Annons

Ägarens analys: Spotify kan vara värt 450 miljarder år 2020

Daniel Ek, vd för Spotify.
Daniel Ek, vd för Spotify.
Spotify går till börsen under 2017. Men den marknadsledande streamingtjänsten kan också köpas av Facebook. Det spår delägaren och investmentbanken GP Bullhound i en färsk rapport.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

GP Bullhound spår, som de flesta andra bedömare, att Spotify står inför en börsnotering under 2017. Ett annat spännande, men visserligen mindre tänkbart, scenario är att bolaget köps upp av Facebook.

Men det mest troliga är trots allt en börsnotering och att börsvärdet landar mellan 127–170 miljarder kronor. Det motsvarar en värdeökning på minst 87 procent sedan den senaste nyemissionen, i juni 2015.

Den brittiska investmentbanken har i sin analys två huvudscenarier för år 2020. I basscenariet har man 100 miljoner betalande kunder och en värdering på 170 miljarder kronor. I deras ”best case”-scenario räknar man med samma antal betalande prenumeranter men högre marginaler och värdering. Marknadsvärdet blir då 450 miljarder kronor.

Spotify meddelade nyligen att man har nått 40 miljoner betalande användare. Därmed har tjänsten minst 60 miljoner kunder vars lyssning finansieras med reklam.

Läs även: Nya siffror visar – Spotify har slutat växa i Sverige

Som nyckelfaktorer för att nå bästa möjliga utfall lyfter man fram att öka mängden videomaterial och att lyckas implementera fler och bättre sociala nätverk runt tjänsten. Man konstaterar också att de pågående förhandlingarna mellan Spotify och musikindustrin är avgörande för marginalerna på kort sikt.

Läs även: Sven Carlsson: ”Stalltips: Spotify kommer att köpa Soundcloud”

Förra året var det mycket tal om hur den konkurrerande tjänsten Apple Music skulle påverka Spotifys framtid. GP Bullhounds analys då var att den, tvärtemot vad många trodde, skulle ge Spotify en knuff framåt.

Det är en analys man fick rätt i och konstaterar att Spotifys tillväxttakt i betalande kunder har ökat från en miljon till två miljoner i månaden. Samidigt slår man fast att bolagets värdering inte har påverkats.

Läs även: Spotify: Apple tystade oss

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies