Hoppa till innehållet

Softbank på väg att stänga ny superfond

Japanska Softbank är en av världens mäktigaste investerare i digitala företag. Nu är de på väg att ta in 700 miljarder kronor i ny investeringsfond.

Softbanks ordförande och vd Masayoshi Son. Foto: Kim Kyung Hoon / Reuters
Softbanks ordförande och vd Masayoshi Son. Foto: Kim Kyung Hoon / Reuters

Det japanska telekom- och internetbolaget Softbank siktar på att avsluta den första rundan kapitalanskaffning för sin nya jättelika amerikanska teknikinvesteringsfond till slutet av månaden.

Softbank har bland annat investerat i det finska spelbolaget Supercell (NTL), skaparna av spelet Clash of Clans,  ett innehav som såldes vidare till den kinesiska internetgiganten Tencent förra året.

Läs mer: Supercell säljs till Tencent – värderas till över 80 miljarder

Hungriga investerare från såväl Mellanöstern som Nordamerika väntas ha bidragit med över 80 miljarder dollar, omkring 700 miljarder kronor, till fonden. Målet är att så småningom nå 100 miljarder dollar.

Det skriver Bloomberg News som hänvisar till anonyma källor med insyn i processen.

Läs mer: Så ska Softbank säkra sin överlevnad i 300 år

Bland de tidiga investerarna nämns Saudiarabien, som tros bidra med 45 miljarder dollar, Softbank självt med 25 miljarder dollar samt Apple, Qualcomm och Oracle med 1 miljard dollar vardera.

Satsningen övervakas av Softbanks vd Masayoshi Son som offentliggjorde planerna för fonden, kallad Vision Fund, i oktober i fjol. Han lovade då att bli världens största investerare i teknikbolag under det kommande decenniet.

Läs mer: Så laddar Softbank inför nya superfonden

Masayoshi Son har redan visat prov på sin investeringsvilja genom att köpa mobiloperatören Sprint för 22 miljarder dollar och den brittiska halvledartillverkaren ARM Holdings för 32 miljarder.

"Den nya fonden ger honom möjligheten att göra ännu större affärer och han siktar på att kapitalisera på trender som artificiell intelligens och sakernas internet", skriver Bloomberg.

Masayoshi Son har byggt sin förmögenhet genom tidiga och riskfyllda satsningar inom telekom och it. Han stöttade bland annat näthandlaren Alibaba med 20 miljoner dollar i ett tidigt skede, en post som senare värderades till över 70 miljarder dollar. Med Vision Fund i ryggen siktar han nu på nya investeringar, bland annat i bolag som Uber och Airbnb.

"Uber omdefinierar nu transportindustrin, Airbnb gör det för hotellbranschen. En 'big bang' är på väg och det är ett alltför bra tillfälle att missa. Softbank Vision Funds roll är att ta oss dit", har han sagt.

Fokus ligger på USA och efter ett möte med den vid tillfället blivande presidenten Donald Trump lovade Masayoshi Son att skapa 50.000 nya jobb i USA. Särskilt många detaljer om hur det ska gå till har han dock inte gett.

Läs mer: Techjättarna vädjar till domstol mot Trump

"Det här kommer inte att vara en fond av den vanliga typen. De flesta av våra investeringar kommer att ligga mellan 20 och 40 procent av kapitalet, vilket gör oss till största aktieägare och också styrelserepresentation", har han sagt.

Direkt/Di Digital

Innehåll från ExobeAnnons

Hur hittar jag kollegornas löner med hjälp av Copilot?

Allt fler svenska företag och organisationer inser vilka enorma vinster som finns att vänta genom att implementera Copilot för Microsoft 365. Men det uppstår också en hel del frågor kring säkerhet och personlig integritet. Behöver man som anställd vara orolig för att känslig information sipprar ut? Nej, inte om man hanterar sin data på rätt sätt, enligt branschexperterna.

En av de vanligaste farhågorna kring Copilot för Microsoft 365 handlar om hur konfidentiell data hanteras och teoretiskt sett skulle kunna bli tillgänglig för alla. Men enligt Exobe, som är en av Microsofts partners på den svenska marknaden, finns ingen anledning till oro så länge man har en tydlig struktur för datahantering. Den som hoppas kunna få tag på kollegornas löneuppgifter eller andra personkänsliga dokument kommer att bli besvikna. Jonas Törner är AI Copilot & Employee Experience Specialist och hjälper företag att skapa värde av sina Copilot-licenser:

– Det är viktigt att komma ihåg att Copilot inte kan göra någonting som inte medarbetarna själva kan göra. I princip är Copilot bara en väldigt avancerad sökmotor. Så om medarbetarna redan idag har tillgång till sina kollegors löneuppgifter, ja då kommer Copilot i teorin att hitta dessa dokument. Copilot har dock begränsningar kopplade till just person- och andra känsliga uppgifter. Men om fallet är detta behöver man fundera över sin datahantering, snarare än att se Copilot som det stora hotet. 

Vill se ökad förståelse

Enligt Törner behöver alla företag som är nyfikna på att implementera Copilot börja med att se över sina rutiner och städa bland befintlig data, samt definiera vilka Teamsgrupper som ska vara publika och vilka som ska vara privata. Genom att endast nyttja privata Teamsgrupper för känslig information kan man vara säker på att informationen stannar inom teamets väggar.

Ansvarsfull utveckling av AI-tjänster

Microsoft utvecklar systematiskt sina AI-tjänster och har frågor som rör integritet och säkerhet allra högst upp på agendan. Till exempel delar Copilot aldrig data mellan olika företag eller organisationer.

– Företagen äger sin egen data. Det innebär att Copilot bara kan träna på, och dra nytta av, den data som finns tillgänglig inom en viss organisation. Så ett företag med mycket data i molnet kommer snabbt att få större nytta av Copilot än ett företag med begränsad mängd data. Detta gör också att värdet av investeringen kommer att öka lavinartat med tiden. De företag som inser värdet och dynamiken redan nu kommer att kunna ta ett rejält försprång på marknaden, avslutar Jonas Törner.

 

Mer från Exobe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exobe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera