskränkningar. 

Beslutet, som Di Digital rapporterat om tidigare, slår hårt mot en bransch som sysselsätter tusentals personer i Sverige och omsätter miljardbelopp, enligt branschorganisationen UAS Sweden.

Men reglerna gäller inte alla drönare som fotar i Sverige. För drönarbolag baserade i andra EU-länder är det fortsatt fritt fram att fota i Sverige. 

Datainspektionens enhetschef Nicklas Hjertonsson bekräftar att det är så bestämmelserna ska tolkas. Enligt honom gäller kameraövervakningslagen endast svenska bolag, bolag registrerade utanför EU och EU-bolag som har en filial eller på annat sätt är etablerade i Sverige.

Läs även: Efter fotoförbudet: drönaraktier backar på börsen

”Är det kameror som används här i Sverige, med exempelvis drönare, och den som bedriver övervakningen är etablerad i Sverige, då gäller kameraövervakningslagen. Men är det någon som är etablerad i ett annat EU-land, då gäller det landets regler”, säger Nicklas Hjertonsson.

Kryphålet uppstår eftersom att kameraövervakningslagen bygger på ett EU-direktiv. Alla EU-länder är skyldiga att följa direktivet, till en viss nivå, men sedan är det upp till de olika länderna hur långt de vill dra sina egna lagar.

Det låter helt absurt att det ska vara så stor skillnad mellan vår lag och andra EU-länders.

”Det kan låta konstigt att någon som bedriver verksamhet i Sverige ska följa exempelvis tysk lag. Men så är det, varje land inom EU ska ta ansvar för de som är etablerade i respektive land”, säger Nicklas Hjertonsson.

Samtidigt som den nya lagen gör det möjligt för drönarbolag med bas i annat land att ta fotouppdrag i Sverige, så kommer myndigheterna att ta ett beslut i varje enskilt fall.

Men bolag som har en filial eller uppbygd struktur i Sverige anses vara etablerade här, och ska därmed följa svensk lag.

Ett drönarbolag som drabbas av de nya reglerna är Smartplanes, som fram till nu har haft all sin testverksamhet av drönare utanför Skellefteå. Samtidigt har bolaget bara 11 procent av sina kunder i Sverige. 

Läs även: Efter drönarförbudet: Politikerna kräver ny fotolag

”Det låter helt absurt att det ska vara så stor skillnad mellan vår lag och andra EU-länders. Med den här nya lagen så kommer vi inte kunna fortsätta att testflyga våra system i Sverige och kommer därför behöva flytta utomlands”, säger Smartplanes vd Per Edström.

Per Edström tycker att det är märkligt att regeringen, som ofta hyllar startup-scenen i Sverige, inte verkar lägga lika mycket kraft på att rädda drönarbolagen som de 3 000 personer som varslades från Ericsson tidigare i oktober. 

”Samtidigt som regeringen verkar väldigt orolig över Ericssons anställda så verkar den inte ett dugg brydd över de som jobbar på Sveriges drönarbolag”, säger Per Edström.

Fotnot: Även bloggen 360 Media uppmärksammade kryphålet i lagen


Läs även: Debatt: ”Fotoförbudet gör Sverige till sämst i klassen”

Foto:

”Vi borde lära av USA och Storbritannien i stället för att förbjuda drönarfotografering. Datainspektionens beslut har sett Sverige gå från bäst i klassen till sämst i klassen”, skriver företrädare för bolag som Spotscale, NCC och Peab.


Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera