Hoppa till innehållet

Marshall-telefonen en miljonförlust för Zound

Zounds Marshall-telefon går betydligt sämre än väntat, enligt nya siffror som Di Digital har tagit del av. Men storägaren Telia försvarar affären och utökar sitt innehav.

Pernilla Ekman är vd för Zound Industries.
Pernilla Ekman är vd för Zound Industries.Foto: Press

Hårdvarubolaget Zound Industries (NTL), känt för sina Marshall-stämplade ljudprodukter och hörlursmärket Urbanears, värderades vid en nyemission i fjol till nära 1 miljard kronor.

I år väntar sig bolaget nå en omsättning på 1 miljard kronor, främst tack vare företagets hörlurar och högtalare.

För telefonen går det desto sämre, vilket Di Digital tidigare har kunnat rapportera. Nu framkommer det fler detaljer om Zound Industries mobilförsäljning.

Läs mer: Brittisk baron blir delägare i Zound Industries

Medan målet för 2015 ska ha varit 50 000 sålda telefoner har bolaget i dagsläget sålt knappt 17 000, enligt bolagets vd Pernilla Ekman.

Dessutom går bolaget back på affären, enligt uppgift till Di Digital. I juni sålde Zound Industries telefoner för totalt 6,5 miljoner kronor.

Bolaget hade väntat sig att telefonförsäljningen skulle generera en vinst på 2 Mkr men i själva verket gick bolaget back 1 Mkr på affären. Detta på grund av låga marginaler i försäljningen till telekombolaget Dialect, som stod för den största delen av försäljningen.

Tidigare i år rapporterade Zound Industries smartphonebolag rörelseförluster för 2015 på 6 Mkr.

Telefonaffären går ”inte så bra som vi hade hoppats”, säger Pernilla Ekman i en skriftlig kommentar. Snart avgör bolaget huruvida man ska utveckla en ny generation av Marshall-telefonen eller inte, säger hon.

”Vi håller just nu på med ett strategiarbete för att bestämma vad Zound Industries ska satsa på och inte i framtiden. Detta kommer att vara en del av det beslutet.”

Storägaren Telia (NTL) investerade 30 Mkr i Zound 2014 och var operatörspartner när bolaget utvecklade sin telefon. Telias Nils Granath (NTL), som sitter i Zounds styrelse, ångrar inte projektet.

”Man måste investera under en längre tid. Det handlar inte om ett Apple som startar från scratch och slår ut Samsung”, säger han.

Telia hade initialt en post i Zound Industries på 7 procent av aktierna, men har nu utnyttjat optionen att öka ägarandelen. I dag uppgår innehavet till 12,5 procent, uppger Telia.

Zound Industries övriga verksamhet verkar dock gå enligt plan. I juni sålde man hörlurar och högtalare för 74 Mkr, vilket antyder att bolaget kan nå det utsatta målet på 1 miljard kronor i omsättning i år.

”Vi kommer, som det ser ut nu, att göra ett nytt rekordår och har flera spännande nyheter som släpps under hösten”, säger Pernilla Ekman.

Nyligen tappade Zound Industries både sina sälj- och finanschefer till leverantören Audio Pro. Bolaget letar efter ersättare, säger Pernilla Ekman.

Läs mer: Tunga avhopp drabbar svenska succébolaget

Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera