Hoppa till innehållet

Apparna som bidrog i coronakrisen prisas av Apple: ”Växt hundra gånger”

Apple summerar ett år präglat av coronapandemin – och de som bidragit till den nya vardagen. Bland de som prisas för sina insatser är Pokémon Go. ”Vi behövde justera spelet att uppmuntra till rörelse, men inte folksamlingar”, säger produktchefen Matthew Slemon till Di Digital.

Pokémon Go, Maxeme Tuchman från Caribu och det svenskdistribuerade spelet Dandara trials of fear är några som prisades när Apple coronasummerade året.
Pokémon Go, Maxeme Tuchman från Caribu och det svenskdistribuerade spelet Dandara trials of fear är några som prisades när Apple coronasummerade året.

Appen ”Caribu” blandar videosamtal med interaktiva aktiviteter för barn och unga. Bland uppgifterna som kan lösas tillsammans, över videolänk, finns allt från är färgläggning av enkla figurer till läs- och skrivuppgifter.

En räddare i nöden, säger Maxeme Tuchman, en av grundarna av Caribu när Di Digital får en pratstund.

Caribu är en av apparna som belönats med Apples app-pris 2020, men som tidigare har tagit emot flera priser. Hon är själv en av Time magazines topp 100 kvinnliga grundare.

”När de blev förbjudet att ses tiofaldigades våra nedladdningar över en natt. Jag vet inte ens hur mycket vi växt sedan dess, men det är hundra gånger i alla fall”, säger hon om utvecklingen i pandemin, utan att kunna ge några svenska siffror i dagsläget.

Den främsta användaren, säger hon, är en ”glarmor” – glammig farmor – som i vanliga fall älskar att vara ute och träffa barnbarnen och aktivera dem, men som nu är isolerad.

Hon poängterar att appen som nu prisas av Apple också finns på andra plattformar än bara App store.

”Vi var en av världens första multiplattforms-appar för videosamtal. Mobil, dator, Apple, Andorid – vi finns överallt”.

Läs mer: Tim Cooks galna siffra: Apples appbutik genererar 5000 miljarder

En annan vinnare under året var appen ”Fantastical”, en kalender med inbyggt att-göra-lista, som väldigt lägligt kom med en uppdatering i januari, då med en ny Saas-betalmodell.

Det har, enligt grundaren Michael Simmons, gett ett rejält lyft ekonomiskt, eftersom appen gjort succé i pandemin spår.

”Vi märkte att vi kunde hjälpa till när alla började jobba hemifrån och därmed schemalägga fler saker. Vi hade tur som tajmade in uppdateringen så bra, säger han.

Appen har hyllats i hela världen som en av de bästa av många kalenderappar, men inte heller han kan ge några svenska användarsiffror.

Läs mer: Svenska poddjättens succé i pandemin: ”Pengarna styrs åt vårt håll”

En vinnare som inte behöver mycket av en presentation är Pokémon Go, som exploderade för tre år sedan, men som lyckats hålla sig aktuella sedan dess.

De prisas också av Apple för sin förmåga att justera spelet efter de nya förutsättningarna, samtidigt som den grundläggande visionen om att få folk att gå ut och röra på sig bestod.

”Vi har precis passerat en miljard nedladdningar, så vi går absolut starkt fortfarande”, säger Matthew Slemon, produktchef på Niantic, utvecklaren av Pokémon Go.

Han förklarar att ”raider” – grupper som samlas för att besegra gemensamma bossar – var tvunget att strykas ur spelet, men att användare istället numera kan ansluta flera spelare varifrån som helst i världen för att lösa gemensamma uppgifter.

”Det handlar hela tiden om fokus på det verkliga livet, det ville vi inte släppa. Men vi har till exempel gjort det lite lättare att hitta Pokémons i användarens närhet, eftersom utgångsförbud gällt på många platser.”

Läs mer: Stockholmsbaserade spelbolaget köper succéspelet Kingdom

En svensk vinnare finns med bland årets mottagare av Apples pris. Det handlar om spelet ”Dandara trials of fear” från svenska Raw fury som fick priset för ”årets spel” i Apple tv.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera