Hoppa till innehållet

Stockholm slukar techinvesteringarna

Under året som gick investerades rekordsummor i den svenska internet- och startupsektorn. En överväldigande majoritet av kapitalet gick till bolag i Stockholm, visar Di Digitals granskning.

Närmare 95 procent av kapitalet gick till startupbolag baserade i Stockholm 2015.
Närmare 95 procent av kapitalet gick till startupbolag baserade i Stockholm 2015.

Den svenska internet- och startupsektorn är glödhet. I internationella sammanhang jämförs Stockholm allt oftare med städer som Berlin, London eller San Francisco.

Mer sällan nämns andra städer, som Malmö, Göteborg eller Uppsala.   

Di Digitals granskning av fjolårets investeringar visar att det finns fog för branschens Stockholmsfokus, åtminstone sett till siffrorna. Nära 95 procent av det investerade kapitalet gick till bolag i huvudstaden.

Di Digitals kartläggning räknar in totalt 6,6 miljarder kronor fördelat på samtliga investeringar gjorda av riskkapitalbolagen Northzone, Creandum, Moor och GP Bullhound, samt statliga Almi Invest, Vinnova och Industrifonden. Vi har även granskat samtliga investeringar som gjorts inom ramen för acceleratorprogrammen hos Sting, The Springfield Project och Chalmers Ventures.

Spotify hamnar i topp på listan med en investering på 4,4 miljarder kronor (räknat i dagens valutakurs), vilket är mer än hälften av det totala beloppet som investerades i den svenska internet- och startupsektorn under fjolåret.

Men även om man bortser från jätteinvesteringen i Spotify gick 82 procent av kapitalet till Stockholm. Som nummer två och tre på listan av bolag som kammade hem mest kommer iZettle och Klarna, med investeringar på 570 Mkr och 200 Mkr, även de Stockholmsbaserade.

Riskkapitalbolaget Northzone har under 2015 inte gjort några investeringar i svenska bolag utanför Stockholmsregionen.

”Stockholm har fått en särställning och har till slut fått samma status som London i Europa där det finns tillräcklig koncentration med kapital, talang och entreprenörer med tidigare erfarenheter av att bygga bra bolag. Som konsekvens av det blir det en ovanligt stor koncentration till Stockholm”, säger Pär-Jörgen Persson, partner på Northzone.

Stockholm har fått en särställning och har till slut fått samma status som London i Europa.

Av bolagen som har tagit in mest kapital är det först på femte plats som trenden bryts av Malmöbolaget Neo Technology som tog in 170 Mkr under fjolåret.

Skåne är annars en av regionerna som får procentuellt få investeringar i techbolag.

Av de 148 bolagen i Di Digitals kartläggning är endast åtta baserade i Sveriges sydligaste region. Det är fem procent av alla bolag. I Stockholm sitter 56 procent av bolagen.

Att siffrorna inte lutar ännu mer åt Stockholms fördel beror till stor del på statliga Almi Invest, som har som uttalat mål att nå ut brett i Sverige. Endast 28 procent av Almi Invests investeringar i svenska techbolag har gjorts i Stockholm. Resterande 72 procent av investeringarna är utspridda från Kalmar i syd till Luleå i norr.

”Vi finns ute i hela landet och närheten är en faktor. Man lär känna bolag i ett tidigt stadium och även medfinansiärer. Det finns intressanta bolag i hela Sverige, precis som i hela världen. Nu för tiden kan man starta bolag varsomhelst", säger Almi Invests vd Mikael Karlsson.

"Alla investerare har nog en ambition att även titta på bolag i hela Sverige men sen kommer man till verkligheten och då blir det mer komplicerat att ta sig längre ifrån än där man sitter”, fortsätter han. 

I Göteborg sitter 20 procent av bolagen som det investerats i under 2015, vilket är mycket tack vare ihopslagningen av Chalmers olika inkubatorer och riskkapitalverksamheter i det nystartade bolaget Chalmers Ventures.

Dock finns ingen enskild investering på samma nivå som till exempel den i Malmös Neo Technology. Räknat i faktiska summor var det mindre än 1 procent av kapitalet som hamnade i Sveriges näst största stad.

Chalmers Ventures vd, Linnea Lindau, tror däremot att det finns en möjlighet för Göteborg att ta mer plats framöver.

”Vi tror inte att investerare kommer att utgå ifrån Göteborg utan vi är helt medvetna om att de sitter på andra ställen. Men nu när Chalmers Ventures även går in i rundor kommer vi att kunna visa upp de bolag som finns här och locka andra investerare som tidigare inte tittat på Göteborg. Vi tror att det kommer göra skillnad för bolagen här, både på antalet rundor och summor på längre sikt”, säger hon.


Kommentar: Politikerna missar en jättechans

"Det krävs inte mycket för att locka förmögna investerare på upptäcksresa ut i landet. Det är en guldchans för framsynta lokalpolitiker", skriver Daniel Goldberg. 


I Malmö är affärsänglarna livsviktiga

Det är tunt på kapital när startupbolagen i Malmö behöver växa, säger affärsängeln Jeanette Andersson.


Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera