Annons

Börs-succé för Crunchfish – övertecknades med en halv miljard

Joachim Samuelsson är ordförande för Crunchfish, vars gest-teknik har stöd för VR.
Joachim Samuelsson är ordförande för Crunchfish, vars gest-teknik har stöd för VR. Foto: Press
Crunchfishs nyemission inför börsnoteringen övertecknades med närmare en halv miljard kronor. Totalt tar mjukvarubolaget in 60 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bland investerarna finns Handelsbanken Småbolagsfond som med sina 10 Mkr är den enskilt största nya ägaren inför noteringen på Nasdaq First North. Di Digital rapporterade om bolagets börsplaner redan i somras.

Crunchfish (NTL) grundades 2010 och har utvecklat en teknik som gör det möjligt att styra mobiler och surfplattor med handrörelser på flera meters avstånd. Tekniken har främst använts för att utlösa kameran och låta användaren ta selfies och bland kunderna finns Lenovo och Oppo.

Tekniken har nu utvecklats för att också stödja virtuell verklighet, VR. Genom att använda gester kan användaren till exempel starta och pausa en film eller välja nästa videoklipp. 

Nu kan Di Digital avslöja att emissionen inför börsnoteringen, med teckningsförbindelser på 45 Mkr av befintliga ägare och ankarinvesterare, tecknades till 480 Mkr. Sett till antalet tillgängliga aktier övertecknades emissionen 29 gånger.

”Att börja resan mot börsen med ett så stort intresse känns fantastiskt, men vi är ödmjuka inför det faktum att vi nu också måste börja leverera på förväntningarna”, säger Joachim Samuelsson (NTL), styrelseordförande och huvudägare i bolaget. 

Börsnoteringen ger Crunchfish omkring 1000 nya ägare och majoriteten av aktierna, 11,7 miljoner av 15,4 miljoner, är genom lock up-avtal låsta mellan tre och sex månader. 

Crunchfish värderas före emissionen till 166 miljoner kronor och de nya aktierna medför en utspädning på drygt 28 procent. Största ägare är Joachim Samuelsson som äger knappt 34 procent av aktierna.

Crunchfish har 17 anställda i Malmö. Fram till börsnoteringen har bolaget tagit in 64 Mkr i riskkapital. Under 2015 omsatte bolaget 3,59 Mkr och gjorde ett resultat efter finansiella poster på -9,9 Mkr. 

Första dagen för handel på First North är planerad till den 11 november och kursen är satt till 15 kronor.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till nordictechlist.com, en databas över personerna, investerarna och bolagen i den nordiska techsektorn.


Mer om virtuell verklighet:

 

Foto:

Så mycket omsätter VR-branschen


Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies