Hoppa till innehållet

Lorenzo Grabau tvingas bort från Kinnevik

Kinneviks vd Lorenzo Grabau lämnar sin post omedelbart. Joakim Andersson blir tillförordnad vd.

Kinneviks före detta vd Lorenzo Grabau.
Kinneviks före detta vd Lorenzo Grabau.Bild: Jesper Frisk

Kinneviks vd Lorenzo Grabau lämnar sin post med omedelbar verkan. Det meddelar investmentbolaget Kinnevik på onsdagsmorgonen. Han behåller dock sina sina styrelseuppdrag i Kinneviks portföljbolag Millicom, Zalando, Qliro och Tele2, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande.

Läs mer: Kinneviks vd lämnar Rocket Internets styrelse

Kinneviks styrelseordförande Tom Boardman säger till Nyhetsbyrån Direkt att Kinnevik nu behöver en ledare med mer praktisk erfarenhet av digitala konsumenttillvända verksamheter.

"Strategin att bli ett ledande konsumenttillvänt bolag med fokus på mobila digitala affärer med fokus hälsa och finansiella tjänster ligger fast. Men det vi behöver nu är en mycket mer långsiktig vision för vad Kinnevik ska vara långt in i framtiden. Med tanke på de marknader vi konkurrerar på, och giganter såsom Google, Amazon och Facebook som agerar där, tror vi att vi behöver ett större fokus på och en djupare förståelse för marknader, konsumenter och teknologi", säger Tom Boardman till Direkt.

Beslutet att låta Lorenzo Grabau gå togs under ett styrelsemöte på tisdagskvällen. Styrelsemötet är inte avslutat utan fortsätter på onsdagen men informationen om att Lorenzo Grabau fått gå behövde kommuniceras så fort som möjligt på grund av börsreglementen. Tom Boardman avfärdar bestämt att Lorenzo Grabau får gå på grund av oegentligheter eller förtroendebrott.

"Det ser väldigt plötsligt ut, men så är det absolut inte. Styrelsen har övervägt detta under en tid, och både vi och Lorenzo har tänkt på och jobbat med det", säger Tom Boardman.

Joakim Andersson, som tar över som tillförordnad vd, har varit finanschef i Kinnevik sedan februari 2015. Han har arbetat på Kinnevik sedan 2001 och har sedan dess innehaft en rad olika befattningar.

Läs mer: Så ska Kinneviks robotrådgivare utmana bankerna

Kinneviks aktie backar svagt efter beskedet att Lorenzo Grabau lämnar. Tio minuter efter börsöppning backar kursen med lite mindre än 1 procent. Följ kursen här.

Kinnevik kommer att hålla en presskonferens klockan 10.30 på onsdagen där bolaget berättar mer, dock deltar Lorenzo Grabau inte själv. Styrelseordförande Tom Boardman, tillförordnad vd Joakim Andersson och kommunikationsdirektör Torun Litzén kommer att medverka under presskonferensen.

Det är inte enda rockaden i Kinneviks toppskikt som skett i år. I våras lämnade Kinneviks storägare Cristina Stenbeck ordförandeposten i Kinnevik och Tom Boardman tog över, något som Di Digital rapporterat om.

Läs mer: Därför lämnar Cristina Stenbeck Kinnevik

Anledningen som uppgavs till Cristina Stenbecks avgång från ordförandeposten var att hon att använda sin tid till att hitta vägen fram för framtidens Kinnevik.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera