Hoppa till innehållet

Ägarens analys: Spotify kan vara värt 450 miljarder år 2020

Spotify går till börsen under 2017. Men den marknadsledande streamingtjänsten kan också köpas av Facebook. Det spår delägaren och investmentbanken GP Bullhound i en färsk rapport.

Daniel Ek, vd för Spotify.
Daniel Ek, vd för Spotify.

GP Bullhound spår, som de flesta andra bedömare, att Spotify står inför en börsnotering under 2017. Ett annat spännande, men visserligen mindre tänkbart, scenario är att bolaget köps upp av Facebook.

Men det mest troliga är trots allt en börsnotering och att börsvärdet landar mellan 127–170 miljarder kronor. Det motsvarar en värdeökning på minst 87 procent sedan den senaste nyemissionen, i juni 2015.

Den brittiska investmentbanken har i sin analys två huvudscenarier för år 2020. I basscenariet har man 100 miljoner betalande kunder och en värdering på 170 miljarder kronor. I deras ”best case”-scenario räknar man med samma antal betalande prenumeranter men högre marginaler och värdering. Marknadsvärdet blir då 450 miljarder kronor.

Spotify meddelade nyligen att man har nått 40 miljoner betalande användare. Därmed har tjänsten minst 60 miljoner kunder vars lyssning finansieras med reklam.

Läs även: Nya siffror visar – Spotify har slutat växa i Sverige

Som nyckelfaktorer för att nå bästa möjliga utfall lyfter man fram att öka mängden videomaterial och att lyckas implementera fler och bättre sociala nätverk runt tjänsten. Man konstaterar också att de pågående förhandlingarna mellan Spotify och musikindustrin är avgörande för marginalerna på kort sikt.

Läs även: Sven Carlsson: ”Stalltips: Spotify kommer att köpa Soundcloud”

Förra året var det mycket tal om hur den konkurrerande tjänsten Apple Music skulle påverka Spotifys framtid. GP Bullhounds analys då var att den, tvärtemot vad många trodde, skulle ge Spotify en knuff framåt.

Det är en analys man fick rätt i och konstaterar att Spotifys tillväxttakt i betalande kunder har ökat från en miljon till två miljoner i månaden. Samidigt slår man fast att bolagets värdering inte har påverkats.

Läs även: Spotify: Apple tystade oss

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera