Annons

Billigare bolån, nätläkare och en pudel – detta var bäst 2018

Rikard Josefsson, vd för Avanza och Mark Zuckerberg, vd för Facebook.
Rikard Josefsson, vd för Avanza och Mark Zuckerberg, vd för Facebook.
En Mark Zuckerberg som till slut tog kritiken om valpåverkan på allvar och nya bolåneuppstickare som vinner mark. Det var två av de bästa sakerna i techsektorn 2018 enligt Di Digital-redaktionen.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jonas Leijonhufvud: Zuckerbergs pudel
Mark Zuckerberg börjar ta ansvar för alla de falska nyheter som spridits på Facebook. Mellanårsvalet i USA präglades inte av några skandaler i klass med Cambridge Analytica. Vi vill nu se fler åtgärder inför presidentvalet 2020.

Miriam Olsson Jeffery: Techjättarna synas i sömmarna
Vi är nog alla överens om att skandalerna kring techbolagen – till exempel att analysföretaget Cambridge Analytica använde Facebookanvändares data för att påverka det amerikanska presidentvalet och nu senast att Facebook har lämnat ut stora delar av användarnas information – också skulle kunna kategoriseras som årets sämsta. Samtidigt har det gjort att de mäktiga techjättarna har hamnat under lupp och informationen har nått allmänheten.

Om man ska se något positivt i allt det mörka är det att techbolagen synas i sömmarna. Vilket i sin tur leder till att användarna kan göra mer aktiva och medvetna val. 

Johannes Karlsson: Genomslaget för välgörande startups

Antalet bolag och organisationer som vill övervinna sociala utmaningar med hjälp av tech har ökat med mer än 100 procent sedan 2015, enligt EU. En anledning till det är att tidiga föregångare som Bima, Kognity och Orbital Systems nu börjat bevisa att det finns reella intäkter inom vattenreningssystem, utbildningsplattformar, solceller och matsvinnsprojekt.

Fler och fler traditionella affärsänglar och riskkapitalbolag börjar samtidigt blicka mot sektorn, men än så länge är Norrsken ensamma om att bara sikta in sig på välgörande startups i Sverige. 

De 700 miljoner kronor som finns i Norrskens fond räcker en bit på vägen, men för att utvecklingen inte ska hejdas måste fler finansiärer snart strömma till marknaden. Förutsättningarna borde ju definitivt finnas där, med tanke på att antalet miljardärer inom den svenska techsektorn ökar kraftigt varje år.

Viktor Ström: Digital vård

Antalet besök hos digitala vårdcentraler har mer än fördubblats under 2018. Över en halv miljon vårdbesök gjordes 2018 digitalt. Diskussionen har till stor del handlat om höga kostnader för landstingen och oförsiktig utskrivning av medicin. Givetvis problem som behöver rättas till. Men man får inte tappa bort det stora framsteget i de små problemen. Tillgången till digital vård gör livet enklare och kommer på sikt att innebära en stor samhällsvinst. Att hundratusentals svenskar i år fått det lite lättare i sin sjukvardag är tveklöst något att glädjas åt.

Fredrik Björkman: Bolåneuppstickarna kom igång

Bankerna har länge agerat "feta katter" kring bolånen och erbjudandet för konsumenterna har varit stelt som knäck. Under 2018 startades flera startups inom fintech som utmanar bankerna om bolånekunderna genom att digitalisera processen. Bra för kunder, som får större konkurrens, och bra för bankerna, som får ändan ur vagnen.

Läs mer: Detta var sämst 2018 enligt Di Digital-redaktionen 

Läs mer: Detta var bäst 2016 enligt Di Digital-redaktionen 

Delar av Di Digitals redaktion under 2018. Från vänster: Jonas Leijonhufvud, Sven Carlsson, Maria Phillips, Fredrik Björkman, Mimi Billing, Johannes Karlsson och Josefin Jakobsson.
Delar av Di Digitals redaktion under 2018. Från vänster: Jonas Leijonhufvud, Sven Carlsson, Maria Phillips, Fredrik Björkman, Mimi Billing, Johannes Karlsson och Josefin Jakobsson. Foto: Amanda Lindgren
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer