Hoppa till innehållet

Rocket Internet backar på börsen – lovar vända förlusterna

Rocket Internet, med Kinnevik som delägare, lovar att minska förlusterna efter ett illrött 2015. Aktien backar rejält på börsen.

Rocket Internet-grundaren Oliver Samwer.
Rocket Internet-grundaren Oliver Samwer.

Den tyska startupfabriken Rocket Internet såg sina intäkter öka med 69 procent till 22 miljarder kronor under 2015. Samtidigt uppger man att förlustfesten nådde sin kulmen under året, då portföljbolagen brände 9 miljarder kronor. 

Samtliga startupbolag i Rocket Internets stall är fortfarande olönsamma. Men bolaget uppger att rörelsemarginalen (EBITDA) förbättrades med i snitt 6 procent under året. Tre av de största bolagen utvecklas enligt plan och spås bli lönsamma innan slutet av 2017, skriver Reuters.

Rocket Internets aktie har fallit med 45 procent på Frankfurtbörsen det senaste året, mycket beroende på oro över de skenande förlusterna. Vid 10:30-tiden på torsdagen hade aktien backat ytterligare 9 procent till en kurs på 26,3 euro.

Tidigare i veckan steg aktien dock på beskedet att man sålt en storpost i en av de mest förslutbringande startupbolagen, e-modebolaget Lazada till kinesiska e-handelsjätten Alibaba. Lazada kan beskrivas som en slags Zalando för Sydostasien. Även svenska Kinnevik var inblandat i affären.

Läs mer: Så ska Kinnevik investera sina Lazada-pengar

Rocket Internet grundades i Berlin 2007 av bröderna Oliver, Alexander och Marc Samwer och har sedan dess startat dussintals e-handelsbutiker. Målet är att bygga morgondagens Amazon och Alibaba i Europa, samt i nya marknader som Ryssland, Latinamerika och delar av Asien.

Svenska Kinnevik äger drygt 13 procent av bolaget. Kinneviks aktie steg dock inledningsvis under torsdagen på en rapport om den e-modegrupp man äger ihop med Rocket Internet.

Läs mer: Kinneviks modejätte växer så det knakar 

Av sina 14 största startupbolag lyfte Rocket Internet under torsdagen fram Namshi, ett e-modebolag i Mellanöstern, och Westwing, en möbelbutik på nätet, som bolag som snabbt närmar sig lönsamhet. De rapporterade även stark tillväxt för Hellofresh, en tysk version av Linas Matkasse, och den afrikanska e-handelsbutiken Jumia. Matkassebolaget beskrivs fortfarande som en börskandidat i media, trots de skrotade noteringsplanerna i slutet av förra året.

Läs mer: Hellofresh ställer in börsnotering

Rocket Internet uppger att man hade en kassa på 16,5 miljarder kronor i slutet av 2015. Man har även tillgång till investeringskapital från en fond som inrättades i januari och som innehåller 6 miljarder kronor i öronmärkt kapital, upp från tidigare 3,4 miljarder kronor.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera