Annons
Terranets vd Pär-Olof Johannesson.

Terranet tar in 100 miljoner inför vårens börsnotering

Niklas Adalberth säljer av fler andelar i sitt Klarna.

Adalberth säljer när ny bjässe blir delägare i Klarna

Betterments grundare och vd Jon Stein och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck.

Kinnevik satsar en halv miljard på robotrådgivare

Kinneviks storägare och tidigare ordförande, Cristina Stenbeck

Zalando lyfter Kinneviks värde

Elon Musk är vd för Tesla och Spacex.

Elon Musk vill bygga världens längsta tunnel

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Terranet tar in 100 miljoner inför vårens börsnotering

Terranets vd Pär-Olof Johannesson.
Terranets vd Pär-Olof Johannesson.
Mjukvarubolaget Terranet kan bli nästa skånska börssuccé. Med en övertecknad listningsemisson har bolaget ambitionen att noteras också i USA.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Inför noteringen på First North den 30 maj tar Lundabolaget Terranet in 100 miljoner kronor. 85 Mkr kommer från ankarinvesterare och teckningsåtagare som på förhand har säkrat den största delen av emissionen. 

Bland bolagets tidigare investerare finns den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson.

”Vi har sett en bra efterfrågan från alla parter och är övertecknade redan innan vi gått ut med erbjudandet till allmänheten”, säger Terranets styrelseordförande Christian Lagerling.

Läs mer: Terranet tar in 25 miljoner och ska till börsen 

Terranet utvecklar en teknik för att skicka ljud, bild och data mellan mobila enheter utan uppkoppling. Tekniken gör det möjligt att låta mobila enheter kommunicera utan att använda simkort eller radiomaster – istället för nätinfrastruktur utnyttjas andra mobila enheter som master.

Tekniken som kallas proximal connectivity, närhetsbaserad kommunikation, kan användas för att distribuera film och musik i områden som saknar uppkoppling eller för att låta fordon och maskiner kommunicera med varandra.

Bolagets mjukvara används bland annat av världens största tillverkare av chip för mobiltelefoner.

”Vi vill minska eller eliminera behovet av nätverk och hotspots. Användaren ska inte märka om man är online eller offline”, säger Pär-Olof Johannesson, vd för Terranet.

Bolagets mjukvara används bland annat av världens största tillverkare av chip för mobiltelefoner, Qualcomm, på den kinesiska marknaden.

Tekniken används också för multimedia. Terranet lanserar inom kort en app på den indiska marknaden som gör det möjligt att strömma filmer offline. Appen lanseras tillsammans med den indiska operatören Telugu One som strömmar 3 miljoner titlar per dygn.

”Vi ser också att streamingtjänster som Netflix och Amazon Prime ger möjlighet att se filmer offline, det är nästa stora samarbete som vi drömmer om”, säger Pär-Olof Johannesson.

Men det affärsområde som både Pär-Olof Johannesson och Christian Lagerling bedömer har störst potential är fordonsindustrin. Terranet har i dag bland annat Autoliv som betalande kund. Tillsammans med Autoliv utvecklar man teknik för aktiv säkerhet där offlinekommunikation kan användas i kollisionsvarningssystem.

Läs mer: Lundabolag vill skapa loppmarknad för datatrafik 

”Den bil som ligger längst bak i en rad av bilar ska veta vad som händer längst fram”, säger Pär-Olof Johannesson.

Terranet grundades 2004 och har tagit in drygt 200 Mkr i riskkapital.

Terranet grundades 2004 och har tagit in drygt 200 Mkr i riskkapital. Största ägare inför noteringen är IT-entreprenören Dan Olofsson med 11,1 procent av bolaget. Bolaget värderas till 211 Mkr före listningsemissionen.

Varför är börsen rätt väg för Terranet?

”Vi ser ett starkt börsklimat, men viktiga förklaringar är också transparens och visibilitet för de stora industrikunderna. Vi kommer in i finrummet och det är viktigt när vi ska göra affärer med de stora bolagen. Ambitionen är att på sikt göra en listning även i USA”, säger Christian Lagerling.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post