Hoppa till innehållet

Hans Urb-it får intern kritik: Börsen inte rätt plats för bolaget

Urb-it sjösatte ett sparprogram efter en månad på börsen. Budbolaget har bytt vd två gånger på tre månader, tyngs av förluster och ifrågasätts på bred front – även i den egna ägarkretsen, kan Di Digital avslöja.

Urb-its huvudägare och tillförordnade vd Lage Jonason försvarar noteringen. Foto: Amanda Lindgren:
Urb-its huvudägare och tillförordnade vd Lage Jonason försvarar noteringen. Foto: Amanda Lindgren:Foto: Amanda Lindgren

Börsklimatet är välkomnande för techbolag just nu. Fram till augusti hade 18 svenska techbolag gått till börsen.

En av de mest omskrivna noteringarna skedde i början av juli när shoppingtjänsten Urb-it (NTL) noterades på First North med ett marknadsvärde på 188 miljoner kronor.

Urb-it erbjuder personlig leverans av e-handelsvaror i en Uber-liknande app med syftet att korta ned frakttiden avsevärt. En privatperson kan till exempel hämta upp en tårta på ett kafé och överlämna till en köpare i en annan del av stan.

Näringslivsprofiler som Erik Mitteregger (NTL), Tommy Jacobson (NTL) och Gerald Engström (NTL) finns med i ägarlistan. Det gör även Swedbank Roburs framgångsrika fond Ny Teknik.

”Urb-it kan bli för detaljhandeln vad Spotify är för musikindustrin”, sade ordföranden Lage Jonason inför noteringen.

Vid en första anblick ser Urb-it alltså ut som ett hett tillväxtcase.

Men både strax innan och strax efter noteringen bytte Urb-it vd. Och finansiellt har det sett dystert ut. Under andra kvartalet i fjol omsatte Urb-it 100 000 kronor medan förlusten skrevs till 25 Mkr. Efter en månad på börsen presenterade bolaget ett sparprogram på 30 miljoner kronor på årsbasis.

Urb-its aktie har hittills fallit med 27 procent sedan noteringen i juli.

En rad källor inom techsektorn riktar nu kritik mot Urb-its beslut att gå till börsen. Detta eftersom bolaget inte anses ha fått fart på sin affär.

Det är rätt meningslöst att ta mellantider i ett ultramaratonlopp

Kritiken kommer även inifrån. En av Urb-its största ägare, som vill vara anonym, säger att börsen inte är rätt plats för ett bolag som inte har hittat sin affärsmodell. Swedbank Roburs beslut att investera 25 Mkr i Urb-it beskrivs av flera källor som antingen mycket oväntat eller till och med obegripligt.

Läs mer: Swedbanks succéfond krattade för Urb-its skakiga börsresa: ”Ett svårbedömt bolag”

Men Lage Jonason, som är huvudägare och sedan augusti tillförordnad vd, försvarar börsnoteringen.

“Frågar du mig om aktiekursens utveckling kan jag inte kommentera den på annat sätt än att det är rätt meningslöst att ta mellantider i ett ultramaratonlopp”, säger han till Di Digital.

Det var olyckligt att man var tvungen att byta vd både inför och efter börsnoteringen

Lage Jonason menar att det inte finns någon optimal tidpunkt för notering av ett bolag.

“Ibland är det för sent så hela uppsidan är diskonterad, ibland i ett tidigare skede för den som kan leva med en viss osäkerhet och få chansen att redan från början vara med i något som har möjligheter att bli väldigt bra. Jag tycker att Urb-it valde rätt väg, och vi är på god väg att bevisa det”, säger Lage Jonason.

Läs mer: Börsbolag rusade på finsk ”expansion” – värd 1000 kr i månaden 

Sedan start har Urb-it tagit in drygt 230 Mkr i riskkapital. Bolaget har redovisat mindre än 1 Mkr i intäkter. Det råder även viss förvirring kring Urb-its framtida affärsmodell, enligt uppgift till Di Digital.

Diskussionen handlar kring om Urb-it ska vara en budtjänst för personliga leveranser eller en egen destination för e-handel vars kunder söker sig dit i stället för till olika nätbutiker.

Vi är i ett läge där man måste bevisa att affärsmodellen lyfter

Lage Jonason menar att affärsmodellen och den tekniska plattformen stöder båda lösningarna.

“Visionen har aldrig enbart handlar om en app, utan i stället om att hjälpa den urbana konsumenten och retailern att hantera de utmaningar som följer utvecklingen framför allt i den urbana miljön.”

Kinnevik-profilen Erik Mitteregger äger 6,5 procent av Urb-it och ser stor potential i Urb-its affärsmodell. Men han är inte odelat positiv till utvecklingen.

Läs mer: Kommentar: ”Vi kan ha hittat Sveriges minst seriösa teknikbolag”

“Det var olyckligt att man var tvungen att byta vd både inför och efter börsnoteringen. Det ger upphov till negativa rubriker. Men jag känner Lage Jonason väl och vet att han kan hantera såna här situationer. Men han har en del saker att ta itu med. Framförallt kostnadsbiten”‚ säger Erik Mitteregger.

Tommy Jacobson, vars Zenith Venture Capital äger drygt 5 procent av aktierna i Urb-it, säger att det närmsta halvåret blir avgörande för Urb-it.

”Vi är i ett läge där man måste bevisa att affärsmodellen lyfter. Det tror jag vi kommer se om den gör inom det närmaste halvåret. Jag tycker annars att Lage Jonasons ägaransvar är föredömligt”, säger Tommy Jacobson.

Är det märkligt att befinna sig på börsen i det här läget?

”Det är lite ovanligt i alla fall. Det finns många förhoppningsbolag på börsen, förstås. Om det är rätt eller inte har jag ingen åsikt om. För mig är det viktigaste att bolaget utvecklas”, säger Tommy Jacobson.


Fakta: Urb-it

  • Urb-it grundades 2014 av Citymails grundare respektive förre vd Bror-Anders Månsson och Mats Forsberg.
  • Totalt har bolaget tagit in drygt 230 miljoner kronor från bland annat Swedbank Robur Ny Teknik, Gerald Engström, Erik Mitteregger, Carl Palmstierna och Lage Jonasson.
  • Huvudverksamheten finns i Stockholm där man erbjuder leveranser från butiker som Media Markt och J Lindeberg men tjänsten är även aktiv i London och Paris.

Känner du till något som Di Digital borde granska? Mejla bjorn.wallenberg@di.se eller sven.carlsson@di.se. Du omfattas av källskydd. 


Mer om Urb-it i veckans Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kannagontankaskopaspotify-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera