Hoppa till innehållet

Svensk VR-teknik låter världen se Nordkorea

Världens första VR-modell av Pyongyang ska ge en unik inblick i det nordkoreanska samhället. Bakom filmen ligger Fast Track Malmö-bolaget SceneThere.

Marcus Olsson är medgrundare av och vd för SceneThere.
Marcus Olsson är medgrundare av och vd för SceneThere.

Innehållet filmades under en septembervecka i Pyongyang när Marcus Olsson, medgrundare av och vd för SceneThere, var inbjuden till Nordkorea av organisationen Choson Exchange för att föreläsa om entreprenörskap och startups. Under veckan kunde Marcus Olsson tillsammans med en guide gå runt och filma miljön i staden med 6 sammanlänkade Gopro-kameror. I VR-modellen visas 10 platser i Pyongyang upp. 

”Det var en spännande resa. Vi har jobbat hårt med videoredigeringen och när nyhetsläget kring Nordkorea hettade till bestämde vi oss för att lansera”, säger han.

Läs mer: Facebook satsar på AR och VR 

VR-modellen släpps dels på den egenutvecklade plattformen för headset och dels för webb så att tittare kan ta del av innehållet även utan headset. SceneTheres plattform för interaktiv 360-video går ut på att tittaren, i ett VR-headset, flyttar blicken till små blåa punkter i filmen som tar tittaren vidare till nästa upplevelse och nästa film. Den tekniska lösningen gör det möjligt för tittaren att gå från video till video genom hyperlänkar mellan högupplöst innehåll.

360-video har en enorm potential, men en begränsning är att de flesta närmar sig mediet linjärt.

”360-video har en enorm potential, men en begränsning är att de flesta närmar sig mediet linjärt. Då är det regissören som flyttar användaren mellan punkterna, men vi vill ge tittaren själv kontroll över upplevelsen."

Foto:

Enligt Marcus Olsson visar filmen på ett bra sätt potentialen med virtuell verklighet.

”Vi vill visa vad man kan göra med tekniken. Video ger ett starkt intryck och VR ger en fantastisk möjlighet att komma till platser och miljöer dit det annars är svårt att ta sig."

Marcus Olsson säger att målet med filmen är att ge en objektiv bild av Nordkorea och låta andra se det han såg under resan.

Läs mer: AR- och VR-marknaden kan tiofaldigas på fem år 

”Jag har inte gått in för att göra en undersökande journalistiskt reportage och gör inte anspråk på att ge en rättvisande bild av läget i Nordkorea. Upplevelsen är begränsad till dit jag fick gå i staden, men vi har försökt förmedla en så neutral och objektiv bild som möjligt baserat på det jag såg."

Jag hade kamerorna med mig och de röntgades i tullen, kontrollerades och släptes igenom.

Marcus Olsson berättar att han är förvånad över hur enkelt det var att få filma i Pyongyang. 

Foto:

”Jag hade kamerorna med mig och de röntgades i tullen, kontrollerades och släptes igenom. Jag frågade våra värdar om det var okej att filma och fick ett ja. Men en 360-kamera ser lite annorlunda ut och det var ingen på gatorna som kände igen utrustningen.”

Vilka är de starkaste intrycken från Nordkorea?

”Alla de frågor som man fick av människor som aldrig varit i kontakt med internet. Många känner till internet, men har aldrig upplevt det. Det kändes som en tidsresa. Sen fanns det i princip inga fordon och ingen reklam någonstans."

SceneThere är under våren en del av acceleratorn Fast Track Malmö. Bolaget har tidigare bland annat gjort 360-filmen "Voices of the Favela” som visats upp på FN:s Habitat 3. Närmast väntar uppdrag för ett finskt chokladföretag där Scene There ska dokumentera kakaoplantage och hur de påverkar arbetarna där och det kringliggande samhället.

”Det här är en teknik som ger möjlighet till transparens och vi ser intresse från företag som Sony Pictures och Spotify”, säger Marcus Olsson.

Läs mer: Malmö startar accelerator för att locka talanger

Foto:

Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera