Annons
Närmare 95 procent av kapitalet gick till startupbolag baserade i Stockholm 2015.

Stockholm slukar techinvesteringarna

Byggbranschen behöver digitaliseras SPONSRAT AV IFS

Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam tackar nej till nya riskkapitalbolag – väljer bankfonder istället.

Acast tar in över 150 miljoner från bankfonder

Digitalpodden, denna vecka med Jonas Leijonhufvud (tv) och Sven Carlsson.

Kan någon tänkas köpa Spotify?

Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley leder arbetet med att ta fram en digital valuta som komplement till den fysiska.

Riksbanken presenterar detaljer kring e-kronan

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Stockholm slukar techinvesteringarna

Närmare 95 procent av kapitalet gick till startupbolag baserade i Stockholm 2015.
Närmare 95 procent av kapitalet gick till startupbolag baserade i Stockholm 2015.
Under året som gick investerades rekordsummor i den svenska internet- och startupsektorn. En överväldigande majoritet av kapitalet gick till bolag i Stockholm, visar Di Digitals granskning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska internet- och startupsektorn är glödhet. I internationella sammanhang jämförs Stockholm allt oftare med städer som Berlin, London eller San Francisco.

Mer sällan nämns andra städer, som Malmö, Göteborg eller Uppsala.   

Di Digitals granskning av fjolårets investeringar visar att det finns fog för branschens Stockholmsfokus, åtminstone sett till siffrorna. Nära 95 procent av det investerade kapitalet gick till bolag i huvudstaden.

Di Digitals kartläggning räknar in totalt 6,6 miljarder kronor fördelat på samtliga investeringar gjorda av riskkapitalbolagen Northzone, Creandum, Moor och GP Bullhound, samt statliga Almi Invest, Vinnova och Industrifonden. Vi har även granskat samtliga investeringar som gjorts inom ramen för acceleratorprogrammen hos Sting, The Springfield Project och Chalmers Ventures.

Spotify hamnar i topp på listan med en investering på 4,4 miljarder kronor (räknat i dagens valutakurs), vilket är mer än hälften av det totala beloppet som investerades i den svenska internet- och startupsektorn under fjolåret.

Men även om man bortser från jätteinvesteringen i Spotify gick 82 procent av kapitalet till Stockholm. Som nummer två och tre på listan av bolag som kammade hem mest kommer iZettle och Klarna, med investeringar på 570 Mkr och 200 Mkr, även de Stockholmsbaserade.

Riskkapitalbolaget Northzone har under 2015 inte gjort några investeringar i svenska bolag utanför Stockholmsregionen.

”Stockholm har fått en särställning och har till slut fått samma status som London i Europa där det finns tillräcklig koncentration med kapital, talang och entreprenörer med tidigare erfarenheter av att bygga bra bolag. Som konsekvens av det blir det en ovanligt stor koncentration till Stockholm”, säger Pär-Jörgen Persson, partner på Northzone.

Stockholm har fått en särställning och har till slut fått samma status som London i Europa.

Av bolagen som har tagit in mest kapital är det först på femte plats som trenden bryts av Malmöbolaget Neo Technology som tog in 170 Mkr under fjolåret.

Skåne är annars en av regionerna som får procentuellt få investeringar i techbolag.

Av de 148 bolagen i Di Digitals kartläggning är endast åtta baserade i Sveriges sydligaste region. Det är fem procent av alla bolag. I Stockholm sitter 56 procent av bolagen.

Att siffrorna inte lutar ännu mer åt Stockholms fördel beror till stor del på statliga Almi Invest, som har som uttalat mål att nå ut brett i Sverige. Endast 28 procent av Almi Invests investeringar i svenska techbolag har gjorts i Stockholm. Resterande 72 procent av investeringarna är utspridda från Kalmar i syd till Luleå i norr.

”Vi finns ute i hela landet och närheten är en faktor. Man lär känna bolag i ett tidigt stadium och även medfinansiärer. Det finns intressanta bolag i hela Sverige, precis som i hela världen. Nu för tiden kan man starta bolag varsomhelst", säger Almi Invests vd Mikael Karlsson.

"Alla investerare har nog en ambition att även titta på bolag i hela Sverige men sen kommer man till verkligheten och då blir det mer komplicerat att ta sig längre ifrån än där man sitter”, fortsätter han. 

I Göteborg sitter 20 procent av bolagen som det investerats i under 2015, vilket är mycket tack vare ihopslagningen av Chalmers olika inkubatorer och riskkapitalverksamheter i det nystartade bolaget Chalmers Ventures.

Dock finns ingen enskild investering på samma nivå som till exempel den i Malmös Neo Technology. Räknat i faktiska summor var det mindre än 1 procent av kapitalet som hamnade i Sveriges näst största stad.

Chalmers Ventures vd, Linnea Lindau, tror däremot att det finns en möjlighet för Göteborg att ta mer plats framöver.

”Vi tror inte att investerare kommer att utgå ifrån Göteborg utan vi är helt medvetna om att de sitter på andra ställen. Men nu när Chalmers Ventures även går in i rundor kommer vi att kunna visa upp de bolag som finns här och locka andra investerare som tidigare inte tittat på Göteborg. Vi tror att det kommer göra skillnad för bolagen här, både på antalet rundor och summor på längre sikt”, säger hon.


Kommentar: Politikerna missar en jättechans

"Det krävs inte mycket för att locka förmögna investerare på upptäcksresa ut i landet. Det är en guldchans för framsynta lokalpolitiker", skriver Daniel Goldberg. 


I Malmö är affärsänglarna livsviktiga

Det är tunt på kapital när startupbolagen i Malmö behöver växa, säger affärsängeln Jeanette Andersson.Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post