Annons

Amerikanska forskare: ”Elscootrar släpper ut mer växthusgaser än en dieselbuss”

Elscootrar har rullats ut på bred front i hela i Europa det senaste året.
Elscootrar har rullats ut på bred front i hela i Europa det senaste året. Foto: TT
Elscootrar producerar mer växtgasutsläpp per passagerarmil än en vanlig dieselbuss. Det visar en amerikansk studie från North Carolina State University.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Elscooterbolagen beskriver ofta sina fordon som ett miljövänligt alternativ till bilen. Men uttalandena ifrågasätts nu från allt fler håll, särskilt efter rapporter om scootrarnas korta livslängd. Nu har forskare vid North Carolina State University undersökt frågan.

Läs mer: Går sönder efter fem veckor – bolagen går back på varje elscooter  

Idéen började med att elscooterbolaget Bird påstod att en åktur med deras elscooter var fri från koldioxidutsläpp. Forskarna bestämde sig då för att genomföra en så kallad livscykelanalys. De gick igenom faktorer som laddning, frakt, produktion och insamling av elscootrarna på stan, rapporterar MIT Technology Review.

Slutsatsen i studien talar tvärtemot Birds marknadsföring – elscootrarna producerar mer växtgasutsläpp per passagerarmil än en vanlig dieselbuss. 

Den största boven är de utsläpp som skapas när elscootrarna samlas in för att laddas, och sedan körs ut igen. Själva laddningen utgör inte något större utsläpp, heter det.

Enligt studien har elscootrarna störst chans att minska utsläppen genom att utöka livslängden på fordonen. Kan livslängden per scooter öka från några månader till två år kan det genomsnittliga utsläppet då krympa med 30 procent per kilometer. 

Läs mer: Hotet mot Voi: Amerikanska jättarna går ihop 

Elscootrar har rullats ut på bred front i hela i Europa det senaste året. I Sverige domineras marknaden av bolagen Voi, Tier och Lime. Men Di Digital kunde under måndagen rapportera om det sjunde bolaget som lanserar elscooter i Stockholm. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer