Hoppa till innehållet

Bernie Sanders på SXSW: Avreglera inte bankerna

Senatorn Bernie Sanders var en av de första talarna på techkonferensen SXSW i Austin, Texas. Istället för att lyfta de digitala utmaningarna tog han ställning mot avregleringen av amerikanska storbanker. ”Har vi redan glömt bort vad som hände för tio år sedan”, frågar han sig vänd mot publiken.

Senatorn Bernie Sanders, som ställde upp i presidentvalet 2016 gästade SXSW i Austin.
Senatorn Bernie Sanders, som ställde upp i presidentvalet 2016 gästade SXSW i Austin.Foto: Joey Abrait.

Bernie Sanders ställde upp för demokraterna i det senaste presidentvalet, men förlorade mot Hillary Clinton som valdes till demokraternas presidentkandidat. Det fick dock inte den numera 76-årige politikern att ta ett steg tillbaka. Snarare tvärtom.

”Are you ready to feel the Bern?”, ropar konferenciern ut till publikens jubel i den fullsatta salen i Austin Convention Center. 

Läs även: Trumps skattereform sätter avtryck i techrapporterna 

Bernie Sanders kommer ut och möts av ett 20-tal fotografer som trängs framför scenen. Och trots att konferensens fokus ligger på teknisk innovation möts den socialistiska politikern närmast som en hjälte av de hundratals personer som har samlats för att höra CNN:s Jake Tapper intervjua honom.

Are you ready to feel the Bern?

Senatorn, som medger att han är en av den sittande presidenten Donald Trumps största kritiker, använder scenen som om det vore valkampanj. 

”Jag skulle vilja bredda ämnena till att inkludera dem vi oftast inte får höra om i vanliga medier”, säger han med en känga till bland annat CNN och möts av ännu en ovation från publiken. 

Första frågan han får handlar om avregleringen av banksektorn. USA:s senat röstade på tisdagen om en ny lag som gör situationen enklare för små och medelstora banker. Den skulle därmed riva upp den lag som sedan den finansiella krisen 2008 innebär en mer restriktiv hållning mot banksektorn . 

Det nya lagförslaget har skapat en klyfta hos demokrater, där vissa ställer sig positiva till förenklade regler och andra ser avregleringen som en present till Wall Street. Det är tydligt var Bernie Sanders står i frågan.

Läs även: Obama till entreprenörerna på SXSW: ”Ta er i kragen och engagera er” 

”Den här lagstiftningen skulle i själva verket göra mycket för att avreglera 35 av de 50 största bankerna i det här landet. Jag har väldigt mycket emot att avreglera banker som har tillgångar uppemot 250 miljarder dollar. Det verkar galet att vi har glömt vad som hände för tio år sedan när girighet, övermod och olagliga handlingar på Wall Street drog in vårt land in i den största finansiella krisen sen den stora depressionen”, säger Bernie Sanders och fortsätter:

”Vad vi behöver göra är istället att ta en titt på banksektorn och förstå att de största bankerna i dag är mycket större nu än de var när vi sist räddade bankerna för att de var för stora för att misslyckas.”

Bernie Sanders vill istället att man ska dela upp finansinstitutionerna i mindre enheter. På det viset tror han att man skulle minska risken för en liknande bankkris som den 2008. 

Jag har väldigt mycket emot att avreglera banker som har tillgångar uppemot 250 miljarder dollar

Bankfrågan var däremot inte den fråga han helst ville prata om, utan tog istället tillfället i akt att lyfta möjligheterna för illegala invandrare att stanna i USA, kollapsen av den amerikanska medelklassen och vapenlagarna efter den senaste skolskjutningen i Parkland, Florida. 

En fråga Bernie Sanders däremot inte ville svara på var om han ställer upp för omval. 

”Det är långt till presidentvalet 2020. Det jag arbetar väldigt hårt med nu och varför jag åker vidare till San Antonio ikväll, samt till andra konservativa områden, är för att vi försöker samla arbetande människor runt de mer progressiva frågorna och öka antalet som röstar. På det sättet hoppas vi att demokraterna både kan vinna valen för representanthuset och senaten 2018. Det är där mitt fokus ligger just nu”, sade han.

Till skillnad från andra städer i Texas är Austin väldigt liberal och Bernie Sanders togs emot med öppna armar av publiken på SXSW. Under stående ovationer lämnade han scenen och det var möjligen bara techreportrarna på plats som fortsatt undrade hur han skulle använda ny teknik för att nå sina mål.

Läs även: Di Digital på plats när SXSW drar igång 


Konferensen SXSW
SXSW, även kallad South by South West, är en tech-, film- och musikfestival som årligen drar över 100 000 besökare till Austin, Texas. Konferensen är bland annat känd för lanseringen av Twitter 2007 och livestreamingbolaget Meerkat 2015. Under 30-årsjubiléet 2016 kunde konferensen skryta om att gästas av den sittande presidenten Barack Obama.


 

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera