Annons

Blogg: Den dumma telefonen kommer tillbaka

Thord D Hedengren är författare, startupgrundare och prylbloggare på Di Digital.
Thord D Hedengren är författare, startupgrundare och prylbloggare på Di Digital.
Den dumma telefonen, dubbad dumbphone, är tillbaka, skriver Di Digitals prylbloggare Thord D Hedengren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det ligger en superdator i din ficka. Den har tillgång till otroligt mycket kunskap, är en världsomspännande kartbok med GPS, filmar i full HD (minst!) och är en kamera av rang. Du kan prata med den och den svarar, den kan organisera din dag, troligen **är** den centrum av ditt vardagliga liv.

Blogg: Därför är Nokia är mobilmässans vinnare 

Jag pratar förstås om din telefon, din smartphone. Även om du inte har köpt det senaste och hetaste så är det fantastiskt hur mycket du kan göra med din telefon. Det är en dator ansluten till internet, med så många sensorer att det blivit ditt - vårt - multiverktyg. Borta är tiden då en Swiss Army Knife kändes viktig att ha i fickan, nu är knivblad och skruvmejsel det enda som saknas på din smartphone. Hade det inte varit för flygreglerna så skulle de säkerligen vara där med.

Den dumma telefonen, dubbad dumbphone, är tillbaka.

Men vad gör din smartphone för dig? Dum fråga (allt, så klart), låt oss skruva lite på det. Är du bara produktiv med din smartphone? Är du kanske för produktiv? Har du fastnat i "ska bara kolla mejlen"-träsket, gärna det sista du gör innan du lägger dig och det första du gör i sängen på morgonen? Eller laddar du om Instagram var tredje minut? Kollar Facebook och Twitter och Snapchat och Instagram och mejlen och Facebook och Twitter och Snapchat och... Tillgång till allt på nätet, allting, är vanebildande, inte sant? Att alltid vara tillgänglig, även om du egentligen inte vill vara det, är en annan sida av problemet. Folk har vant sig vid att du svarar på någon av de femtioelva kanalerna du finns på, och gärna bums klockan tio en torsdagskväll.

Det är inte konstigt att det finns en motkultur mot det här.

Den dumma telefonen, dubbad dumbphone, är tillbaka. Eller ja, den försvann ju aldrig, det har funnits dumma telefoner i affärerna länge, kontaktkortsgrejor utan Android eller iOS, fast i gamla klumpiga gränssnitt och SMS som komponeras med T9. Men nu är den på väg tillbaka som en kommentar, en lösning rentav, på vårt smartphoneberoende.

Det finns nämligen ingen kamera, ingen musikspelare eller internet. 

Jag har använt Punkt MP01 i en vecka och förstår charmen. Skulle nästan kunna gå så långt att jag är charmad av den här fantastiska lilla telefonen. Den är egentligen sämre än min senaste icke-iPhone eller icke-Android, på alla sätt. Det finns nämligen ingen kamera, ingen musikspelare eller internet. Jag kan ringa, SMS:a (men inte MMS:a), kolla kalendern, lägga till påminnelser samt ställa alarm. Det är det hela. Det är fantastiskt.

Foto:

Den så kallade "dumbphonen" Punkt MP01. Foto: Thord D. Hedengren

Läs mer: Kan Nintendo Switch locka mobilspelarna? 

Tanken med MP01 är inte att du ska slänga din iPhone, utan snarare ska du använda MP01 när du vill koppla bort, när du vill fokusera, när du bara vill bli störd om huset brinner eller vid dylika dramatiska händelser som får folk att faktiskt ringa dig. Det fungerar ypperligt måste jag säga, att inte ha min iPhone med mig gjorde att jag inte hade något att göra när det var några minuters nedtid. Jag kunde inte sortera mejlen eller läsa en kort artikel i Instapaper, spontant negativa saker att vara utan, men som istället fick mig att fundera desto mer. Problem löstes och behandlades sedan när jag satte mig ned för att jobba.

Ja, det är förstås nyhetens behag, men istället för att lyssna på ljudbok så lyssnade jag på fågelkvitter, som värsta skogsmullen. Tänka sig vad avsaknaden av alternativ kan göra.

Foto:

Foto: Press

MP01 är inte utan problem dock. Mikro-USB för laddning är väl helt okej, men när du behöver en blaffig adapter för att koppla in ett trådat headset känns det som att antennuttagskramarna har rätt. Det har förstås mer att göra med att MP01 inte direkt lirar bra med mina AirPods, men en skyddsflärp som hänger och dinglar är inte bra design. Visserligen medföljer ett headset, för ett öra, och även om det är lite mer slimmat så är den där flärpen som skyddar uttaget fortfarande lös, vilket känns osäkert.

Designmässigt är det faktiskt det enda problemet med MP01, för det här är en fruktansvärt trevlig liten telefon. Knapparna är bra, den ligger riktigt bra i handen och kilformen gör den lätt att peta ner i fickan. Till skillnad från kladdiga, varma smartphoneskärmar mot örat så ligger MP01 fint när du har den i handen, så jag kan förlåta headsetfadäsen.

Jag stötte för övrigt på ett oväntat problem med min MP01, eller rättare sagt min operatör. Tre, som jag använder, stödjer nämligen inte 2G-nätet alls längre. MP01 är 2G, vilket gör att ljudkvalitén är bra men inte bäst, täckningen är däremot desto bättre. Det blev till att plocka upp ett kontaktkort hos Halebop (vilken operatör som helst som finns i 2G-nätet fungerar förstås) och slå på vidarebefordring av samtal i inställningarna på min iPhone, något som fungerar riktigt bra. Att när som helst kunna gå in och slå på eller av vilken telefon det ska ringa i är väldigt smidigt, det understryker rentav Punkts vision om att MP01 är en telefon när du vill fokusera.

Blogg: Är detta nästa generations laptop? 

Jag sitter på tåget tillbaka till Stockholm efter en resa norrut. I storstan är det inte troligt att jag lämnar min iPhone hemma och ger mig ut med MP01:an, där behöver jag mina appar och kartan, annars är jag snabbt förlorad i vimlet. Det gör inget tycker jag, blott vetskapen om att jag har möjligheten att koppla bort smartphonen, men kan fortfarande bli nådd eller nå folk vid behov, är lugnande. Även om jag inte tänker göra mig av med min iPhone och köra dumbphone med tablet, så misstänker jag att fokusläge med MP01 blir ett stående inslag framöver. Trots att smartphonen är modern tids största uppfinning så tittar vissa bakåt för att hantera dess baksida. Det är lugnande tycker jag, det kanske betyder att vi lär oss något inför nästa stora innovation som totalt förändrar våra sociala liv.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer