Annons

Betalraketen Trustly ökar vinsten med 150 procent

Trustlys vd Oscar Berglund.
Trustlys vd Oscar Berglund.
Det haussade fintechbolaget Trustly gjorde en rekordstor vinst under 2017. I år väntas intäkterna öka med 50 procent, enligt vd:n Oscar Berglund, och landa på drygt 700 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vid sidan av Izettle och Klarna har Trustly seglat upp som ett av de hetaste bolagen i den svenska fintechsektorn. Nu levererar betaltjänstbolaget fortsatt starka tillväxtsiffror. Omsättningen ökade med nästan 55 procent till cirka 470 miljoner kronor under 2017, enligt det färska bokslutet som Di Digital har tagit del av.

”Vi växer på existerande marknader där vi funnits länge, till exempel i Sverige, liksom på nya marknader i resten av Europa. Betalvolymerna blir större hos våra existerande kunder samtidigt som vi haft ett stabilt tillskott av nya kunder”, säger vd:n Oscar Berglund.

Bolagets tjänst finns i dag på 29 marknader i Europa och låter användarna betala på nätet direkt från sitt bankkonto, vilket gör betal- eller kreditkort överflödiga i processen. Transaktionerna sker inom loppet av några sekunder, även under kvällar och helger.

När vi växer förbättras också marginalerna

Bland kunderna finns företag inom e-handel, finansiella tjänster, resor och spel. På kundlistan finns bland andra aktörer som Avanza, Betsson, Boozt, Qliro och Paypal. Som sin ersättning tar Trustly sedan en andel av varje betalning.

Läs mer: Trustly omsätter 300 miljoner: ”Vår pitch till e-handeln är att vi löser Europa” 

Trustly grundades 2008 och var först lönsamt för två år sedan. Nu ökar vinsten med nästan 150 procent, således i betydligt snabbare takt än försäljningen. Rörelseresultatet uppgick till 119 Mkr under 2017, i jämförelse med 48 Mkr året dessförinnan.

”Vi har en skalbar plattform som gör att vi kan hantera större transaktionsvolymer utan att de rörliga kostnaderna ökar lika snabbt. När vi växer förbättras också marginalerna”, säger Oscar Berglund.

Han understryker att Trustly fortsatt kommer fokusera på att växa med svarta siffror på sista raden, tvärtemot en hel del andra aktörer inom svensk fintech. Trustlys rörelsemarginal för fjolåret uppgick till cirka 25 procent, en förbättring från 16 procent under 2016.

På intäktssidan prognostiserar bolaget en tillväxt på runt 50 procent i år, uppger Oscar Berglund, vilket enligt Di Digitals beräkningar skulle ge en omsättning på drygt 700 Mkr för 2018.

Hur länge kommer ni klara av att behålla rådande tillväxttakt?

”Det kommer så klart att bli allt svårare att hålla uppe takten, givet de absoluta talen, så på längre sikt kommer jag inte kunna utlova en sådan tillväxt.”

”Men samtidigt fortsätter den underliggande marknaden för direktbanksbetalningar att växa, särskilt som fler länder är i färd med att införa smarta lösningar för autentisering likt Mobilt Bank-ID här i Sverige. Det ökar användandet av vår typ av tjänst hos konsumenterna”, fortsätter Oscar Berglund.

Den absoluta majoriteten av Trustlys omsättning kommer fortfarande från Nordeuropa. Målet under 2018 är att öka närvaron i övriga Europa, medan en potentiell etablering på jättemarknader i Asien och USA ligger längre fram i tiden.

”Primärt vill vi växa på våra existerande marknader. Det handlar till exempel om Tyskland, där vi just nu gör omfattande investeringar. Vi ser stor potential i Europa och det återstår ännu stora marknadsandelar för oss att ta”, säger Oscar Berglund.

En av Trustlys största konkurrenter är annars hemmahörande i just Tyskland. Det handlar om Sofort, som sedan 2013 ägs av svenska Klarna i vad som uppgavs vara en miljardaffär.

Läs mer: Nordic Capital förvärvar Trustly i storaffär 

I mars kunde Di Digital berätta att riskkapitalbolaget Nordic Capital köpt ungefär 70 procent av aktierna i Trustly, i en affär som enligt Financial Times värderade startupen till drygt 7 miljarder kronor. 

Hittills har Trustly växt organiskt, men med en investeringsvillig storägare och en stark balansräkning i ryggen är Oscar Berglund öppen för att göra ett första förvärv redan under 2018.

”Vi känner inte någon press att vara en del av den konsolideringsvåg som sköljer över betalmarknaden, men är opportunistiska utifall något skulle dyka upp. I första hand ska pengarna i kassan investeras i vidareutveckling av produkten och tekniken, samt i förstärkningar av vår organisation”, säger Oscar Berglund.   

Trustly har i dagsläget runt 200 anställda, men siktar på att utöka personalstyrkan till minst 250 före årsskiftet. Bolaget genomför mer än 3,5 miljoner betalningar med en transaktionsvolym på över 6 miljarder kronor varje månad. Över 3 000 banker runtom i världen är för tillfället anslutna till Trustlys betalnätverk.

Läs mer: Trustlys betalningsvolymer går över 100 miljarder kronor 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer