Hoppa till innehållet

AR-bolaget XMReality tar in 20 miljoner inför noteringen

Linköpingsbolaget XMReality förbereder sig för en börsnotering. Nu tar det så kallade augmented reality-bolaget in kapital i en företrädesemission.

XMRealitys vd Johan Castewall pitchade på Di Startup Tour i Linköping i oktober 2016.
XMRealitys vd Johan Castewall pitchade på Di Startup Tour i Linköping i oktober 2016.Bild: Patrik Olsson

XMReality (NTL) har utvecklat ett system som gör det möjligt för tekniker att med hjälp av en mobilkamera eller smarta glasögon bli vägledda av experter på distans. Systemet, som bygger på AR, augmented reality, sparar pengar åt företag som slipper flyga experter till olika ställen i världen. Linköpingsbolaget, som grundades 2007, har flera stora internationella kunder, bland dem Volvo och Bosch.

Bolaget deltog i fjol i Di Digitals pitchtävling Di Startup Tour.

Läs mer: AR-bolaget XMReality väljer bort riskkapital – går till börsen

Nu fyller bolaget på kassan och genomför en företrädesemission där befintliga investerare kliver in med pengar. XMReality vill inte uppge hur mycket pengar bolaget tar in i emissionen men enligt Di Digitals uppgifter tar bolaget in 20 miljoner kronor.

”Det är kapital som vi ska använda till att stärka vår position i marknaden, främst försäljning och marknadsföring”, säger vd:n Johan Castewall.

Di Digital har tidigare rapporterat att XMReality siktar mot börsen. Den noteringsplanen ligger fortfarande fast.

”Vi siktar på att noteras under första halvåret 2017”, säger Johan Castewall.

I samband med noteringen kommer en nyemission som är riktad till allmänheten att genomföras. Redeye är rådgivare till XMReality inför noteringen.

Läs mer: Så mycket omsätter VR

I XMRealitys ägarkrets finns bland annat Linköpingsprofiler, som Amras (NTL) vd Tommy Johansson och Coresonics grundare Christer Svensson. 

XMReality får också in en ny styrelseledamot: Jonas Tornerefelt. Han har i nuläget rollen som Manager Customer & Consumer Services Nordic på Electrolux och har tidigare en lång erfarenhet som toppchef inom Toyotas europeiska verksamhet.

”Jag tror personligen han kan tillföra mycket kunskap om hur våra kunder tänker och vad de söker”, säger Johan Castewall om den nya styrelseledamoten.

Läs mer: Här är alla bilderna från Startup Tour Linköping

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera