Hoppa till innehållet

Tio snabbväxare som nobbar riskkapital

Vissa techbolag tävlar om investerarnas uppmärksamhet. Andra lever knapert för att själva finansiera verksamheten och behålla kontrollen över bolagen. Di Digital har kartlagt bolagen som kommit långt utan riskkapital.

Horsemeup, Donya Labs, Mag Interactive, Modular Finance och Coffee Stain Studios är några av bolagen som kommit långt på egen hand.
Horsemeup, Donya Labs, Mag Interactive, Modular Finance och Coffee Stain Studios är några av bolagen som kommit långt på egen hand.Foto: Kollage

Pengarna flödar in i techsektorn som aldrig förr. Bara under första halvåret investerades 5 miljarder kronor i svenska startupbolag, enligt databastjänsten Nordic Tech List. 

Stora startupbolag som Spotify (NTL), Izettle (NTL) eller den digitala vårdcentralen Kry (NTL) hade inte kunnat utveckla sina produkter utan riskkapital.

Men att locka kapital är inget självändamål, säger investeraren Johan Crona, grundare av Cloud Capital med ett förflutet på Almi Invest.

”Vissa är väldigt duktiga på att resa pengar – det blir nästan en sport i sig. Under huven hittar man inte så mycket. I många fall hade bolagen kunnat göra lika mycket med mindre pengar.”

Det finns techbolag som väljer att inte vända sig till investerare i första hand. De övervinner istället barnsjukdomarna på egen hand, till exempel genom att sälja konsulttjänster för att finansiera verksamheten. Grundarna undviker då utspädning och behåller kontrollen över sina bolag.

Läs mer: Nobbade riskkapital – sålde till Microsoft för 800 miljoner

Med hjälp av databastjänsten Nordic Tech List har Di Digital kartlagt bolag där det externa kapitalet motsvarar mindre än en fjärdedel av årsomsättningen (se listan över tio bolag nedan).

På listan finns flera spelbolag, däribland Ruzzle-skaparna på Mag Interactive (NTL) som är på väg till börsen.

Läs mer: ”Tar ni in för mycket kapital blir ni av med bolaget”

På senare år har grundarna av spelbolagen Paradox Interactive (NTL) och THQ Nordic (NTL) blivit miljardärer på sina börsnoteringar, just på grund av sina relativt höga ägarandelar.

”Det är naturligt att spelbolag förekommer på listan. Får de till en bra titel så exploderar omsättningen direkt”, säger Johan Crona.

Ett exempel är Skövde-baserade Coffee Stain Studios (NTL), som har redovisat nära 240 miljoner kronor i vinst sedan 2014. Spelstudion har aldrig behövt ta in externa delägare – med ett undantag.

I ett tidigt skede mottog Coffee Stain extern rådgivning. Arbetstiden belönades med en aktiepost på 5 procent av bolaget. I fjol, efter flera år av tillväxt och höga marginaler, köpte Coffee Stain tillbaka den andelen av det lokala riskkapitalbolaget Skaraborg Invest.

”Båda parterna är mycket nöjda med affären”, säger Carl Skaraborg Invests vd Henrik Ohlsson, som avböjer att kommentera affärens storlek.

Läs mer: Det hemliga spelet bakom Spotifys börsnotering

Att kunna växa med små resurser är ofta ett tecken på kompetens, säger Susanne Najafi, grundare av riskkapitalbolaget Backing Minds.

Ett av hennes portföljbolag, e-handlaren Horsemeup (NTL), nådde 7 Mkr i omsättning innan det blev dags att ta in investerare.

”Som investerare vill man att entreprenörerna ska ägna mer tid åt att bygga rätt bolag än åt att lära känna rätt personer”, säger Susanne Najafi.

Samtidigt tror hon att det finns en vits med riskkapital.

”Det är viktigt att få in kapital för att skapa tillväxt. Man kan bootstrappa – men bara till en viss gräns.”

Tio bolag som står på egna ben

Di Digital har letat fram tio unga teknikbolag som kommit långt på lite kapital.

Apotea

Vad: Nätapotek.

Omsättning/resultat: 968 Mkr/11 Mkr

Externt kapital: 32 Mkr

Intervju med grundaren Pär Svärdson: ”Riskkapital är inga gratispengar”

MAG Interactive*

Vad: Mobilspel, t.ex. Ruzzle.

Omsättning/resultat: 283 Mkr/29 Mkr

Externt kapital: 39 Mkr

Coffee Stain Studios**

Vad: Spelutvecklare.

Omsättning/resultat: 129 Mkr/84 Mkr

Externt kapital: 0 kr

VetZoo

Vad: Nätbutik för djurfoder.

Omsättning/resultat: 73 Mkr/1,6 Mkr

Externt kapital: 14,5 Mkr

Elskling

Vad: Jämförelsesajt för elavtal.

Omsättning/resultat: 49 Mkr/18 Mkr

Externt kapital: 6 Mkr

Bannerflow

Vad: Verktyg för digital reklam.

Omsättning/resultat: 44 Mkr/0 kr

Externt kapital: 1 Mkr

Donya Labs

Vad: Verktyg för 3D-animationer.

Omsättning/resultat: 48 Mkr/3,3 Mkr

Externt kapital: 11,5 Mkr

Beetroot

Vad: It-konsultbolag verksamt i Ukraina.

Omsättning/resultat: 19 Mkr/-2 Mkr

Externt kapital: 4,5 Mkr

Modular Finance

Vad: Digitala tjänster för finansiell information.

Omsättning/resultat: 12 Mkr/6 Mkr

Externt kapital: 2 Mkr

Kundo

Vad: Verktyg för kundservice.

Omsättning/resultat: 11 Mkr/1 Mkr

Externt kapital: 0 kr

Källor: Bolagen, Bolagsverket. Siffrorna kommer ur de senaste boksluten.

* Mottog i ett tidigt skede rådgivning som ersattes med 5 procent av aktierna.

** Finansierade nyligen ett förvärv med hjälp av 80 Mkr i kapital från Swedbank Robur.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera