Hoppa till innehållet

Anders Borg och Christer Gardell investerar i en robotrådgivare

Anders Borg och Christer Gardell investerar i robotrådgivaren Lysa med Nicklas Storåkers som medgrundare. Bolaget tar sammanlagt in 40 miljoner kronor.

Anders Borg och finansmannen Christer Gardell investerar i startupbolaget Lysa.
Anders Borg och finansmannen Christer Gardell investerar i startupbolaget Lysa.

På Di Digitals techsöndag i Almedalen flaggade Anders Borg för att han har börjat investera i startupbolag. 

”Jag träffade uppemot två techbolag om dagen förra månaden. Jag fortsätter gärna att träffa techbolag och jag investerar gärna i dem”, sade Anders Borg på scen i början av juli. 

Läs även: Anders Borgs nya investeringar: Tech 

Nu har Anders Borg tillsammans med finansmannen Christer Gardell och andra investerare gått in med 40 miljoner kronor i robotrådgivaren Lysa (NTL). Det rapporterar Breakit.

”Jag går in i Lysa som privatinvesterare. Det är ett bolag jag följt ett tag och jag gillar både teamet bakom bolaget och affärsidén”, säger Anders Borg till sajten.

Bankutmanaren Lysa grundades av bland andra Pricerunners vd Nicklas Storåkers, Patrik Adamson, Emelie Andersson och Henrik Litteke. Det som många i teamet har gemensamt är deras förflutna på nätmäklaren Avanza. 

“Vi är glada att så många framgångsrika och erfarna investerare vill vara med på vår resa. Det är ytterligare ett kvitto att vi löser ett stort problem i finansbranschen genom att enbart fokusera det som är bäst för kunden”, säger Patrik Adamson i ett pressmeddelande.

Enligt Lysa ska man använda kapitalet för att fortsätta utveckla sin produkt. Bland annat vill grundarna lägga till en pensionstjänst och möjliggöra förvaltningen av kapitalförsäkringar på plattformen.

Robotrådgivaren lanserade sin produkt under våren 2017 och förvaltar i dag över 1 miljard kronor, en ökning från en kvarts miljard i december i fjol. 

Läs mer: ”Robotrådgivning är den vanligaste sparformen om fem år”

Förutom Anders Borg och Christer Gardell investerar även betaltjänstbolaget Trustlys grundare Carl Wilsson, reklamprofilen Michael Storåkers och investmentbolaget Ernström. 

Finansmannen Christer Gardell, som bland annat har grundat aktivistfonden Cevian Capital, gör denna investering privat och är enligt Breakit den största investeraren. 

“Jag har ett enormt förtroende för Nicklas Storåkers som värdeskapare inom fintech. Jag rekryterade ju Niklas från Handels en gång i tiden”, säger han till Breakit.

Läs även: Ann Grevelius: ”Ingen bank tycker att robotrådgivare är en bra idé” 

Hör Anders Borg om investeringen på Börsmorgon här: 

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera