Annons
Soundclouds grundare Eric Wahlforss och Alexander Ljung i Berlin.

Soundcloud lånar över en halv miljard kronor

Alexander Olsson, vd på Animail sedan december 2016. Foto: Animail.

Animails jakt på lönsamhet börjar ge resultat

Riskkapitalbolag köper hälsosajten Webmd för 20 miljarder

Daniel Ek, vd och medgrundare för Spotify.

Spotify uppges vara nära nytt stort avtal

Klassiska Paint på väg att gå i graven efter 32 år

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Soundcloud lånar över en halv miljard kronor

Soundclouds grundare Eric Wahlforss och Alexander Ljung i Berlin.
Soundclouds grundare Eric Wahlforss och Alexander Ljung i Berlin. Foto: TT/Diane Bondareff
Svenskgrundade Soundcloud tar in motsvarande över en halv miljard kronor i lånefinansiering. Räknar med att öka intäkterna med 250 procent i år. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud tar ett lån på 70 miljoner dollar, motsvarande drygt 600 miljoner kronor. Det visar dokument från det brittiska Bolagsverket, enligt Business Insider.

"Vi är nöjda med att ha säkrat en flexibel kreditlina som är idealisk för ett bolag med hög kreditrating och i vårt tillväxtläge", skriver Soundcloud i en kommentar till Di Digital

Långivarna är Ares Capital, Davidson Technology och Kreos Capital. Kreos Capital är särskilt aktuella i Sverige då de nyligen öppnade kontor i Stockholm

Sedan starten har Soundcloud tagit in över 2,5 miljarder kronor i riskkapital och lån (NTL). Bland bolagets delägare finns bland annat Twitter och de välrenomerade riskkapitalbolagen Kleiner Perkins och Index Ventures. 

I januari 2016 lånade Soundcloud 35 miljoner dollar från Tennenbaum Capital Partners. Tidigare i år rapporterades det att bolaget var på väg att få slut på pengar och att bolaget blivit allt mer desperat efter finansiering.

2015 gjorde Soundcloud en förlust på motsvarande knappt en halv miljard kronor. Musiktjänstens förluster ökade därmed med 31 procent jämfört med 2014. Intäkterna steg också, men endast med 22 procent. Försäljningen hamnade på 202 miljoner kronor enligt dagens eurokurs. Omsättningen var alltså inte ens hälften så stor som förlusterna. Några resultatsiffror för 2016 har ännu inte kommunicerats, däremot ser bolaget positivt på framtiden.

"Med den nya finansieringen på plats kan vi understödja vår tillväxt som vi räknar med ska bli 250 procent under 2017", skriver bolaget i en kommentar till Di Digital. 

Det har tidigare ryktats att både Spotify och Google har varit sugna på att köpa Soundcloud, men ingen affär har skett. 

Läs mer: Uppgifter: Google sneglar på köp av Soundcloud

Soundcloud grundades i Berlin 2007 av de två svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlfors. Tjänsten har omkring 200 miljoner lyssnare.

Läs mer: Reportage: Sjunger Soundcloud på sista versen?
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post