Hoppa till innehållet

Snålt med startupnytt i regeringens budget

Mer pengar till statsministerns innovationsråd, ökade anslag till Almi Företagspartner samt en omfördelning av det statliga riskkapitalet. Det är tre av nyheterna i regeringens budgetproposition.

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.Foto: Jack Mikrut

 

“Samhällets ökade digitalisering och automatisering ställer nya krav på kompetensen inom näringslivet” konstateras i budgetpropositionen för 2016. "Stockholm ska bli världens bästa startup-stad", skrev näringsminister Mikael Damberg nyligen i en debattartikel hos Di Digital

Men utöver ett par hundra miljoner kronor i ökade anslag ekar satsningarna på startup- och internetbolagen med sin frånvaro i budgeten. 

Statsministerns innovationsråd, som drog igång sitt arbete i februari i år, får ytterligare 50 miljoner kronor om året att röra sig med mellan 2016 och 2019. Pengarna läggs till de 100 miljoner om året som redan reserverats till innovationsrådet i vårbudgeten.  

Innovationsrådets jobb är att “identifiera utmaningar och föreslå initiativ för att förbättra förutsättningarna för innovation i Sverige”. Bland medlemmarna märks affärsängeln Jane Walerud, entreprenören Darja Isaksson samt Acast-styrelsemedlemmen och den tidigare Spotify-chefen Mengmeng Du.

Lyssna på: Digitalpodden med Darja Isaksson – vad gör innovationsrådet egentligen?

Även det statliga riskkapitalbolaget Almi, som investerar i och ger ut lån till unga tillväxtbolag, får ökade anslag. 40 miljoner kronor skjuts till år 2016 för att “bättre ta tillvara potentialen för innovation och tillväxt i företag i hela landet”. Lika mycket pengar skjuts till år 2017 och ytterligare 20 mijoner år 2018. Även dessa pengar läggs ovanpå de sammanlagt 400 miljoner kronor som reserverats för Almi, under perioden 2016 till 2019, i vårbudgeten.

Ytterligare 50 miljoner kronor avsätts för vad regeringen kallar en nyindustrialiseringsstrategi. Syftet är att lära svensk industri att ta tillvara på "digitaliseringens möjligheter och resurseffektivitet."  

"För att Sverige även i framtiden ska vara en stark industrination krävs en nyindustrialisering så att fler företag kan utvecklas och lägga sin produktion i Sverige", står att läsa i budgetpropositionen. 

I övrigt går regeringen vidare med sina tidigare aviserade planer att omstrukturera delar av det statliga riskkapitalet. Rent konkret betyder det att bolagen Inlandsinnovation och Fouriertransform underordnas ett nytt statligt fond-i-fond-bolag. Till skillnad från tidigare ska den fonden även investera passivt, det vill säga skjuta in statliga pengar i fonder som förvaltas av privata aktörer.

Vad gäller den för startupsektorn brännheta frågan om personaloptioner framkommer ingenting nytt i budgeten. Näringsminister Mikael Damberg har tidigare aviserat en utredning på ämnet, som ska vara klar i mars.

Läs även: Här är regeringens startup-politik

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera