Annons
Finansminister Magdalena Andersson.

Snålt med startupnytt i regeringens budget

Deras teknik ska hantera explosionen av data SPONSRAT AV Digiplex

Natalia Brzezinski är sedan 2016 vd för Symposium Stockholm.

Usher, Uber-miljardären och Twitters grundare – här är Symposium Stockholms späckade talarlista

Rocket Internet-grundaren Oliver Samwer.

Rocket Internets minusresultat: 7 miljarder

http://digital.di.se/artikel/miljardforlust-for-rocket-internets-matleverantorer

Hämtmatsjätten Delivery Hero sneglar mot börsen

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Snålt med startupnytt i regeringens budget

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Jack Mikrut
Mer pengar till statsministerns innovationsråd, ökade anslag till Almi Företagspartner samt en omfördelning av det statliga riskkapitalet. Det är tre av nyheterna i regeringens budgetproposition.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

 

“Samhällets ökade digitalisering och automatisering ställer nya krav på kompetensen inom näringslivet” konstateras i budgetpropositionen för 2016. "Stockholm ska bli världens bästa startup-stad", skrev näringsminister Mikael Damberg nyligen i en debattartikel hos Di Digital

Men utöver ett par hundra miljoner kronor i ökade anslag ekar satsningarna på startup- och internetbolagen med sin frånvaro i budgeten. 

Statsministerns innovationsråd, som drog igång sitt arbete i februari i år, får ytterligare 50 miljoner kronor om året att röra sig med mellan 2016 och 2019. Pengarna läggs till de 100 miljoner om året som redan reserverats till innovationsrådet i vårbudgeten.  

Innovationsrådets jobb är att “identifiera utmaningar och föreslå initiativ för att förbättra förutsättningarna för innovation i Sverige”. Bland medlemmarna märks affärsängeln Jane Walerud, entreprenören Darja Isaksson samt Acast-styrelsemedlemmen och den tidigare Spotify-chefen Mengmeng Du.

Lyssna på: Digitalpodden med Darja Isaksson – vad gör innovationsrådet egentligen?

Även det statliga riskkapitalbolaget Almi, som investerar i och ger ut lån till unga tillväxtbolag, får ökade anslag. 40 miljoner kronor skjuts till år 2016 för att “bättre ta tillvara potentialen för innovation och tillväxt i företag i hela landet”. Lika mycket pengar skjuts till år 2017 och ytterligare 20 mijoner år 2018. Även dessa pengar läggs ovanpå de sammanlagt 400 miljoner kronor som reserverats för Almi, under perioden 2016 till 2019, i vårbudgeten.

Ytterligare 50 miljoner kronor avsätts för vad regeringen kallar en nyindustrialiseringsstrategi. Syftet är att lära svensk industri att ta tillvara på "digitaliseringens möjligheter och resurseffektivitet."  

"För att Sverige även i framtiden ska vara en stark industrination krävs en nyindustrialisering så att fler företag kan utvecklas och lägga sin produktion i Sverige", står att läsa i budgetpropositionen. 

I övrigt går regeringen vidare med sina tidigare aviserade planer att omstrukturera delar av det statliga riskkapitalet. Rent konkret betyder det att bolagen Inlandsinnovation och Fouriertransform underordnas ett nytt statligt fond-i-fond-bolag. Till skillnad från tidigare ska den fonden även investera passivt, det vill säga skjuta in statliga pengar i fonder som förvaltas av privata aktörer.

Vad gäller den för startupsektorn brännheta frågan om personaloptioner framkommer ingenting nytt i budgeten. Näringsminister Mikael Damberg har tidigare aviserat en utredning på ämnet, som ska vara klar i mars.

Läs även: Här är regeringens startup-politik

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post