Annons

Anders Tegnell låter MSB bygga Corona-sajt – vill ha folkets hjälp att kartlägga spridningen

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall socialstyrelsen och Morgan Olofsson MSB vid måndagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall socialstyrelsen och Morgan Olofsson MSB vid måndagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Folkhälsomyndigheten låter MSB bygga en webbsida där svenskar kan anmäla var och när de insjuknat. ”Vi vill följa hur spridningen utvecklar sig i landet”, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I tisdags uppgav Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten överväger att utöka sin datainsamling om coronavirusets spridning med hjälp av en app eller webbsida. 

”Vi håller på att göra en analys av rimligheten och nödvändigheten i den typen av data”, sa han till Sveriges Radio då.

Läs mer: Anders Tegnell överväger corona-app

Bakgrunden är att flera länder i Asien har motverkat spridningen av coronaviruset på teknisk väg. Invånare i Sydkorea har exempelvis kunnat få sms när de varit på platser där personer vistats som senare bekräftats ha Covid-19. Även länder som Tyskland, Danmark och Norge uppges ägna sig åt smittspårning med hjälp av mobildata, enligt Sveriges Radio.

Vi vill kunna rikta våra åtgärder och informationsgivning på ett bra sätt.

I Sverige har många techbolag och it-konsulter hört av sig till Folkhälsomyndigheten med förslag på hur tekniken skulle kunna göra nytta. Även Di Digitals redaktion har tagit emot en handfull förfrågningar om vem på Folkhälsomyndigheten som ansvarar för en eventuell upphandling av teknik för smittspårning och informationsgivning via webbsidor och mobiltelefoner.

Nu vill Anders Tegnell ge klara besked.

”Tekniken som användes i Sydkorea, där man varnade folk som varit på platser där smittade personer vistats, gjorde nytta i ett tidigt stadium. Men vi har passerat det stadiet i Sverige. Det hade gjort nytta när svenskarna kom hem från sina skidresor i Italien. Men det är inte aktuellt längre”, säger han till Di Digital.

Han ser således ingen anledning till att engagera teleoperatörerna i smittspårningen. 

Däremot vill ha engagera svenska folket i datainsamlingen. 

”Det vi framför allt är intresserade av just nu är hur spridningen utvecklar sig i olika delar landet. Vi vill kunna rikta våra åtgärder och informationsgivning på ett bra sätt”, säger han.

Det skulle vara bra att se hur många som drabbats av mild sjukdom.

I många fall handlar det om att ta in information från personer med milda symtom, som inte ens kan vara säkra på om de lider av covid-19 eller ej. 

”Det skulle vara bra att se hur många som drabbats av mild sjukdom. Att få en känsla för hur många som stannat hemma. Det skulle ge en signal om utvecklingen runt om i landet. Våra tester är ju begränsade och sker främst inom vården och på äldreboenden”, säger Anders Tegnell. 

Under torsdagen diskuterade han frågan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Beslutet blev att låta MSB ta ansvar för den tekniska utvecklingen i samråd med Folkhälsomyndigheten.

Vi har diskuterat arbetsfördelningen med MSB och kommit fram till att det är bäst om de tar hand om detta.

”Vi har diskuterat arbetsfördelningen med MSB och kommit fram till att det är bäst om de tar hand om detta. Vi ska samarbeta. Jag tror de kommer kunna utveckla en webbsida och med tiden även en app”, säger Anders Tegnell. 

Läs mer: Besökarna strömmar in till svenskans coronakarta

När kan detta bli klart?

”Det får du fråga MSB om. Men jag tror de hoppas ha något på plats inom en vecka eller tio dagar.”

MSB bekräftar att man tagit över ansvaret för att bygga tekniken.

”Ja, jag kan bekräfta att vi, tillsammans med andra, arbetar på ett sådant verktyg. Lite längre fram kommer vi att kunna berätta mer”, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB.

Kan teknikbolag höra av sig till er med förslag och idéer?

”Ja. Man kan mejla resurssamordning@msb.se.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer