Annons

Bli medborgare på paradisön för bitcoin

Strand på Vanuatu.
Strand på Vanuatu. Foto: Colourbox.
Nu kan den med några bitcoin över betala med den digitala valutan för att bli medborgare i ö-staten Vanuatu. Prislappen på ett medborgarskap ligger på 1,6 miljoner kronor, eller drygt 41 bitcoinenheter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vanuatus informationscenter meddelar att man kommer acceptera valutan med omedelbar verkan vilket gör det till världens första land som accepterar bitcoin som betalning för ett medborgarskap, enligt Business Insider. 

I traditionell valuta kostar ett medborgarskap på Stilla havs-ön 200 000 amerikanska dollar, motsvarande 1,6 miljoner kronor. En bitcoin är i dag värd ungefär 38 700 kronor per enhet vilket ger en Vanuatuprislapp på strax över 41 bitcoin. Kryptovalutan har rusat i värde de senaste åren och har stigit med över 300 procent bara i år. Den som köpte 41 bitcoin för fyra år sedan betalade nästan 8 000 kronor, vilket i dag alltså skulle räcka till ett medlemskap på Vanuatu.

Läs mer: "Centralbanker är den ultimata kunden för blockkedjetekniken" 

Den till ursprunget vulkaniska ön ligger väster om Fiji och marknadsför sig som ett paradis gällande både turism och skatt. En medborgare med ett andra pass från Vanuatu behöver varken betala inkomstskatt eller kapitalskatt.

Kritiska röster har höjts om att bitcoinvalutan är idealisk att använda för brottslig aktivitet, då transaktionerna kan vara svåra att spåra. Men James Harris, chef över Vanuatu Informationscenter, menar istället att det är tvärtom.

”Kryptovalutor existerar i en fullt spårbar liggare där hela historien om valutans ursprung och byteshandel är synlig”, säger James Harris.

Läs mer: De vill revolutionera fondmarknaden med blockkedjeteknik

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer