Hoppa till innehållet

Reapris när Soundcloud sålde aktier till Twitter

Spotify uppges vilja köpa Soundcloud. Men Soundclouds värdering är lägre än vad som hittills har framkommit, avslöjar Di Digital. Dessutom har Twitter fått köpa aktier i Soundcloud till reapris.

Soundclouds två grundare: Eric Wahlforss (tv) och Alexander Ljung.
Soundclouds två grundare: Eric Wahlforss (tv) och Alexander Ljung.

In English: Twitter bought 11 percent of Soundcloud at a bargain price

Musikjätten Spotify (NTL) uppges vilja köpa konkurrenten Soundcloud (NTL), ett av de största svenska startupbolagen med en miljardvärdering och 175 miljoner användare.

Soundclouds grundare har enligt Bloomberg begärt 8,6 miljarder kronor vid en försäljning. Det är högre än musiktjänstens senaste värdering, som enligt flera medier ska vara 6 miljarder kronor.

Läs mer: Soundcloud till salu – ägarna vill ha 1 miljard dollar

Men i själva verket är värderingen lägre än så, kan Di Digital avslöja.

Enligt handlingar som Di Digital har tagit del av värderades Soundcloud till 5,4 miljarder kronor när Twitters riskkapitalgren Twitter Ventures och en rad befintliga ägare tidigare i år investerade 825 miljoner kronor i bolaget.

Den senaste investeringen räcker inte ens särskilt långt.

Affärens storlek bekräftas av källor i riskkapitalbranschen och framgår i Soundclouds handlingar, trots att bolaget har valt att maskera själva aktiepriset i dokumenten.

Soundcloud bekräftar för Di Digital att Twitter samt en rad befintliga ägare investerade i tjänsten i våras men vill inte uppge hur stor finansieringsrundan var.

En talesperson för bolaget vill inte heller kommentera Di Digitals uppgifter gällande den lägre värderingen med hänvisning till att man inte ”spekulerar i värderingar”.

Den svenska musiktjänsten är ofta förtegen om sina finanser. När Di Digital intervjuade grundaren Eric Wahlforss (NTL) i vintras uppgav han att han inte var orolig för bolagets ekonomi men han ville i övrigt inte kommentera saken alls.

Läs mer: Soundcloud-grundaren talar ut: ”Har varit ett jäkla jobb”

Vilket pris som är aktuellt i förhandlingarna med Spotify har inte framkommit. Men den värdering på 5,4 miljarder kronor som Di Digital har kunnat avslöja är betydligt lägre än den, enligt medieuppgifter, önskade prislappen.

Soundclouds värdering är en knäckfråga i förhandlingarna, enligt analytikern Mark Mulligan, som bevakar musikindustrin.

”Jag tror att Soundcloud är för högt värderat för Spotify”, säger han.

Läs mer: Spotify vill köpa Soundcloud

Trots kapitalinjektionen på 825 Mkr är musiktjänsten pressad att få upp intäkterna via sin Spotify-utmanare Soundcloud Go.

”Deras kapitalförbränning ökar i takt. Den senaste investeringen räcker inte ens särskilt långt”, säger Mark Mulligan.

Dessutom kan Di Digital avslöja att Soundclouds aktiepris har sjunkit.

När Twitter Ventures investerade i tjänsten i år gjorde man det till ett 17 procent lägre aktiepris än det som var aktuellt vid Soundclouds föregående finansieringsrunda under hösten 2013. Till det lägre priset kunde Twitter knipa en aktiepost som motsvarar drygt 11 procent av Soundcloud.

Dessutom ska Twitters investering ha skett med kraftiga preferensvillkor, enligt uppgift till Di Digital.

Det ska enligt en källa röra sig om villkor som ger Twitter en avkastning på tre eller fyra gånger sin initiala investering om Soundcloud till exempel säljs eller börsnoteras. Villkoren har dock inte gått att bekräfta i handlingarna.

Läs mer: Sjunger Soundcloud på sista versen?

Det går att beskriva Twitters investering i Soundcloud som en nedåtrunda, där ett bolag tar in kapital till en lägre värdering än tidigare. Detta eftersom Soundclouds bolagsvärdering (med de nya pengarna inräknade) har stigit med mindre än den summa pengar som Twitter och de övriga ägarna gick in med.

Samtidigt vägs det lägre aktiepriset upp av ett högre totalt antal aktier som har tillkommit mellan de två finansieringsrundorna. Därmed resulterar det lägre aktiepriset ändå i en högre värdering.


Länkarna i texten går till nordictechlist.com, en databas om bolagen, investerarna och personerna i den nordiska techsektorn.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera