Annons

Analytikern: Därför kommer AI-jättarna att dominera marknaden

Morten Springborg, global tematisk analytiker på C Worldwide Asset Management.
Morten Springborg, global tematisk analytiker på C Worldwide Asset Management. Foto: C Worldwide Asset Management/Alastair Grant.
Artificiell intelligens kommer att förändra världen de kommande decennierna, men den som oroar sig för en hotande massarbetslöshet kan vara lugn. Det säger Morten Springborg, tematisk analytiker på fondbolaget C Worldwide Asset Management.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hypen kring artificiell intelligens, AI, visar inga tecken på att bromsa in och det går knappt en dag utan att någon ny AI-satsning presenteras. Under 2017 har bland annat Googles moderbolag Alphabet startat ett riskkapitalbolag fokuserat på AI medan den kinesiska staten har planer på att landet ska bli världsledande inom AI till 2030. 

Vilka som kommer gå segrande ur AI-racet står skrivet i stjärnorna, men enligt Morten Springborg, analytiker på fondbolaget C Worldwide Asset Management, pekar det mesta på att ett fåtal bolag kommer stå som herre på täppan när dammet väl har lagt sig. 

Läs mer: Izettle lånar nära 300 miljoner – ska utveckla AI-tjänster 

"Det händer självklart massvis hos de mindre bolagen, men jag tror att det kommer bli svårt för dem att slå igenom stort. Det finns en tendens hos de stora bolagen att förvärva de mindre efter att de bevisat sin idé", säger Morten Springborg, och pekar bland annat på sökjätten Googles förvärv av brittiska Deepmind 2014. 

"Så den närmaste tiden tror jag vi kommer se en koncentration av AI-kompetens i de stora molnbolagen av två skäl: de har pengarna och de har datan", fortsätter han. 

Google har investerat en signifikant summa i AI, men det är inte relevant för aktiekursen

Molnbranschen domineras av Amazon Web Services, Microsoft Azure och Alphabet där den sistnämnde enligt Morten Springborg ligger längst fram i utvecklingen av AI. 

"Google har investerat en signifikant summa i AI under snart tio år och är världsledande, men det är inte relevant för aktiekursen i dag utan där handlar det fortfarande om söktjänsten. Samtidigt använder Google AI för att förbättra alla sina produkter och göra dem mer konkurrenskraftiga. Så i dagsläget ser jag inte AI som en egen produkt utan något som förbättrar den existerande verksamheten", säger han. 

Läs mer: IBM växlar upp AI-racet med MIT 

Data är själva byggstenen till AI och samtidigt som allt fler bolag flyttar ut sina IT-tjänster i molnet breder sakernas internet ut sig, vilket genererar ytterligare data. 

Vilka sektorer som kommer påverkas mest av AI:s frammarsch är ännu oklart, men Morten Springborg pekar bland annat på sjukvård, transport och industri som spännande branscher där det händer mycket. 

Jag tror alla de stora techbolagen ser sjukvård som en enorm möjlighet

"Jag tror alla de stora techbolagen ser sjukvård som en enorm möjlighet och Google har börjat applicera sitt AI på nationella sjukvårdssystem. Det finns frågetecken kring personlig integritet, men jag tror man kommer lösa dessa då fördelarna är uppenbara", säger Morten Springborg och pekar på potentiella kostnadsbesparingar, möjligheten att snabba på processer och förbättra diagnostiken. 

Läs mer: Elon Musk och AI-experter vill förbjuda "mördarrobotar"

En av de aspekter som väcker mest oro kring AI, automatisering och robotisering är att maskiner ska minska behovet av mänsklig arbetskraft, med massarbetslöshet som resultat. En hypotes som bland annat fått stöd av Teslas vd Elon Musk

Morten Springborg är dock mer optimistisk och tror att nya jobb kommer ersätta de som försvinner. 

"Jag är ganska optimistisk till att arbetsmarknaden kommer anpassa sig. Jag är dock mer optimistisk till den skandinaviska arbetsmarknaden än till de anglosaxiska. Här finns det en överenskommelse mellan fackförbunden och arbetsgivarna om att investera i de anställdas kompetensutveckling", säger Morten Springborg. 

 "Det gör mig mycket mer optimistisk kring hur man kommer hantera förändringarna de kommande decennierna än i till exempel USA där man i princip får klara sig själv. Vi vet inte var jobben kommer skapas, men jag är säker på att de kommer göra det", säger han. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies