Hoppa till innehållet

Gubbvälde, ägarbråk och noteringsfiasko – detta var sämst 2018

Techsektorn och riskkapitalet är fortfarande nästan uteslutande en klubb för män. Produktionen av hårdvara sker alltjämt på ohållbara sätt. Här är de sämsta sakerna under 2018 enligt Di Digital-redaktionen. 

Konrad Bergström, grundare av Zound Industries, hamnade i en ägarstrid om kontrollen av hans bolag 2018.
Konrad Bergström, grundare av Zound Industries, hamnade i en ägarstrid om kontrollen av hans bolag 2018.

Jonas Leijonhufvud: Ägarbråket i Zound
Bolaget bakom Urban Ears-lurarna och Marshall-högtalarna fortsätter att imponera. Men det är trist att se duktiga entreprenörer bråka så mycket om makten i ett bolag. Vi hoppas på normaliserad informationsgivning och en spännande börsnotering under 2019.

Miriam Olsson Jeffery: Var är kvinnorna?
Jag lånar min forna kollega Mimi Billings rubrik från årets sämsta 2015. I februari i år gjorde Di Digital för tredje gången en granskning kring vem riskkapitalet i Sverige går till och resultatet var i princip detsamma som föregående år.

Endast knappt 1 procent av investerat kapital i Sverige går till startupbolag grundade av enbart kvinnor och 12 procent investeras i mixade team. I Europa har riskkapitalbolaget Atomico redovisat en siffra på 7 procent i kvinnliga eller blandade grundarteam.

Vi kan prata hur mycket som helst om kvinnliga förebilder, men frågan är om de ens får möjlighet att blomstra.

Under de senaste åren har flera kvinnor trätt fram och berättat sina versioner om hur det kan gå till bakom kulisserna när de har kontakt med investerare. I många fall är det inga vackra historier. Men kanske har metoo-rörelsens framfart rört om så mycket i grytan att det kan leda till en förändring. 

Viktor Ström: Börsnoteringarna

När en noteringscykel startar är det i regel gedigna bolag till rimliga värderingar som sätts på börsen. Ju längre in i cykeln desto sämre blir kvaliteten på noteringarna. Noteringsåret 2018 får sägas signalera att vi befinner oss i slutet av cykeln. 

I stort sett alla svenska technoteringar har rasat på börsen och orsakat småsparare kännbara förluster. Efter IT-bubblan år 2000 kan man tycka sig att vi borde lärt oss att ett förlorat förtroende för branschen får ödestigra konsekvenser.  

Fredrik Björkman: Techbolagens (o)hållbarhet

2018 innebar en hel del hållbarhetsrapporter från de större techbolagen i Sverige. Fina formuleringar om hur man minsann prioriterar klimatfrågor, arbetsrätt och hållbarhet. Samtidigt verkar flera svenska tillverkare inte ha några större problem med hur de som sätter ihop prylarna vi köper mår.

Dåliga arbetsklimat och övertider långt över vad hälsan tillåter borde få fler konsumenter att fundera både en och två gånger på vilka prylar de köper och av vem. 

Johannes Karlsson: EU-kommissionens tafatta offensiv mot techsektorn

Under 2018 har EU-kommissionen gått på en offensiv mot den digitala ekonomin i form av en rad nya lagförslag. Det handlar bland annat om en treprocentig omsättningsskatt för världens 150 största techbolag, en omdiskuterad "länkskatt" och ett krav om att Netflix måste producera minst 30 procent europeiskt tv-innehåll.

De folkvalda EU-parlamentarikerna tycks ha blidkats av förslagen, men de känns mer eller mindre som populistiska slag i luften. Kritiken har dryftats länge, men det är först nu som EU agerar. Den svenska regeringens inställning i frågan är att ett nytt beskattningssystem för techsektorn istället bör förhandlas fram på global nivå – en betydligt mer nykter position i frågan.

Det är också värt att påpeka att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tidigare faktiskt har hjälpt techjättar som Amazon att betala mindre skatt i Europa. Under den tid han var premiärminister i Luxemburg, fram till år 2013, fick e-handelsbolaget otillåtna skattefördelar på omkring 250 miljoner euro. Bolaget har nu behövt betala tillbaka hela summan.

Läs mer: Detta var bäst 2018 – enligt Di Digitals redaktion 

Läs mer: Detta var sämst 2016 – enligt Di Digitals redaktion 

Delar av Di Digitals redaktion under 2018. Från vänster: Jonas Leijonhufvud, Sven Carlsson, Maria Phillips, Fredrik Björkman, Mimi Billing, Johannes Karlsson och Josefin Jakobsson.
Delar av Di Digitals redaktion under 2018. Från vänster: Jonas Leijonhufvud, Sven Carlsson, Maria Phillips, Fredrik Björkman, Mimi Billing, Johannes Karlsson och Josefin Jakobsson.Foto: Amanda Lindgren
Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera