Hoppa till innehållet

Norrsken anställer tunga investerare

Investmentbolaget Ratos förra vd Susanna Campbell ska leda investeringarna på Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken. Hon tar ingen lön för sitt arbete.

David Frykman och Susanna Campbell i Norrskens lokaler på Östermalm i Stockholm.
David Frykman och Susanna Campbell i Norrskens lokaler på Östermalm i Stockholm.Bild: Amanda Lindgren

Betalbolaget Klarna gjorde sina tre grundare till miljardärer. I somras startade medgrundaren Niklas Adalberth Norrsken Foundation, en stiftelse som investerar i teknikbolag som erbjuder lösningar till stora världsproblem.

Norrsken vill hitta en ny sorts enhörningar: bolag med potential att förbättra en miljard människors liv.

Nu förstärker Norrsken sitt lag med tunga namn. Investmentbolaget Ratos förra vd Susanna Campbell blir ansvarig för stiftelsens investeringar tillsammans med David Frykman, tidigare vd för och storägare till Gymgrossisten och investerare i bland annat Matsmart.se.

Läs mer: Klarna-grundaren ska digitalisera välgörenheten

"Både Niklas och jag är nybörjare som investerare. Vi ville professionalisera det här och frågade oss vilka som är bäst i Sverige", säger Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken.

Varken Susanna Campbell eller David Frykman är sedan tidigare kända för socialt entreprenörskap eller välgörenhet, utan anställs som investeringsproffs. Men de ser fram emot att arbeta utan att ha vinst som högsta mål.

"Det känns otroligt kul att få börja med ett blankt papper och med stora ambitioner om att bidra till världen", säger Susanna Campbell.

"Jag känner att det här är framtiden, kapitalism 2.0", säger David Frykman.

Båda lyfter fram klimatförändringar som den viktigaste frågan de skulle vilja hitta lösningar på.

"Jag kan få ont i magen om jag tänker på att mina barn om tio år kommer att titta på mig och säga: mamma, ni såg ju det här, varför gjorde ni inget", säger Susanna Campbell.

Norrsken vill inte bara rikta in sig på klimat och miljö, utan söker brett. Hittills har man investerat i apparna Just Arrived och Welcome, som ska hjälpa flyktingar att hitta jobb respektive sociala kontakter, i appen Karma som vill minska matsvinnet samt i e-hälsobolaget Doctrin.

Läs mer: Klarna-miljardär med när Karma tar in 7 Mkr

Norrsken planerar att årligen göra 10-20 investeringar i bolag på ett tidigt stadium. Hittills har stiftelsen investerat i svenska bolag, men nu letar man även utanför landets gränser.

Risknivån är hög och man räknar med att vissa bolag misslyckas. Samtidigt har många bolag potential att gå med vinst eller åtminstone bära sina egna kostnader.

"Jag kan tänka mig att också investera i bolag där vi inte ser vinst på lång sikt. Men majoriteten av bolagen kan inte vara sådana, för då tar pengarna slut väldigt fort", säger David Frykman.

Utöver investeringarna har Norrsken två andra delar: labbet, där de utvecklar sina egna initiativ, samt huset i de gamla spårvagnshallarna nära Stureplan i Stockholm, som erbjuder lokaler för startup-bolag.

Läs mer: Nu öppnar Norrsken dörrarna för startupbolagen

Susanna Campbell, som också är styrelseledamot för Telia och Indutrade, kommer att arbeta på Norrsken lite mindre än halvtid. David Frykman arbetar tre dagar i veckan - men ingen av dem tar betalt.

"Just nu jobbar jag gratis. Sedan får vi se vad det blir över tiden. Det här engagerar mig otroligt mycket", säger Susanna Campbell.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera