Annons

Analytikerna spår uppgång inför Spotifys rapport

Spotifys notering på New York-börsen i april 2018, grundaren och vd:n Daniel Ek.
Spotifys notering på New York-börsen i april 2018, grundaren och vd:n Daniel Ek.
Sex av tio aktieanalytiker rekommenderar ”köp” av Spotifys aktie inför kvartalsrapporten på onsdag. Optimismen kvarstår, trots en uppgång på 21 procent sedan förra rapporten. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Generellt har Spotify inte lyckats imponera på Wall Street sedan noteringen i början av april 2018. Första handelsdagen stängde aktien visserligen på imponerande 149 dollar, för att sedan stiga till över 190 dollar i augusti samma år. 

Men sedan dess har kursen rasat, återhämtat sig, och backat igen, utan att lyckats matcha nivåerna från det första halvåret. 

I början av oktober rasade kursen mot 110-dollarsnivån. Men vid förra kvartalsrapporten lyckades vd Daniel Ek och den avgående finanschefen Barry McCarthy övertyga marknaden. Aktien steg med 16 procent på en enda dag. Spotifys imponerade inte minst med ett rörelseresultat som landade på hela 54 miljoner euro, att jämföra med en förväntad förlust på 21 miljoner euro.

Totalt har aktien klättrat med 21 procent sedan perioden innan förra rapporten för tre månader sedan. Men de flesta aktieanalytiker som följer Spotify tror ändå att aktien har mer att ge. Av de 32 analytiker som ingår i Bloombergs sammanställning hade 59 procent en köp-rekommendation på aktien under tisdagen. Det är i linje med läget inför förra kvartalsrapporten. 

Läs mer: Spotify och Apple brädas i Indien av lokala aktören Gaana

Andelen som ger rådet ”sälj” har dock stigit från 7 till närmare 13 procent. Resten, 28 procent, har rekommendationen ”behåll”.

Riktkurserna varierar rejält, från 115 dollar och upp till 205 dollar per aktie. Men den genomsnittliga riktkursen är ändå hög: 164,5 dollar. Det är 3 dollar högre än inför förra kvartalsrapporten och indikerar en potentiell uppsida på 18 dollar (12 procent) mot måndagens stängningskurs på 146,5 dollar.

Länk till grafik

Spotifys strategi har det senaste året kretsat kring att bli störst på ”audio”. Bolaget har plöjt ner flera miljarder kronor i köp av poddbolag, och även storsatsat på olika annonssystem som ska öka lönsamheten bland gratislyssnarna. Ambitionen är att växa fort – och snabbt konvertera till lojala, betalande användare.

Vid sidan av de vanliga nyckeltalen kommer analytikerna förmodligen titta på ledande indikatorer som genomsnittlig intäkt per användare (ARPU) och antalet månatligt aktiva användare (MAU), som enligt Spotifys prognos vid förra rapporten spåddes bli 255-270 miljoner under fjärde kvartalet. 

Läs mer: Vd:n bekräftar: Så stor är Spotifys ledning över Youtube music

Ett annat viktigt nyckeltal är bolagets fria kassaflöde. Så länge nyckeltalet är positivt behöver Daniel Ek inte be aktiemarknaden om mer pengar till sina tillväxtsatsningar.

Spotifys omsättning spås stiga med 21 procent till 1,89 miljarder euro, enligt Bloombergs sammanställning. Rörelseresultatet (EBITDA) spås landa på minus 7,8 miljoner euro. 

Spotifys börsvärde uppgick under tisdagen till cirka 244 miljarder kronor. Det kan jämföras med Ericssons börsvärde på 257 miljarder kronor. 

Vid förra rapporten gav Spotifys avgående finanschef Barry McCarthy ett räkneexempel på varför aktien var undervärderad. Nya finanschefen heter Paul Vogel och var tidigare IR-chef. Huruvida han vågar sig på liknande resonemang återstår att se.

Läs mer: Spotify rusar på Wall Street – avgående finanschef snackar upp kursen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer