Hoppa till innehållet

Anders Tegnell låter MSB bygga Corona-sajt – vill ha folkets hjälp att kartlägga spridningen

Folkhälsomyndigheten låter MSB bygga en webbsida där svenskar kan anmäla var och när de insjuknat. ”Vi vill följa hur spridningen utvecklar sig i landet”, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till Di Digital.

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall socialstyrelsen och Morgan Olofsson MSB vid måndagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall socialstyrelsen och Morgan Olofsson MSB vid måndagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I tisdags uppgav Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten överväger att utöka sin datainsamling om coronavirusets spridning med hjälp av en app eller webbsida. 

”Vi håller på att göra en analys av rimligheten och nödvändigheten i den typen av data”, sa han till Sveriges Radio då.

Läs mer: Anders Tegnell överväger corona-app

Bakgrunden är att flera länder i Asien har motverkat spridningen av coronaviruset på teknisk väg. Invånare i Sydkorea har exempelvis kunnat få sms när de varit på platser där personer vistats som senare bekräftats ha Covid-19. Även länder som Tyskland, Danmark och Norge uppges ägna sig åt smittspårning med hjälp av mobildata, enligt Sveriges Radio.

Vi vill kunna rikta våra åtgärder och informationsgivning på ett bra sätt.

I Sverige har många techbolag och it-konsulter hört av sig till Folkhälsomyndigheten med förslag på hur tekniken skulle kunna göra nytta. Även Di Digitals redaktion har tagit emot en handfull förfrågningar om vem på Folkhälsomyndigheten som ansvarar för en eventuell upphandling av teknik för smittspårning och informationsgivning via webbsidor och mobiltelefoner.

Nu vill Anders Tegnell ge klara besked.

”Tekniken som användes i Sydkorea, där man varnade folk som varit på platser där smittade personer vistats, gjorde nytta i ett tidigt stadium. Men vi har passerat det stadiet i Sverige. Det hade gjort nytta när svenskarna kom hem från sina skidresor i Italien. Men det är inte aktuellt längre”, säger han till Di Digital.

Han ser således ingen anledning till att engagera teleoperatörerna i smittspårningen. 

Däremot vill ha engagera svenska folket i datainsamlingen. 

”Det vi framför allt är intresserade av just nu är hur spridningen utvecklar sig i olika delar landet. Vi vill kunna rikta våra åtgärder och informationsgivning på ett bra sätt”, säger han.

Det skulle vara bra att se hur många som drabbats av mild sjukdom.

I många fall handlar det om att ta in information från personer med milda symtom, som inte ens kan vara säkra på om de lider av covid-19 eller ej. 

”Det skulle vara bra att se hur många som drabbats av mild sjukdom. Att få en känsla för hur många som stannat hemma. Det skulle ge en signal om utvecklingen runt om i landet. Våra tester är ju begränsade och sker främst inom vården och på äldreboenden”, säger Anders Tegnell. 

Under torsdagen diskuterade han frågan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Beslutet blev att låta MSB ta ansvar för den tekniska utvecklingen i samråd med Folkhälsomyndigheten.

Vi har diskuterat arbetsfördelningen med MSB och kommit fram till att det är bäst om de tar hand om detta.

”Vi har diskuterat arbetsfördelningen med MSB och kommit fram till att det är bäst om de tar hand om detta. Vi ska samarbeta. Jag tror de kommer kunna utveckla en webbsida och med tiden även en app”, säger Anders Tegnell. 

Läs mer: Besökarna strömmar in till svenskans coronakarta

När kan detta bli klart?

”Det får du fråga MSB om. Men jag tror de hoppas ha något på plats inom en vecka eller tio dagar.”

MSB bekräftar att man tagit över ansvaret för att bygga tekniken.

”Ja, jag kan bekräfta att vi, tillsammans med andra, arbetar på ett sådant verktyg. Lite längre fram kommer vi att kunna berätta mer”, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB.

Kan teknikbolag höra av sig till er med förslag och idéer?

”Ja. Man kan mejla resurssamordning@msb.se.”

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera