Hoppa till innehållet

Analytikerna spår uppgång inför Spotifys rapport

Sex av tio aktieanalytiker rekommenderar ”köp” av Spotifys aktie inför kvartalsrapporten på onsdag. Optimismen kvarstår, trots en uppgång på 21 procent sedan förra rapporten. 

Spotifys notering på New York-börsen i april 2018, grundaren och vd:n Daniel Ek.
Spotifys notering på New York-börsen i april 2018, grundaren och vd:n Daniel Ek.

Generellt har Spotify inte lyckats imponera på Wall Street sedan noteringen i början av april 2018. Första handelsdagen stängde aktien visserligen på imponerande 149 dollar, för att sedan stiga till över 190 dollar i augusti samma år. 

Men sedan dess har kursen rasat, återhämtat sig, och backat igen, utan att lyckats matcha nivåerna från det första halvåret. 

I början av oktober rasade kursen mot 110-dollarsnivån. Men vid förra kvartalsrapporten lyckades vd Daniel Ek och den avgående finanschefen Barry McCarthy övertyga marknaden. Aktien steg med 16 procent på en enda dag. Spotifys imponerade inte minst med ett rörelseresultat som landade på hela 54 miljoner euro, att jämföra med en förväntad förlust på 21 miljoner euro.

Totalt har aktien klättrat med 21 procent sedan perioden innan förra rapporten för tre månader sedan. Men de flesta aktieanalytiker som följer Spotify tror ändå att aktien har mer att ge. Av de 32 analytiker som ingår i Bloombergs sammanställning hade 59 procent en köp-rekommendation på aktien under tisdagen. Det är i linje med läget inför förra kvartalsrapporten. 

Läs mer: Spotify och Apple brädas i Indien av lokala aktören Gaana

Andelen som ger rådet ”sälj” har dock stigit från 7 till närmare 13 procent. Resten, 28 procent, har rekommendationen ”behåll”.

Riktkurserna varierar rejält, från 115 dollar och upp till 205 dollar per aktie. Men den genomsnittliga riktkursen är ändå hög: 164,5 dollar. Det är 3 dollar högre än inför förra kvartalsrapporten och indikerar en potentiell uppsida på 18 dollar (12 procent) mot måndagens stängningskurs på 146,5 dollar.

Spotifys strategi har det senaste året kretsat kring att bli störst på ”audio”. Bolaget har plöjt ner flera miljarder kronor i köp av poddbolag, och även storsatsat på olika annonssystem som ska öka lönsamheten bland gratislyssnarna. Ambitionen är att växa fort – och snabbt konvertera till lojala, betalande användare.

Vid sidan av de vanliga nyckeltalen kommer analytikerna förmodligen titta på ledande indikatorer som genomsnittlig intäkt per användare (ARPU) och antalet månatligt aktiva användare (MAU), som enligt Spotifys prognos vid förra rapporten spåddes bli 255-270 miljoner under fjärde kvartalet. 

Läs mer: Vd:n bekräftar: Så stor är Spotifys ledning över Youtube music

Ett annat viktigt nyckeltal är bolagets fria kassaflöde. Så länge nyckeltalet är positivt behöver Daniel Ek inte be aktiemarknaden om mer pengar till sina tillväxtsatsningar.

Spotifys omsättning spås stiga med 21 procent till 1,89 miljarder euro, enligt Bloombergs sammanställning. Rörelseresultatet (EBITDA) spås landa på minus 7,8 miljoner euro. 

Spotifys börsvärde uppgick under tisdagen till cirka 244 miljarder kronor. Det kan jämföras med Ericssons börsvärde på 257 miljarder kronor. 

Vid förra rapporten gav Spotifys avgående finanschef Barry McCarthy ett räkneexempel på varför aktien var undervärderad. Nya finanschefen heter Paul Vogel och var tidigare IR-chef. Huruvida han vågar sig på liknande resonemang återstår att se.

Läs mer: Spotify rusar på Wall Street – avgående finanschef snackar upp kursen

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera