Annons

Amazon köper mer mark i Sverige

Eric Morales, affärsutvecklingschef inom startup och gaming på AWS i bland annat Norden och flera länder i Europa.
Eric Morales, affärsutvecklingschef inom startup och gaming på AWS i bland annat Norden och flera länder i Europa. Foto: Press.
Amazon Web Services fortsätter att investera tungt i Sverige. Nu köper molntjänstjätten ännu mer mark i Eskilstuna och Katrineholm för att bygga fler datacenter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen öppnade Amazon Web Services, AWS, datahallar på tre platser i Sverige. Byggen har pågått i drygt ett år i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.

Nu köper e-handelsjättens lukrativa molntjänstverksamhet ännu mer mark i Katrineholm. Köpeskillingen uppgår till 52,5 miljoner kronor.

”Tillsammans med den tidigare marken, där det i dag finns en serverhall, förfogar nu Amazon mark motsvarande 40 fotbollsplaner i Katrineholm", säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar.

Läs mer: Nu är Amazons datacenter igång – räknar med fler investeringar 

Förvärvet ska ge AWS förutsättningar att etablera tre nya datacenter i området, uppger Katrineholms kommun i ett pressmeddelande. 

Den nuvarande datahallen i Katrineholm är byggd på en yta av 77 000 kvadratmeter. I samband med det nya köpet, som ger bolaget tillgång till ytterligare 210 000 kvadratmeter, ökar AWS sin tomtmark med tre gånger.

Även Eskilstuna kommun säljer mer tomtyta till AWS. Stadens logistikpark viger ytterligare 123 000 kvadratmeter till molntjänstebolaget i en affär värd 30,7 Mkr.

Sedan tidigare äger AWS en tomt på ungefär 200 000 kvadratmeter i staden.

”Eskilstuna Logistik och Etablering ser fram emot framtida investeringar vilket i sin tur bidrar till nya arbetstillfällen inom digitala framtidsyrken, förutom hundratals byggjobb under uppbyggnadsfasen, säger marknadschefen Manuel Brändeborn i en kommentar.

Di Digital har utan framgång sökt AWS svenska talesperson.

AWS har inte velat kommunicerat exakt hur stora investeringar bolaget gör i Sverige. Men deras vd Andy Jassy har tidigare uppgett för Di Digital att det över tid kan röra sig om flera miljarder dollar, motsvarande tiotals miljarder kronor.

Bara under förra året fick Amazon Web Services i Sverige ett aktieägartillskott på 800 miljoner kronor från moderbolaget i USA.

Affärutvecklingshefen Eric Morales bekräftade nyligen att det fanns planer på att bygga fler datacenter i Sverige.

”Absolut, vi förväntar oss att expandera baserat på användarnas efterfrågan”, sa Eric Morales till Di Digital.

AWS är världens största molntjänst och säljer datalagring, serverkapacitet och nätverkstjänster till andra företag. Det är en av de mest lönsamma delarna av koncernen, som totalt gjorde en vinst på 26 miljarder kronor under tredje kvartalet, och har betydligt bättre marginaler än e-handeln.

Läs mer: Microsoft köper mark för datacenter i Sverige

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer