Hoppa till innehållet

Oljemiljoner till svenskt virtual reality-bolag

Svenska Svrvive utvecklar ett science fiction-äventyr i VR-miljö. Nu tar bolaget in 15 Mkr i riskkapital från ett bolag med koppling till Lundin Oil-sfären. 

Spelstudion Svrvive:s grundare Faviana Vangelius, Hampus Granberg och Pontus Pettersson samt Johan Svärd och Nils von Heijne.
Spelstudion Svrvive:s grundare Faviana Vangelius, Hampus Granberg och Pontus Pettersson samt Johan Svärd och Nils von Heijne.

Det råder VR-feber bland svenska spelutvecklare. Di Digital har tidigare rapporterat om bland annat King-avhopparen Tommy Palms studio Resolution Games (NTL), som backas upp med pengar från Google Ventures, samt nystartade Fast Travel Games (NTL), grundat av flera Rovio- och Dice-veteraner.

Även börsnoterade Starbreeze har satsat stora pengar på att utveckla den egna vr-plattformen Star VR.

Nu offentliggörs ännu en ambitiös satsning på området. Den nystartade studion Svrvive (NTL) utvecklar ett spel med samma namn – att döma av de första bilderna ett science fiction-inspirerat äventyrsspel – har grundats av Faviana Vangelius, Hampus Granberg och Pontus Petterson.

Knutna till bolaget finns även entreprenörerna Johan Svärd och Nils von Heijne. 
Bland företagets rådgivare märks den tidigare MTG-chefen Rikard Steiber, som idag arbetar som vr-chef på den taiwanesiska jätten HTC, Sofia Sheppard, tidigare juridisk rådgivare på Spotify och spelutvecklaren Jenny Nordenborg. 

Nyligen släppte studion en första demo på spelet Svrvive, för just HTC:s och Valves plattform Vive. Samtidigt tar bolaget in 15 miljoner kronor i finansiering. 

CkecQRYeOfQ

Grundarna vill inte uppge vem som står bakom investeringen, men enligt sajten Breakit görs den genom riskkapitalbolaget Back in Black Capital, med kopplingar till investmentbolaget Vostok New Ventures och familjen Lundin, som står bakom Lundin Oil och Lundin Petroleum. 

Investeringen görs på en värdering om 50 Mkr, uppger Svrvive i ett pressmeddelande. 

VR-marknaden spås växa explosionsartat under den närmaste framtiden, efter det att både Facebook-ägda Oculus och speljätten Valve, i samarbete med just taiwanesiska HTC, släppt varsin VR-plattform till försäljning. 

Under hösten väntas även Sony lansera en VR-hjälm tänkt att användas tillsammans med spelkonsolen Playstation 4. 

Läs även: Speltungviktare startar ny VR-studio i Stockholm

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera