Annons
Tobiis vd Henrik Eskilsson

Tobii växlar upp – tar in 450 miljoner

Alexander Olsson, vd på Animail sedan december 2016. Foto: Animail.

Animails jakt på lönsamhet börjar ge resultat

Riskkapitalbolag köper hälsosajten Webmd för 20 miljarder

Daniel Ek, vd och medgrundare för Spotify.

Spotify uppges vara nära nytt stort avtal

Klassiska Paint på väg att gå i graven efter 32 år

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Tobii växlar upp – tar in 450 miljoner

Tobiis vd Henrik Eskilsson
Tobiis vd Henrik Eskilsson Foto: Claes-Göran Flinck
Ögonstyrningsbolaget Tobii tar in 450 miljoner kronor för att satsa på eyetracking inom virtual reality och smartphones.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det nya kapitalet planeras tas in via en företrädesemissionen som motsvarar 7,7 procent av bolagets nuvarande börsvärde.

Anledningen till kapitaljakten är att bolaget ska göra "betydande investeringar i teknik- och marknadsutveckling för att ta till vara på det snabbt ökande intresset för eyetracking i virtual reality och smartphones". Det framgår av ett pressmeddelande.

Läs mer: Därför kan Googles köp gynna Tobii

Ambitionen är att Tobii skall ta samma världsledande position med eyetracking för konsumentelektronik som segmenten Dynavox och Pro redan uppges ha inom sina respektive områden.

Tobii avser att investera 150 miljoner kronor årligen i båda de två områdena under 2017–2019.

Fullständiga emissionsvillkor förväntas offentliggöras senast 24 november, och teckningsperiod väntas löpa 6–20 december. Aktieägare med 40 procent av rösterna i Tobii har aviserat att de är positiva till företrädesemissionen, och en extra bolagsstämma i frågan kommer att hållas den 30 november.

Tobii presenterade nyligen sina resultat för årets tredje kvartal. Bolagets tillväxt låg på 12 procent och rörelseresultatet uppgick till -11 miljoner kronor. Resultatet påverkades negativt av de omfattande investeringarna på affärsområdet Tobii Tech, som fokuserar på utveckling av produkter för konsumentmarknaden. Den negativa påverkan uppgick till -42 Mkr, vilket kan jämföras med -37 Mkr föregående år.

Redan i samband med rapporten flaggade bolagets vd Henrik Eskilsson för ökade investeringar på området för att svara mot det ”kraftigt ökade intresset för eyetracking”.

Läs mer: Tobii dras med miljonförluster – hoppas på spelbranschen

Di Digital/Direkt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post