Annons

Apoteas vd: ”Tar ni in för mycket kapital blir ni av med bolaget”

Pär Svärdson under Di:s Gasellgala på Konserthuset i Stockholm i december 2016.
Pär Svärdson under Di:s Gasellgala på Konserthuset i Stockholm i december 2016. Foto: Jesper Frisk
Grundare som vill behålla makten över sina bolag bör kunna växa med små resurser. Det menar miljardbolaget Apoteas vd. ”Riskkapital är inga gratispengar”, säger Pär Svärdson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital har kartlagt techbolagen som sköter sin egen finansiering och bygger upp en verksamhet utan riskkapital.

Grundarna behåller därmed kontroll över bolaget och bygger en resurseffektiv organisation.

Hela listan: Tio snabbväxare som nobbar riskkapital

Det största bolaget på listan är Apotea. Nätapoteket grundades av gänget som byggde upp bokaffären Adlibris, som såldes till Bonnier 2011.

Med grundplåten från den affären tog Adlibris grundarteam sedan över majoriteten av ägandet i nätapoteket Familjeapoteket, som då ägdes av Sjätte AP-fonden, och stöpte om det till Apotea.se.

Man ska växa så mycket man kan, men under lönsamhet

Apotea lanserades 2012 och rörelsen var lönsam redan följande år. I fjol omsatte man närmare 970 Mkr, med en nettomarginal på 1,5 procent.

”Man ska växa så mycket man kan, men under lönsamhet. Det kan vara en krona, men ändå vinst. Annars kommer någon annan till slut att äga bolaget. Riskkapital är inga gratispengar”, säger Apoteas vd Pär Svärdson.

Vad är ditt råd till techbolag med en startsträcka på flera år?

“Se till att ha extremt låga kostnader. Konsulta vid sidan av och gör annat. Tar ni in för mycket kapital tidigt blir ni av med bolaget. Måste ni ta in kapital, börja med att vända er till vänner och familj. Vänd er till de stora firmorna i sista hand.”

Läs mer: Nobbade riskkapital – sålde bolaget till Microsoft för 800 miljoner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer