Hoppa till innehållet

Marie Wall: ”Det handlar om att ändra det sociala kontraktet”

”Mitt uppdrag på Näringsdepartementet handlar inte bara om att se till startupbolagens intressen i frågor kring beskattning, personaloptioner och riskkapital. Visionen är större”, skriver Marie Wall,  startupansvarig på Näringsdepartementet.

Marie Wall, nyligen rekryterad till Näringsdepartementet som startupansvarig.
Marie Wall, nyligen rekryterad till Näringsdepartementet som startupansvarig.

Detta är ett svar på den debattartikel Johan Jörgensen, styrelseordförande för FundedByMe, skrev på Di Digital den 15 februari.  För att skriva debattartiklar mejla digital@di.se


Johan, jag blir glad när jag läser din artikel då du beskriver just det som vi ser och vill uppnå. Att stöd till startupbolag inte bara handlar om finansiella villkor för att Sverige ska få fler enhörningar, utan även att säkerställa att startups blir del i att skapa det samhälle vi vill ha, genom att ge dem möjlighet att bidra till lösningar på de stora samhällsutmaningarna.

Jag känner stor respekt för Mikael Dambergs förmåga att se de stora sammanhangen och de utmaningar, synergier och möjligheter som du lyfter fram. Frågan är dock inte begränsad till Näringsdepartementet, utan vi kommer att ha en bred samverkan horisontellt med andra politikområden för att säkerställa att alla delar hänger samman.

Läs även: Regeringen handplockar Marie Wall som startupansvarig

Mitt uppdrag på Näringsdepartementet handlar därför inte bara om att se till startupbolagens intressen i frågor kring beskattning, personaloptioner och riskkapital. Visionen är större.

Visionen handlar om att ändra just det ”sociala kontrakt” som du refererar till, som finns mellan traditionell industri, offentlig sektor, akademi och startups. Näringsdepartementet har lagt fram, och arbetar med strategier kring nyindustrialisering, export, digitalisering och samhällsbyggande.

Ambitionen är att även dessa strategier på olika sätt ska bidra till att bygga ”starkare kontrakt” och robustare finansiering för startups. Det ska vara attraktivt att stanna och växa i Sverige.

Visionen handlar om att ändra det sociala kontraktet

Starka sociala kontrakt är dock inget som man kan lagstadga om, det är inget som kommer över en natt, utan en långsiktig samverkansprocess som byggs av oss alla gemensamt, utifrån en gemensam syn på vad som är viktigt för vårt samhälle.

Så Johan och alla ni andra som vill bidra till att förändra det sociala kontraktet, låt oss ha fortsatt dialog!

Marie Wall
Startupansvarig på Näringsdepartementet

Läs även Johan Jörgensens debattinlägg: Välkommen till ditt nya jobb, Marie Wall!

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera