Hoppa till innehållet

VR-gester leder Crunchfish mot börsen

Först gjorde Malmöbolaget Crunchfish det möjligt att ta selfies med gester. Nu utvecklar bolaget stöd för VR och en betallösning som stödjer Swish. Samtidigt hägrar en börsnotering, kan Di Digital avslöja.

Crunchfishs marknadschef Karin Brits samt vd Joakim Nydemark.
Crunchfishs marknadschef Karin Brits samt vd Joakim Nydemark.

Crunchfish har utvecklat en teknik som låter användaren känna av vilka andra användare som befinner sig inom ett avstånd på ungefär 70 meter.

I ett första läge finns tekniken tillgänglig i bolagets egna app, Six Degrees Project. Appen är tänkt att fungera som ett socialt verktyg på till exempel konferenser eller mässor för att få besökare att hitta varandra och utbyta kontaktuppgifter eller bli vänner på Facebook.

Crunchfishs nya teknik finns tillgänglig i appen Six Degrees Project.

Crunchfishs nya teknik finns tillgänglig i appen Six Degrees Project.

”Tekniken skulle kunna byggas in i vilket socialt nätverk som helst för att skapa ett närhetskluster med användare”, säger Karin Brits, marknadschef på Crunchfish.

Läs mer: Google Ventures gör storinvestering i svenska Resolution Games

Men sociala nätverk är inte det enda användningsområdet. Genom att applicera tekniken på banktjänster som till exempel Swish vill Crunchfish underlätta att skicka pengar när användarnas telefoner befinner sig i närheten av varandra. Telefonnumret skickas automatiskt, så det enda som krävs är att transaktionen godkänns.

Tekniken kan också kopplas till andra mobila betallösningar så att ett kassasystem automatiskt skickar en förfrågan om betalning till din telefon när beloppet registrerats in i kassan.

Vi undersöker olika alternativ att finansiera nästa fas.

”Vi för ganska många parallella diskussioner och har i princip klart med ett bolag som kommer att lansera tekniken i sin app”, säger Joakim Nydemark, vd för Crunchfish.

Bolaget tog nyligen in drygt 4 miljoner kronor från befintliga ägare i bryggfinansiering. Samtidigt ställde Midroc Invest upp med ett konvertibellån på 2,5 Mkr.

Pengarna konverteras till aktier ”tre bankdagar efter det att bolagets aktier upptagits till handel vid Nasdaq First North” i andra hälften av december i år, enligt handlingar från Bolagsverket.

”Vi undersöker olika alternativ att finansiera nästa fas och överväger då även en notering av bolaget”, säger Joakim Nydemark.

Crunchfish omsatte i fjol 3,6 Mkr med förluster på 18,5 Mkr.

Läs mer: Förre MTGx-chefen ska investera i VR-startups

Utvecklingen av bolagets den närhetsbaserade tekniken har pågått parallellt med det ursprungliga affärsområdet, geststyrning.

Crunchfish teknik gör det möjligt att styra mobiler och surfplattor med handrörelser på flera meters avstånd. Tekniken finns inbyggd i ett trettiotal modeller av mobiler och surfplattor, bland annat från Lenovo, där kameran känner av rörelsemönster och gör att användaren kan ta bilder genom att höja sin hand.

För att ta geststyrningen vidare utvecklas nu tekniken för att stödja virtuell verklighet, VR. Genom att använda gester kan olika funktioner styras, som till exempel att starta och pausa en film eller välja nästa videoklipp.

”Vi har tagit fram en ny gest för VR som gör det möjligt att styra VR-innehållet utan att ta telefonern ur VR- cardboarden”, säger Joakim Nydemark.


Mer om virtuell verklighet:

Foto:

Så mycket omsätter VR-branschen

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera